Kot večina stvari tudi traktor potrebuje pozornost in s pravilnim vzdrževanjem boste podaljšali njegovo življenjsko dobo. Vendar pa obstaja nekaj temeljnih razlik pri vzdrževanju traktorja v primerjavi z drugimi vozili. Poleg tega, ker obstaja veliko različnih vrst in znamk traktorjev, ni popolnega vodnika, ki bi bil splošno uporaben za vse, vendar bi vam ti koraki, ki jih bomo zapisali utegnili priti prav! Pa gremo kar po vrsti:

 

Preberite navodila za vzdrževanje

Proizvajalec vedno priloži posebna navodila za osnovno nego vašega traktorja. Če nimate priročnika za uporabo, oziroma ga ne najdete, ga dobite v arhivu pri proizvajalcu. V priročniku se nahajajo stvari kot so:

  • Navedeni časovni intervali običajnega vzdrževanja, ki poskrbijo za mazanje okvirja, motorja, menjalnika, menjavo hidravličnega olja, zamenjavo filtra in druge splošne vidike vzdrževanja.
  • Tehnični podatki. Obstajati mora tabela, ki prikazuje vrsto in količino tekočine za hidravlični sistem, zavore, hladilno tekočino motorja, itd.
  • Navedbe glede tlaka v pnevmatikah, navora privijanja in druge informacije.
  • Položaj krajev za mazanje (Priključki za mazalico).
  • Palice za nadzor nivoja tekočin ali kontrolna okna.
  • Navodila za čiščenje filtrov za zrak in gorivo
  • Osnovna navodila za uporabo in druge informacije, značilne za model traktorja.

 

Pridobite potrebno opremo

Vzdrževanje traktorjev zahteva številne ključe in druga orodja, večja od tistih, ki so potrebna za avto, zato bi morali razmišljati o nakupu ali izposoji potrebne opreme.

 

Traktor in njegovo vzdrževanje

Tudi traktor zahteva specifično orodje. Foto: uniortools.com

 

Traktor zaščitite pred zunanjimi vplivi

Ker traktorji skoraj vseh majhnih kmetij (ali vrtov) nimajo kabine, ki bi zaščitila sedež, armaturno ploščo in kovinske sestavne dele, je dobro, da traktor shranite v lopu ali garaži. Če to ni mogoče, poskusite vsaj preprečiti, da bi dež prišel v stik z izpušnim sistemom; pokrijte tudi sedež in inštrumente.

 

Redno preverjajte tekočine

Poraba traktorja se meri v urah, ne v kilometrih, zato je količina uporabe lahko zavajajoča in kakršno koli puščanje tekočin lahko povzroči obrabo dragih delov. Glejte navodila za uporabo, da ugotovite, kako preveriti vsako tekočino.
• Preverite motorno olje.
• Preverite tekočino za prenos.
• Preverite hladilno tekočino v radiatorju.
• Preverite hidravlično olje.
• Preverite elektrolit v bateriji.

Traktor in njegovo vzdrževanje

Nivo tekočin mora biti ustrezen. Foto: lovebackyard.com

 

Preverite tlak v pnevmatikah

Zaradi oblike pnevmatik ni vedno mogoče ugotoviti, ali je tlak nizek. Zadnje pnevmatike imajo običajno tlak med 12 in 20 PSI, sprednje pa lahko dosežejo do 32 PSI. Zadnje pnevmatike kmetijskih traktorjev morajo biti napolnjene s tekočimi predstikalnimi napravami, še posebej, če se vleče orodje, za katerega je potrebna največja pogonska sila. Običajno je ta balast sestavljen iz vode z dodatkom raztopine proti zmrzovanju.

 

Traktor in njegovo vzdrževanje

Pravilen tlak v pnevmatikah je pomemben. Foto: locebackyard.com

 

Spremljajte cevke

Če je traktor opremljen s hidravličnim sistemom, imajo cevi in ​​/ ali cevi visok tlak; obraba teh kanalov lahko povzroči okvaro sestavnih delov (hidravlična črpalka), izgubo sposobnosti krmiljenja ali druge težave. Če se zdi, da je cev (ali jermen) poškodovana, obrabljena ali zlomljena, jo je treba zamenjati. Če imajo dodatki in povezave puščanje, jih je potrebno zategniti ali zamenjati tesnila.

