Vrtno pohištvo ste pospravili in poskrbeli za zaščito izpostavljenih vodovodnih cevi pred zmrzaljo. Kaj še lahko naredite, da pripravite in zavarujete svoj dom? Za vas smo zbrali nekaj uporabnih nasvetov, ki vam bodo pomagali zavarovati svoj dom pred zimsko sezono.

1.) Razmislite o postavitvi senzorja za oglijkov monoksid

Ogrevanje lahko prinaša kar nekaj nevarnosti, med drugim tudi zastrupitev z ogljikovim monoksidom, ki pri nas ni redka. Ljudje tega plina ne vonjamo, zato je najboljše opozorilo na povečano koncentracijo alarm. Če ga boste montirali sami se definitivno prej dobro pozanimajte kje je najustreznejše mesto namestitve.

 

2.) Opravite servis ogrevalnega sistema

S tem boste poskrbeli, da se nebi zastrupili s plinom ali pa, da ne bi izbruhnil požar. Hkrati znate s tem tudi privarčevati saj bo posledično poraba goriva manjša. Dejstvo je, da že samo izpuščanje zraka iz radiatorjev povečuje učinkovitost ogrevanja in zmanjšuje izgube. Če je v radiatorjih zrak se le ti namreč ne segrevajo po celotni površini in jih je zato treba odzračiti.
Imejte v glavi tudi, da so lahko večji posegi v ogrevalni sistem zahtevno opravilo. Zato je velikokrat bolje, da za to pokličete usposobljene strokovnjake. Če ventili radiatorjev ne tesnijoi je morda treba izprazniti kar cel ogrevalni sistem ali zamenjati radiator z zamrznitvijo priključnih cevi. To je še posebej zapleteno v večstanovanjskih stavbah.

 

3.) Razmislite tudi o termostatu

Naj vam bo toplo, ko ste doma in pokonci, ponoči in ob vaši odsotnosti pa vzdržujte nižjo temperaturo. Zato priporočamo nakup termostata, ki ga je mogoče programirati. Strošek nakupa se vam skozi čas povrne, saj privarčujete pri ogrevanju, ne pa na račun udobja.

 

4.) Tudi čist dimnik izboljša varnost doma

Kdaj vas je nazadnje obiskal dimnikar? Že pred tedni se je začela kurilna sezona, ki lahko pomeni tudi večje tveganje dimniških požarov. Zlasti pri ogrevanju na trda goriva je treba varnosti dimnika nameniti več pozornosti.

 

5.) Zaščita proti vetru

Ob hudem vetru lahko svoj dom zaščitite pred mrazom tudi tako, da imate primerno urejeno zunanjost doma. Severno, vzhodno in zahodno stran hiše zaščitite s polnejšo ograjo ali zidom, prav tako pa tam zasadite zimzelena drevesa in grmičevje, ki predstavljajo oviro vetru.

 

6.) Sončni žarki so za izkoristiti!

Klasična, še posebej pa panoramska okna, ki so obrnjena na jug (kjer imamo običajno dnevne prostore), ob lepem vremenu odgrnite, da pride zaradi gretja sončnih žarkov v vaš dom več toplote. Ob hudem mrazu in slabem vremenu ter ponoči jih zagrnite z zavesami, žaluzijami in tudi z roletami.
Transparentna termoizolacijska folija za okna, ki jo nalepite neposredno na notranjo stran steklenih površin, lahko pomaga rešiti problem. Vsebuje nizkoemisijske nanose, ki omogočajo, da se pozimi toplota odbija nazaj v ogrevan prostor. S takšno folijo lahko zmanjšate izgube energije na oknih in s tem znižate račun za ogrevanje tudi do 10 %. Namestitev je enostavna.
V kolikor imate enojno zastekljena okna vam priporočamo, da razmislite o menjavi saj so eden večjih potratnikov energije.

 

7.) Poskrbite za servis oken in vrat

Dodatna izolacija ostrešja je velik strošek, a toploto lahko obdržite v notranjosti tudi na druge načine. Najbolj preprost je omenjeni »servis« oken in vrat. Preverite vaša okna in vrata, ali dobro tesnijo. Če ne, lahko najprej poskusite s tem, da bolj privijete vijak v okovju, ki regulira tesnjenje. Lahko pa tudi zatesnite reže ob oknih in vratih, skozi katere uhaja topel zrak.

 

Na voljo je več skupin izdelkov za tesnjenje, ki jih je enostavno namestiti, vendar pa je od kakovosti montaže odvisna tudi učinkovitost tesnjenja:

  • Samolepilni trakovi so najcenejša možnost. Enostavno jih je vgraditi, vendar pa je njihova življenjska doba krajša.
  • Obstojnejša so gumijasta ali silikonska tesnila, ki so tudi  bolj učinkovita.
  • Kovinski ali plastični trakovi s ščetkami za vrata predstavljajo dolgotrajno rešitev, vendar stanejo nekoliko več.

Pa še tole: V kolikor boste morali odstraniti staro tesnilo iz vaših oken in vam bodo na okvirju ostali ostanki lepila jih lahko enostavno odstranite z WD-40 večnamenskim izdelkom 😉

 

To bi bilo v osnovi to. Priporočamo vam tudi, da za varen dom poskrbite tudi s pregledom okolice. Zima lahko prinese tudi lomljenje vej in dreves zato poglejte ali so vaša drevesa (ali pa drevesa v vaši okolici) zdrava.
Želimo vam prijetno bivanje doma  tudi takrat, kadar zunaj brije veter in naletavanju snežink ni videti konca 🙂

Večino zgoraj omenjenih stvari (tudi izdelke WD-40) lahko kupite v trgovinah:
BAUHAUS
MERKUR
OBI