Kisik in voda, dve najbogatejši snovi na zemlji, ki jih najdemo v zraku – v naših morjih in v naših telesih. Vendar pa so te sestavine zaradi svojih lastnosti ves čas prisotne v naših domovih, zaradi česar postane nevarnosti korozije in rje. 

Najbolj dovzetne stvari za oslabitev in propadanje, ki jih povzročajo te nevarnosti, so naša vrtna orodja. Pogosto jih hranimo zaklenjena v skladišču in jih uporabljamo samo občasno. Pogosto lahko zasledimo primer nekoč par ostrih vrtnih škarji ali momentni ključ, ki ga je povozil zob časa . 

Vprašanje, kako preprečiti rjo in preprečiti korozijo na orodjih, je zaskrbljujočePripravili smo priročnik za dolgoročno vzdrževanje in shranjevanje vrtnega orodja. 

Skladiščenje 

Ko se odločamo o najboljši metodi za shranjevanje vrtnega orodja je treba upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov. 

Stran od tal 

Pomembno je, da vrtno orodje hranite stran od tal; beton in les sta pogosto dovzetna za vlago iz zemlje in atmosfere. Reakcija katerih kolih kovinskih kosov, je čez čas neizbežna. Za manjše odlagalne površine priporočamo, da investirate v dobro odlagalno polico za shranjevanje vrtnih orodij. To bo koristilo vam in vašemu vrtnemu orodju, saj bodo orodja zlahka dostopna, prav tako pa bodo od tal. 

Suho okolje 

Vsak zaprt prostor je lahko inkubator za vlago. Da bi to preprečili, morate sprejeti ukrepe za zaščito svojih orodij in okolja pred vlago. Na primer, škatle za orodje in drugi trdi kovinski kovčki za manjša orodja jih bodo obvarovali pred najhujšimi vplivi atmosfere. Električna orodja pa je potrebno hraniti v originalni embalaži, da jih zavarujete pred vlago v zraku. 

Investirati bi morali tudi v gretje in hlajenje shrambi za vrtna orodjaZa ohranjanje suhega in hladnega, ki pripomore pri zaščiti pred razkrojem, so razvlaževalniki zraka za to popolnoma primerni. 

Preventiva je najbolše zdravilo 

Večina del, povezanih s shranjevanjem vrtnega orodja, opravite, preden jih pospravite. Večina strokovnjakov priporoča, da preden za dlje časa odložite kovinska orodja, vzamete vsako orodje posebaj in ga temeljito obrišete s krpo, da odstranite morebitne vlažne ostanke. 

Pustite jih da stojijose prezračijo in posušijo, preden vsako orodje posebej pošpricate z zaviralcem korozije, kot je WD-40. Produkt deluje kot film, ki ščiti ostra rezila in kovinske površine pred vlago, hkrati pa preprečuje nastanek rje. 

Vzdrževanje 

Vrtno orodje se shranjuje skozi celo leto, medtem ko je njihova uporaba običajno omejena na letne čase. Pihalniki listja je za jesen, orodje za sneg pozimi in ostalo orodje za pomlad in poletje. Za ohranjanje učinkovitosti in zaščito pred nevarnostjo rje in korozije je potrebna pozornost. 

Na primer, priročen nasvet za manjše vrtno orodje je ta, da napolniti velik lončeni lonec s čisto zemljo in ga nato prešpricate z WD-40 in zemljo z njim prekrijete. Vstavite katero koli orodje, ki je dovzetno za korozijo ali rjo, to bo preprečilo takšno nabiranje in omogočilo enostavno nadaljnje čiščenje. Vse, kar je potrebno, je, da lonec vzamete iz skladišča in obrišete orodje s suho krpo. Deluje celo kot priročno stojalo za lopate. 

Ostrenje rezil 

Ohranjanje orodij, ki se uporabljajo za rezanje in striženje, je le malo stvari bolj motečih, kot če bi se morali znebiti moteče veje ali izkopati luknjo in bi se orodje izkazalo, kot zakrknjeno in neučinkovito. 

Za večja orodja je trša pila orodje za to opravilo, ki jo enostavno kupimo v kateri koli trgovini za strojno opremo. Te je mogoče kupiti skupaj z enostavnim ročajem. Orodja pritrdite na stabilno površino in poiščite najboljši kot za ostrenje rezila. To ponavljajte, dokler se rob ne začne na novo bleščati. 

Manjša orodja je mogoče izostriti z uporabo majhnih diamantnih kamnov; ti imajo alternativno grobe in fine robove, prvo za ostrenje rezila in drugo pa za oblikovanje ostrih robov. Postopek je zelo podoben. Prepričajte se, da je manjše orodje na površini z dobrim trenjem, nato pa z uporabo bolj grobega kamna pod pravim kotom pričnemo ostrit, dokler ni rezilo kot novo. Po tem dokončamo z finim delom pile. 

Za ščipalnike in škarje ter katero koli drugo orodje s kompleksnimi gibljivimi deli priporočamo dobro podmazovanje z uporabo WD-40 in s tem preprečite, da bi se ti mehanizmi zataknili ali rjavili. Ostro rezilo je enako dobro kot njegov ročaj. 

Lesena orodja 

Za to vrsto orodja, pogosto podvrženo drobljenju in lomljenju, moramo pogosto skrbeti, da preprečimo, da bi se s časom in obrabo polomilo. Prvi korak je temeljito čiščenje vašega orodja z žično krtačo in brisanje umazanije ali maščobe. Naslednji korak je brušenje lesenih ročajev s srednje do trdim brusnim papirjem, ki  ščiti pred trskastimi drobci. 

Kot pri vseh drugih vrtnih orodjih je tudi tu glavna nevarnost škode, ki nastane zaradi vode, vlaga zlahka preide v les in ga uničuje od znotraj. Ponovno je dobra in zdrava uporaba WD-40, ki deluje kot zaviralec korozije in ščiti novo brušen les pred atmosferskimi vplivi. 

Električna orodja 

Ker imajo električna orodja veliko majhnih gibljivih delov, so le ta pogosto težja za oskrbovanje. Eden glavnih delov vzdrževanja, ki ga lahko izvajate za več električnih orodij, je zamenjava ogljikovih krtačk, ki delujejo kot vodniki za te majhne, ​​močne motorje. Če se iz vašega orodje začne iskriti in se zdi, da izgublja moč, je dobro, da se te krtačke zamenjajo. 

Če želite zamenjati ščetke, najprej poiščite, kje so nameščene na napravi. Običajno je to pod dvema črnima pokrovčkoma na obeh straneh naprave. Očistite ves nakopičen prah okoli njih in nato z izvijačem skrbno zrahljajte vsak pokrovček. Ker so ponavadi pritrjene z vzmetnim mehanizmom, je priporočljivo, da se pred odvijanjem zavarujete. Nato lahko preprosto odstranite vsako ščetko, preden uporabite majhen sesalnik za čiščenje znotraj prostora. Dodatne krtačke lahko enostavno kupite pri proizvajalcu vašega električnega orodja. 

Še enkrat se prepričajte, da uporabite WD-40 za mazanje premičnih delov, ki preprečujejo rjo in korozijo, preden jih shranite. 

Bodite pozorni 

Razumeti, kako skrbeti in shranjevati različna vrtna orodja je veščina, ki vam lahko vsako leto dobro služi. S spreminjanjem letnih časov in zahtev ste lahko varno prepičani, da lahko s svojimi novimi veščinami in pomočjo WD-40 preprečite, da bi rja in korozija načela vaše orodje prehitro.