 

Traktor mora imeti izpravne zavore

Številni traktorji imajo mehanske zavore, ki delujejo prek povezave in odmičnega sistema namesto tekočega zavornega servo sistema. Te zavore so nameščene na zadnjih oseh in delujejo neodvisno, tako da jih lahko uporabljate za upravljanje traktorja v zelo ozkih prostorih in za premikanje smeri vožnje. Zavorne stopalke imajo sistem zaklepanja za vožnjo po cesti, tako da pedal ni naključno aktiviran, kar povzroči vrtenje, ko potujete z veliko hitrostjo.

 

Spremljajte merilnike

Kazalnik temperature mora pokazati, kateri je optimalni razpon med uporabo vozila, vendar vsakič, ko označi temperaturo, višjo od 100 ° C, motor pregreje. Če ima traktor dizelski motor, mora biti tlak olja med 40 in 60 PSI. Tahometer kaže hitrost vrtenja ročične gredi, izraženo v vrtljajih / minuti. Dizelski motorji so zasnovani tako, da delujejo pri nizkih vrtljajih in pri večjem navoru kot pri bencinskih motorjih, zato motorja ni priporočljivo pošiljati “izven hitrosti” ali ga potiskati do maksimuma.

Traktor in njegovo vzdrževanje

Merilniki niso za okras. Foto: lovebackyard.com

 

Redno preverjajte filtre

Preverite filter goriva in preverite, ali se je nabrala voda. Večina dizelskih motorjev ima filter za ločevanje vode, saj dizelsko gorivo privlači vlago. Pogosto preverjajte zračni filter. Traktorji se pogosto uporabljajo v zelo prašnih okoljih, ponekod pa je treba filtre očistiti vsak dan ali vsak teden. Očistite ga s sesalnikom ali stisnjenim zrakom, nikoli ga ne umivajte. Zamenjajte ga, kadar ga ni mogoče več ustrezno očistiti ali če je poškodovan.

 

Traktor in njegovo vzdrževanje

Primer zračnega filtra, ki ga ima traktor. Foto: freeimages.com

 

Preverite rešetko hladilnika

Traktorji pogosto delujejo v pogojih, ko se na radiatorju lahko usedi prah, ki ima nato sprednjo masko ali mrežo, da prepreči, da bi jo rastlinske snovi, žuželke ali cvetni prah zamašili.

Mazanje traktorja

V primerjavi z avtomobili imajo traktorji veliko več gibljivih delov, ki jih je treba mazati. Če opazite del, ki se premika, poiščite mast in ga nanesite. Uporabite tlačno pištolo s kartušo za maščobe, očistite okov, priključite cev in črpajte maščobo, dokler se tesnilo, ki se priključi na dele, začne širiti ali dokler ne vidite, da maščoba pušča iz točke stičišča. Mast vstavite na krmilne sestavne dele, zavore, sklopke sklopke in vlečne sklopke.
Stari traktorji zahtevajo v menjalniku posebna maziva. Pogosto se enaka tekočina uporablja za hidravlični sistem in za menjalnik, vendar uporaba napačne tekočine lahko povzroči resno škodo.

Traktor in njegovo vzdrževanje

Ne pozabite na priključke za mazanje. Foto: lovebackyard.com

Ne pozabite na WD-40!

Izdelki WD-40 iz linije specialist so odlična izbira za podmazovanje, čiščenje in vzdrževanje premikajočih in vrtečih se delov vašega traktorja! Preverite vse izdelke iz linije Specialist.

Traktor in njegovo vzdrževanje

 

Ne preobremenite traktorja

Če ga uporabljate za gojenje ali košnjo, bi morali priklopiti orodje prave velikosti za delo, ki ga opravljate.Kot primer, ne vlecite 2,5m kosilnice s traktorjem s 35 KM.

 

Traktor imejte čist!

Tako boste vedno lahko prepoznali poškodovane sestavne dele in dele, prav tako pa boste lahko videli, ali prah ali naplavin povzročajo težave.

Traktor in njegovo vzdrževanje

Čist traktor je vzdrževan traktor. Foto: lovebackyard.com

 

 

Mazalice in WD-40 izdelke lahko kupite v trgovini ORODJE ŽABJEK.