Poletje je tu in zagotovo vas je nekaj srečnežev, ki imate doma svoj privatni bazen. Kot je že znano mora vsak lastnik bazena poskrbeti za pravilno nego bazena in bazenske vode, kar mu zagotavlja brezskrbno veselje pri uporabi bazena. V tem zapisu se bomo dotaknili teme kako poteka vzdrževanje bazena in vode v njem.

Vsem vrstam bazenom je skupno, da potrebujejo opremljenost z osnovno potrebno hidravlično opremo, ki bo poskrbela za čistost bazena. Potrebno je poskrbeti za pravilno pH vrednost vode, dovolj dezinfekcijskega sredstva v vodi in preprečevanje alg. Povsem napačno je prepričanje, da za vzdrževanje domačega bazena ne potrebujemo sistemov za čiščenje vode. Še posebej pozorni smo pri bazenih s temperaturo vode, ki je višja od 27°C in v primeru neviht. Če bazena ne vzdržujemo pravilno, lahko to drastično zmanjša njegovo življenjsko dobo. Prinese nam lahko visoke dodatne investicije in našo poletno oazo spremeni v nepotreben strošek.

 

Katero opremo potrebujemo za pravilno vzdrževanje bazena?

Za povsem brezskrben užitek v vodi je potrebno pravilno vzdrževanje domačega bazena. S pravilno opremo je vzdrževanje za uporabnika enostavno in avtomatizirano. Za vzdrževanje vode v bazenih potrebujemo naslednjo opremo, odvisno od vrste bazena:

 

  •     Oprema za povrišnsko zajemanje vode (skimer ali prelivni bazen)
  •     Mehansko-filtrirna naprava za odstranjevanje grobih delcev
  •     Distribucijski sistem za povrat fitrirane vode v bazen
  •     Talni izpust za praznjenje bazena

 

Le celoten set za vzdrževanje, ki je korektno odmerjen glede na količino vode in obliko bazena zagotavlja pravilno mešanje in dovolj hitro filtriranje bazenske vode. Za vzdrževanje masažnega bazena je navadno potreben tudi termoizolativni pokrov.

Vzdrževanje bazena in vode v njem

Osnovni set za čiščenje bazena.

 

Ostali kratki napotki za vzdrževanje bazena

Pri vzdrževanju vode v bazenu je izjemnega pomena bazenska črpalka. To srce vsakega bazena skrbi, da se voda premika po sistemu. Pri nakupu setov za vzdrževanje vode bazena naj vam bodo v pomoč tudi naslednji podatki:

 

  •     Pri bazenih za privatno rabo naj se voda prefiltrira v vsaj šestih urah.
  •     Pri nakupu črpalke ne primerjajte zgolj moči, temveč učinek pri nižji porabi.
  •     Izognite se pastem, ki jih najdemo pri cenejših bazenih s skimerji. Voda se v tem primeru potiska samo na površini, kar pa ne povzroči zadostne volumenske količine mešanja vode.
  •     Pri prelivnih bazenih so obvezna oprema tudi nivojske sonde in sistem za dotakanje vode ter priključek za sesalec v bazenu.

Kot vedno pa je dobro imeti pri roki tudi WD-40 večnamenski izdelek, ki bo ščitil vse kovinske dele (vijake pri konstrukciji skakalne deske, lestvi in držal za pomoč pri vstopi in izstopu iz vode, itd..) in jih ohranjal sijoče in brez rje 😉

Vzdrževanje bazena in vode v njem