Pazljivo čiščenje čopičev in valjev po barvanju je ključnega pomena za njihovo ohranitev in življensko dobo.

Vzdrževanje čopičev je različno glede na vrsto uporabljene barve, zato morate čopiče očistiti s pranjem ščetin in z uporabo ustreznega topila. Ko topilo odstrani večino barve se čopič postavi pod vodo, da se odstrani še preostala barva. Za dosego zadovoljivih rezultatov ter zagotovitev dolge življenjske dobe je priporočljivo kupiti visokokakovestne izdelke, ki omogočajo enakomernejši nanos barve brez izgube ščetin.

Potrebščine za vzdrževanje in čiščenje čopičev:

1. Korak: Pranje ščetin

Prvi korak za dobro vzdrževanje in čiščenje čopičev je pranje ščetin. Če so bile uporavljene oleosintetske ali nitro barve je pri čiščenju čopičev potrebno oprati ščetine s primernim topilom (nitro). Ko ta raztopi večino barve, čopič postavite pod pipo, pomembno pa je, da so ščetine obrnjene navzgor. Tok vode bo spral barvo, ki je bila ujeta med ščetine.
Če pa ste uporabili akrilno ali pa stensko barvo na vodni osnovi pa je dovolj le temeljito pranje pod vodo iz pipe.

 

 

Vzdrževanje in čiščenje čopičev

2. Korak: Kompaktne in zaščitene ščetine

Ko umivate čopiče ji morate tudi skrbno posušiti še posebej, če ferule čopiča niso kromirane in bi voda lahko pripomogla k nastanku rje s posledično izgubo las med barvanjem ali celo razmazanjem sten, ko jih pobarvate. Da bi se izognili tem neprijetnostim lahko poškropite nekaj WD-40 večnamenskega izdelka, da ne pride do rjavenja ferul. Med fazo sušenja priporočamo ,da ščetinam dajete koničasto ali ravno obliko (odvisno od vrste čopiča), da se ne razširijo in posledično čopič zgubi obliko in postane neuporaben. Dober sistem, ki ohranja ščetine čopiča kompaktne sestoji iz postavitve ne preveč elastičnega traku, ki jih ohranja v obliki.

 

 

Vzdrževanje in čiščenje čopičev

3. Korak: Razrešite strjene ščetine

Če ste že zamudili postopke čiščenja in so ščetine že strjene lahko poskusite povrniti popolno funkcionalnost čopiču na drugačen način. Postavite ga v kozarec v katerem je mešanica sintetičnega topila, nitro topila in lanenega olja (40% / 40% / 20%) in tam naj ostane nekaj dni. Če zmes deluje, se nato pranje opravi po opisanem zgornjem postopku.

 

 

V kolikor boste z barvanjem nadeljevali v nekaj urah (ali dneh) lahko čopič tudi zavijete v ALU folijo ali pa kuhinjsko folijo in nato postavite v hladilnik. Čopič ostane nekaj dni dobro vlažen. Splošno čiščenje se nato izvede po končanih delih.

 

Čopiče in WD-40 izdelke lahko kupite v Merkurjevih trgovinah