WD-40 je neke vrste vsestransko uporaben “premaz”, ki ga najdemo skoraj v vsaki hiši in je tudi nepogrešljiv spremljevalec tako najrazličnejših mehanikov kot samoukih mojstrov.  Vendar ta skrivnostna formula ni bila odkrita “čez noč” in v tem zapisu vam bomo predstavili zgodovino podjetja WD-40.

 

Nastanek WD-40

WD-40 se je rodil leta 1953 v majhnem laboratoriju v San Diegu v Kaliforniji. Razvili so ga v “Rocket Chemical Company”, ki jo je ustanovil Norm Larsen in je štela vsega tri zaposlene. Njihova naloga je bila razviti topila za preprečevanje rjavenja in razmaščevanje, ki bi se uporabljala v letalski in vesoljski industriji.

Kako je WD-40 dobil svoje ime?

Ekipa kemikov je dognala formulo za izpodrivanje vlage po devetintridesetih neuspešnih poskusih. V štirideseto jim je uspelo. Tako je vsestranski premaz tudi dobil svoje ime: WD sta začetnici izrazov water displacement, kar v angleščini pomeni izpodrivanje vode, 40 pa je zaporedna številka poskusa, v katerem so znanstveniki izumili formulo.

WD-40 - skrivnostna formula in njena zgodovina

Tovarna kjer se je vse skupaj začelo. Foto: wd40.com

Skrivnostna formula

Sestavo WD-40 poznajo samo najbolj posvečeni v podjetju, ki premaz proizvaja in ta skrivnost je zaščitena še danes. V želji zaščititi se pred konkurenco je šlo podjetje celo tako daleč, da skrivnostne in nadvse uspešne formule ni patentiralo. Zakaj se sprašujete? Zato, ker bi v nasprotnem primeru konkurenca po dvajsetih letih smela uporabiti formulo kot osnovo za svoje izdelke.

WD-40 - skrivnostna formula in njena zgodovina

Formula je skrivnost še danes! Fotografija je simbolična. Foto: cdn.com

 

Začetki

WD-40 je prvo uporabilo podjetje Convair, ki je bilo koncesionar na področju vesoljske tehnologije. Z njim so premazali eno od svojih raket, izjemen rezultat zaščite pred rjo in korozijo pa je prepričal tudi zaposlene v podjetju, da so si nagrabili nekaj posod, jih odnesli domov in začeli uporabljati pri raznovrstnih hišnih opravilih.

Nekaj let pozneje je podjetje zdaj že zelo prepoznaven izdelek začelo pakirati v pločevinke z aerosolom, kot jih poznamo še dandanes, in se tako usmerilo tudi v maloprodajo za gospodinjstva. Na policah v trgovinah San Diega se je izdelek prvič pojavil leta 1958, podjetje pa se je skokovito širilo. Leta 1969 se je preimenovalo v WD-40 Company in se leta 1973 pojavilo na borzi. Delnice podjetja so že prvi dan trgovanja zrasle za kar 61 odstotkov.

WD-40 - skrivnostna formula in njena zgodovina

Prvi oglas za pločevinko WD-40. Foto: wd40.com

Od tedaj je bil razcvet z vsakim dnem večji, premaz pa so začeli uporabljati v avtomobilski in proizvodni industriji, letalstvu, strojni opremi, gradbeništvu, kmetijstvu in še marsikje. V začetku devetdesetih let je WD-40 našel svoj prostor v kar štirih petinah ameriških gospodinjstev, pri svojem delu pa ga je po nekaterih raziskavah uporabljalo 81 odstotkov profesionalcev. Vsak teden je podjetje prodalo več kot milijon pločevink.

 

WD-40 danes

WD-40 - skrivnostna formula in njena zgodovina

Stavba podjetja WD-40, San Diego, California. Foto: wd40.com

 

Danes WD-40 najdemo praktično v vsakem gospodinjstvu. Koristen je, ker ščiti kovine pred rjo in korozijo, izpodriva vlago in podmazuje skoraj vse materiale ter predmete. Čisti maščobe in umazanijo s skoraj vseh površin. Zelo prav pride ob delovnem vsakdanu ali na dopustu. Ker sprošča zagozdene ali zarjavele mehanizme, bi ga lahko poimenovali tudi prva pomoč za odpravljanje manjših neprijetnosti. Je nepogrešljiv spremljevalec tako najrazličnejših mehanikov kot samoukih mojstrov. In še bi lahko naštevali…

Za kako nepogrešljiv izdelek gre, pove že podatek, da je na naši domači spletni strani seznam opravil, pri katerih se uporabniki lahko zanesejo na pomoč WD-40. Na njem se je znašlo nič manj kot dva tisoč različnih opravil kot so:

  • čiščenje koles in orodja
  • odstranjevanje maščobe
  • podmazovanje ključavnic, tečajev ter vseh premikajočih se delov.
  • Deluje kot odstranjevalec barve, rjastih madežev, gumijastih lepil ali nalepk.
  • Z njim je mogoče razrahljati zarjavele vijake ali vodovodne spoje
  • in še in še…

WD-40 - skrivnostna formula in njena zgodovina

 

Kje v Sloveniji lahko kupite WD-40 izdelke?