“Zares bi moral očistiti avto!”. Na to zagotovo pomislite vsakič, ko se mimo vas pripelje nov avtomobil. Brez skrbi, to se nam vsem dogaja. Boj kot se nam približuje čiščenje avto, bolj se nam to opravilo zdi “velik posel”. Se vam tako zazdi tudi ko gre za lastno higieno? Seveda ne! Odpeljati avto v avtopralnico enkrat ali večkrat na mesec lahko predstavlja precejšen strošek, misel na umazanijo, še posebej tisto prostemu očesu nevidno, ki počasi zmanjšuje lepoto vašega jeklenega konjička, pa je zaskrbljujoča.

Očistiti notranjost avtomobila je precej enostavno opravilo. Vse kar je potrebno je z vlažno krpo ali z za to namenjenim čistilom očistiti plastične dele in dele iz drugih materialov, oprati tepihe z milnico ali detergentom, tla in sedeže pa lahko preprosto posesamo. Ko pa beseda nanese na zunanjost avtomobila, se moramo zavedati, da gre za dolgotrajnejše, težje, predvsem pa umazano in mokro opravilo. 🙂

Za pranje avtomobila ne potrebujete nikakršnih dragih čistila in pripomočkov. Na prodajnih policah je ponudba zares velika in kar sama kliče po nakupu. Vprašajte se, ali so vsi izdelki zares potrebni? Ne, vsi zagotovo ne, saj vam bomo v šestih preprostih korakih predstavili kako oprati vašega jeklenega konjička.

 

Korak #1

Operite avto s curkom vode pod visokim pritiskom

Ena najpogostejših in največjih napak pri pranju vozila je uporaba detergenta za pomivanje posode. Ti detergenti sicer očistijo prah in umazanijo, ampak odstranijo tudi vosek z laka avtomobila in s tem izpostavijo ranljivo barvo in površine koroziji. Torej, uporabite katerikoli avto šampon oz. čistilo namenjeno za pranje avtomobilov in namilite površine s čisto gobo ali krpo. Namesto da milnico izperete z vedrom vode, uporabite cev, curek nastavite na pozicijo, ki omogoča pretok vode pod visokim pritiskom in avto sperite. Tako boste odstranili tudi trdovratnejšo umazanijo, ki se  “prilepi” na avto.

 

Korak #2

Odstranite umazanijo iz prask

Ko je avto enkrat opran, boste lažje opazili oksidacijo, prske in fizične poškodbe laka oz. karoserije. Pri višjih hitrostih vožnje, se umazanija v zraku nabira v praskah in poškodbah in s tem zakrije področja, ki so nastanku korozije najbolj izpostavljena. Čeprav s pranjem odstranimo večino prahu in umazanije, tiste, ki se nabere v praskah vedno samo s pranjem ne uspemo odstraniti. Za to uporabimo polirni plastelin in sledimo navodilom za uporabo.

Korak #3

Uporaba alternativnega čistila

V primeru, da se vam zdi uporaba polirnega plastelina prezahtevna, predlagamo, da kot alternativno možnost uporabite WD-40. Ena izmed posebnosti formule WD-40 je, da raztopina, tako kot skozi rjo, prodre tudi skozi umazanijo, jo zrahlja da izgubi stik s površino in jo je na tak način mogoče enostavno odstrani. Območje, na katerega smo nanesli WD-40 operemo in osušimo, potem pa ponovno prizadeto območje popršimo z WD-40. S tem bomo preprečili ponovno nanašanje umazanije, bo tanka plast WD-40 preprečila sprijemanje le te na površine, poleg tega pa bodo površine zaščitene pred korozijo.

WD-40 lahko uporabite tudi za sprostitev vijakov in matic za lažje odvijačenje in za zaščito kovinskih delov pred rjavenjem.

 

Korak #4

Poliranje

S poliranje odstranite manjše praske s površine karoserije. Za to opravilo ne potrebujete polirnega stroja. Uporabite le polirno pasto in jo z za to namenjeno gobico nanesite na površine.

 

Korak #5

Voskanje

Čiščenje avto ni popolno brez voskanja. Voskanje zaščiti avto pred UV žarki in preprečuje bledenje barve avtomobila. Nanesti manjšo količino voska na gobo in ga z krožnimi gibi utrite v lak. Na razpolago so voski z visokim sijajem in tisti z manj sijaja. Izbira je vaša glede na barvo avtomobila oz. glede na to, kateri efekt sijaja vam je bolj všeč.

 

Korak #6

Čiščenje stekel

Namesto uporabe čistila za stekla lahko uporabite tudi WD-40. Po tem, ko ste stekla oprali z šamponom in vodo in jih osušili, jih popršite z WD-40 in s krpo obrišite morebitne ostanke umazanije in sledi vode.

Z WD-40 lahko tudi preprosto odstranite ostanke lepila nalepk z avtomobila. Tudi ostanke vinjete. Sestavina WD-40 lepilo zmehča in topi, tako da ga z lahkoto odstranite s krpo ali plastičnim strgalom.

 

To je šest enostavnih korakov za čiščenje in vzdrževanje izgleda avtomobila. Torej, ne potrebujete nobenih dragih izdelkov in orodja, le najnujnejše in WD-40.