Če radi kolesarite boste veste, kako pomembno je, da ste dobro pripravljeni. Za najboljšo izkušnjo na kolesu mora le to biti redno vzdrževano.

Od rednega pranja, vse do skrbi, da so vaše pnevmatike napolnjene ravno prav. Ohranjanje dobro vzdževanega kolesa ni težavna naloga.

Ohranjanje verige kolesa v optimalnem stanju je morda ena najpomembnejših nalog pri vzdrževanju vašega kolesa. Sestavljena je iz več sto povezav, valjčkov in ploščic.  Prav zaradi tega je pomembno redno vzdrževanje verige kolesa. Predstavljamo nekaj preprostih korakov, ki jih lahko uporabite za vzdrževanje svojega kolesa.

1.    Hitro in enostavno čiščenje

Veriga je del kolesa, ki se najhitreje umaže, tu se nabere največ umazanije in nečistoč. Tu je nekaj preprostih navodil za vzdrževanje vaše verige kolesa:

Postavite kolo na stojalo ali ga naslonite na polico ali steno. To vam bo omogočilo preprosto vrtenje pedal v obe smeri. Vzemite krpo in jo nekajkrat prepognite. To potem popršite z večjo količino sredstva za razmastitev. Ovijte jo okoli verige kolesa spodaj. Istočasno z drugo roko začnite vrteti pedala nazaj. Na tak način boste z lahkoto odstranili umazanijo in maščobo z verige.

Pomembno je, da izmenično pritiskate na vrh, dno in stranice verige. Odstranite krpo in jo namestite tako, da je čisti del obrnjen proti verigi. Postopek ponovite večkrat, dokler niste zadovoljni s čistostjo verige. Postopek sicer lahko pusti nekaj umazanije in peska v majhnih luknjah v notranjosti verige.

Če želite bolj temeljito čiščenje, je najboljše da uporabite napravo za čiščenje verige. Ta je napolnjena s tekočim razmaščevalcem, veriga pa je nameščena v notranjosti čistilne naprave, medtem, ko se pedali vrtijo. V pomoč je set več ščetk, ki s skupnimi močmi odstranijo maščobo in umazanijo iz vseh luknjic in nedostopnih mest verige. Ko je veriga očiščena jo, preden ponovno stopite na kolo obrišite, ter pustite, da se posuši.

2.    Verigo dobro podmažite

Vedno vzdrževana in dobro podmazana veriga je ključ do njene dolge življenjske dobe in ji omogoča prosto gibanje. Za mazanje verige prestavite kolo v srednjo prestavo in verigo napršite z veliko količino maziva. Najboljše mazivo za takšno uporabo je mazivo za verige na vodni osnovi  saj ne zagotavlja le mazanja verige, temveč tudi preprečuje rjavenje. Rja in korozija skrajšata življenjsko dobo vaše verige kolesa; prav zato je pomembno, da uporabite takšno mazivo, ki bo zagotavljalo odlične mazalne karakteristike in preprečevalo rjavenje.

Ko je govora o mazivu za verige koles je na voljo veliko možnosti. Enostavno lahko uporabite WD-40 večnamenski izdelek. Gre za mazivo na vodni osnovi, ki verigi zagotavlja pravilno količino podmazanosti. Že vrsto let velja za najboljšo izbiro kolesarjev in tem zagotavlja prijetno vožnjo. WD-40 je odlično na vodi osnovano mazivo za kolesarske verige, ki ne bo samo dobro podmazalo vašo verigo, temveč jo bo varovalo pred rjo in korozijo. Prav tako zmanjšuje nabiranje umazanije, vse to pa zmanjšuje obrabo verige. Mazivo je trajno in ostane na verigi dolgo časa, to pa vam omogoča, da v vožnji uživate čim dlje.

3.    Nekaj je boljše kot nič

Obstaja kar veliko ljudi, ki mesece ali celo leta ne čistijo ali podmažejo svoje kolesarske verige, bodisi zato, ker za to nimajo znanja ali časa. Morda se bojijo, da dela ne bi mogli opraviti na pravilen način, in zato niti ne poskusijo.

Preden verigo namažete, jo je prej vedno najbolje očistiti. Če pa se znajdete v situaciji, ko vas prijatelji vznemirjeno že čakajo pred hišo in je vaša veriga rjava in hreščeča, je kljub temu bolje, da jo na hitro popršite z WD-40, kot pa da jo pustite v takšnem stanju.

4.    Verigo redno pregledujte za rjo in obrabo

Valjčki in drugi sestavni deli vaše kolesarske verige so v stalnem gibanju in so zato izpostavljeni obrabi ter tveganju rje in korozije. Pomembno je, da preverjate v kakšnem stanju je vaša kolesarska veriga.  Preveč raztegnjena veriga lahko povzroči poškodbo prestav. V takem primeru je vedno bolje zamenjati verigo, če te ni mogoče popraviti, saj je popravilo prestav veliko dražje kot enostavna zamenjava verige. Preverjanje verige za obrabo in raztezanje vam bo omogočilo proaktivno delovanje v povezavi z vašim kolesom.

Če želite ohraniti dolgo življenjsko dobo vašega kolesa je pomembno, da ga dobro vzdržujete. Najpomembnejši del kolesa, ki ga morate redno vzdrževati, je veriga. Z vsemi zgoraj omenjenimi koraki, lahko svojo kolesarsko verigo ohranite v dobrem stanju in kolesu zagotovite, da teče gladko in zanesljivo.

Oglejte si ta video: