S strani EyeMark – stockadobe.com

Skrb za vaša kovinska vrata ograje na enostaven način

Kovinska vrtna vrata in vrata ograje so ena izmed najboljših izbir, ki jih lahko naredite za vaš vrt in vaš dom. Takšna vrata ponujajo vzdržljivost, kakovost, stil in odpornost ter vaši hiši dodajajo pridih karizme in visokega razreda. Medtem ko kovinska vrata lahko stanejo nekaj več kot lesena, lahko zdržijo vašo celotno življenjsko dobo, če je zanje pravilno poskrbljeno in so ustrezno vzdrževana. Ker v kovinska vrata ograje za vašo hišo vložite kar zajeten del denarja, je še kako pomembno, da ta dobro vzdržujete, jih ohranjate čista in to opravite vsaj enkrat mesečno.

Če si doma lastite kovinska vrtna vrata in ne veste, kako jih ohraniti čista in dobro vzdrževana, lahko tukaj najdete preprost vodič, ki vam bo pri tem pomagal. Kovinska vrata ni težko čistiti, vendar boste v primerjavi z drugimi vrati, za njihovo čiščenje potrebovali veliko več časa. Spodaj si poglejmo postopek za čiščenje kovinskih vrtnih vrat in vrat ograje.

Korak 1 – Operite vrata z milnico

Vzemite vedro in vanj nalijte nekaj blagega detergenta ter dodajte nekaj tople vode. Vse skupaj premešajte z rokami, dokler v vodi ne opazite večjega števila milnih mehurčkov. Tedaj vzemite gobo in jo potopite v vedro. S to gobico nanesite milnico na vrata. S krtačo vrata podrgnite. To bo zmehčalo iztrebke ptic, umazanijo ter nesnago, ki se je nabrala na vratih. Če so vrata dvokrilna, predlagamo, da najprej z milnico očistite eno krilo in nato še drugo.

Korak 2 – Izperite

Ko končate z izpiranjem vrat z milnico, vzemite vrtno cev in jih temeljito sperite. Prepričajte se, da na vratih ni sledi mila. Ostanki mila lahko povzročijo razbarvanje vrat. Ko ste  z kovinskih vrat sprali vso milnico, vrata osušite z krpo ali pa jih pustite, da se sama na soncu temeljito posušijo.

Korak 3 – Preverite morebiten pojav rje

Največji sovražnik kovinskih vrat je rja. S pravilnim in konstatnim vzdrževanjem lahko preprečimo nastanek le te. Rjo je lažje odstraniti v začetnih fazah pojavljanja. Če se vrat ne vzdržuje redno, se lahko začne rja nekontrolirano širiti, kar pa pomeni, da je potrebno v obnovo vložiti veliko več časa, pa tudi stroški skokovito narastejo.

Korak 4 – Odstranite rjo

Če na vaših kovinskih vratih najdete sledi rje, jo takoj odstranite in prizadeti del zaščitite. Prepričajte se, da ste pri delu natančni in odstranite rjo iz vseh del vrat. Prav odstranjevanju rje bodite previdni, da ne poškodujete neprizadetih delov, barve ali zaščite.

Korak 5 – Operite in izpirajte

Ko odstranite rjo, vrta operite, kot je opisano v prvem koraku. Ponovno sledite postopku za čiščenje z milno vodo s spiranjem ter vrata ponovno posušite oz. pustite, da se posušijo.

Korak 6 – Temeljni premaz

Izberite temeljno barvo, ki je primerna za kovinska vrtna vrata in vrata ograj. Prav tako se prepričajte, da je v osnovni premaz, ki ga uporabljate, vgrajen zaviralec rje, saj bodo le tako vrata zavarovana pred rjo.  Z nanosom pričnite na vrhu vrat in nadaljujte do spodnjega dela vrat. Za boljšo zaščito nanesite dva sloja temeljne barve. Poskrbite, da je prvi sloj suh, preden začnete z nanosom drugega.

Korak 7 – Podmažite vratne ključavnice in zapahe

To je eden od najpomembnejših korakov in prav zaradi tega je pomembno, da za ta korak izberete pravo mazivo. WD-40 dela čudeže, ko gre za mazanje vratnih ključavnic ter zapahov. Ne samo, da te podmaže, ampak tudi preprečuje nastanek rje. Če so ključavnice in zapahi mazani z WD-40, ste lahko prepričani, da bodo ti delovali gladko in brezhibno. Rja je eden od glavnih razlogov, zaradi katerih se ključavnice kovinskih vrat in zapahi radi zatikajo. Podmazovanje vrat in zapahov z WD-40 bo poskrbelo, da se boste na široko ognili rje, vaša vrata pa bodo delovala brez težav.

Korak 8 – Pobarvajte

Zadnji korak vzdrževanja je barvanje očiščenih in s temeljno barvo zaščitenih delov kovinskih vrtnih vrat in vrat ograje. Ta korak ni potrebno storiti vsakič, ko čistite kovinske vrata, dovolj je enkrat na leto. Poskrbite, da boste izbrali barvo, ki je primerna za vrsto kovine iz katerih so vaša vrata izdelana. Barva vrat bo ta zaščitila pred rjo. Če menite, da en nanos ne zadostuje, lahko barvo nanesete dvakrat. Pred začetkom nanašanja drugega nanosa se prepričajte, da se je prvi premaz dobro posušil.

Kovinska vrtna vrata in vrata ograje ne samo izgledajo odlično, temveč tudi ponujajo zaščito in vaši hiši dajejo eleganco. Z zgornjimi koraki, lahko ohranite svoja  kovinska vrata v odličnem stanju in lahko v nekaj preprostih korakih poskrbite, da bodo ponovno izgledala kot nova.