Železo je kovina, ki ima nešteto načinov uporave. Običajno se uporablja pri gradnji stavb. Glede na to, da je močan in prebavljiv, ga lahko uporabimo tudi v dekorativne namene. Železne rešetke so estetska lastnost mnogih hiš in zagotavljajo varnost.

Železo pa ima tudi ogromno šibkost in to je rja. Železo je izjemno dovzetno in ne obstaja ukrep, ki bi popolnoma odpravil rjavenje. Čas, potreben, da prične železna konstrukcija rjaveti, je odvisen od vrste uporabljenega železa.

Nerjaveče jeklo in aluminij potrebuje dlje časa, da prične rjaveti. To je posledica dejstva, da je nastala rja prevlekla material. Samo jeklo je nagnjeno k temu, da hitro prične rjaveti. Potreben je le dan ali dva, da konstrukcija iz jekla, ki je postavljena na prostem, prične rjaveti.

Rja je železov oksid in nastane kot posledica reakcije med železom in okoliško vlago. Rja se lahko hitro razširi in če je ne obravnavamo, lahko železo v dani strukturi v celoti razpade. Rjo je mogoče odstraniti a je to dolgotrajen postopek, ki lahko traja več ur.

Postopek

Železov oksid lahko enostavno najdemo, saj železo zelo hitro reagira s kisikom. Rjavenje jeklenih ali železnih konstrukcij je primer elektrokemične reakcije, drugače poznane tudi kot korozija. Korozija nastane, ko so izpolnjeni trije pogoji – obstoj katode – kovina, ki zlahka sprejema elektrone, obstoja anode – kovina, ki zlahka odda svoje elektrone, in elektrolita – tekočina, ki olajša gibanje elektronov. Ko kovina korodira, elektrolitska tekočina pomaga pri prenosu kisika na anodo. Kisik se poveže s kovino in sporstijo se elektroni. Ko elektroni tečejo skozi katodo preko elektrolitov, anodna kovina izgine.

Reakcija železa v železov oksid je korozija. Kot že omenjeno, so za to potrebni trije pogoji: prisotnost železa, kisika in vode.

Ko pride voda v stik z železno strukturo, se pričnejo dogajati dve stvari. Voda iz atmosfere reagira z ogljikovim dioksidom in posledično tvori ogljikovo kislino, ki postane elektrolit. Kislina povzroči raztapljanje železa. Lahko se zgodi tudi to, da se voda, ki je prisotna razcepi na kisik in vodik. Železo in kisik reagirata, da tvorita železov oksid. V tem procesu se elektroni sprostijo in tečejo proti katodi, ki je lahko bodisi druga kovina bodisi drug del železne strukture.

Kemične spojine, ki jih najdemo v morski vodi, kislem dežju ali v pripravku za sipanje cest, ki je obremenjen s soljo, povzročajo, da postanejo močnejši elektroliti kot je voda. Zato se v njihovi prisotnosti postopek rjavenja ali korozije hitro pospeši. Zato je treba zagotoviti, da se izdelek iz železne/jeklene konstrukcije, ki ga želimo zaščititi pred rjo, uporablja in redno vzdržuje, še posebaj ko so izpostavljeni atmosferi.

Iron structures can be rust proofed in a number of ways. Rust proofing products usually cover the iron structure in a protective layer which prevents the corrosion reaction from happening.

Železne konstrukcije lahko zaščitimo pred rjo na več načinov. Zaščita izdelka pred rjo običajno pomeni, d

Žrtvena prevleka

Rjavenje lahko preprečimo tako, da površino železne konstrukcije prevlečemo z drugo kovino, ki je razmeroma bolj reaktivna ali manj reaktivna z vlago.

Obstajata dve vrsti žrtvenih prevlek: anodna in katodna zaščita

Anodna zaščita

Pri anodni zaščiti, se železna struktura, ki jo je treba zaščititi, prekrije s kositrom ali katero koli kovino, ki je manj reaktivna. Kositer je pogost primer pri zaščiti izdelka proti rji. Kositer je veliko manj verjeten, da bo reagiral z atmosfersko vlago, zato bo železna struktura, ki jo pokriva, varna, dokler je kositer tam. Razlog za poimenovanje anodne zaščite, je v tem, da železna struktura, ki jo je treba zaščititi, postane anoda.

Anodna zaščita se uporablja pri zaščiti rezervoarjev iz ogljikovega jekla. Ti rezervoarji se običajno uporabljajo za shranjevanje žveplove kisline in 50% kavstične sode. Katodne zaščite v takšnem okolju ni mogoče uporabiti, saj so zahteve pri električnem toku za iste razmere izredno velike.

Katodna zaščita

Oblaganje železne konstrukcije s plastjo cinka je pogost primer katodne zaščite. Cink se pogosto uporablja, kot izdelek za zaščito pred rjo. Postopek je znan tudi kot pocinkanje. Cink je v primerjavi z železom, bolj reaktiven z vlago iz atmosfere, zato bo korozijska reakcija potekala s cinkom. Ko cink oksidira, tvori cinkov oksid. Cinkov oksid nato deluje kot zaščitna plast za železo. Razlog, za poimenovanje katodne zaščite, je v tem, da železo, ki ga zaščitimo, postane katoda.

Katodna zaščita se običajno uporablja za zaščito jeklenih cevovodov, ki prevažajo vodo ali gorivo, rezervoarje za ogrevanje vode, ladijske trupe in naftne ploščadi na morju.

Cinkanje

Pocinkano jeklo je še en pogost način pri zaščiti pred rjo. Proces cinkanja je znan tudi kot pasivacija. Pasivacija je tehnika, ki se uspešno uporablja za preprečevanje rje. Vendar ni tako učinkovita kot katodna in anodna zaščita. Uporablja se za manjše predmete iz jekla, kot so izdelki iz kositra. Vendar je treba material dodatno prekriti z oljem, da postane popolnoma neprepusten za vodo.

Barve odporne proti rji

Barve, odporne proti rji, so zelo stroškovno učinkoviti izdelki za zaščito pred rjo. Vsaka barva, odporna proti rji, skupaj s temeljnim premazom zagotavlja takojšnjo oviro med zunanjim okoljem in površino železa. Postopek ni dolgotrajen, vendar lahko ob pravilnem vzdrževanju traja zelo dolgo.

Olje za lubrikacijo

Še en odličen izdelek za zaščito pred rjo je olje za lubrikacijo. Olje za lubrikazijo je material, ki temelji na osnovi voska, kar zaščiti železno strukturo, na katero ga nanesemo z vbrizgavanjem na površino. Pogosto se uporablja na ladjah in pri avtomobilih.

Takojšen in učinkovit način zaščite je uporaba izdelka WD-40 Multi-Use-Product (večnamenskega produkta). Izdelek omogoča odličen boj in zaščito pri nastanku rje.