Dan Zemlje je letni dogodek, ki se praznuje 22. aprila, ko se odvijajo dogodki za osveščanje glede varovanja okolja na Zemlji. Praznovanje se je prvič organiziralo 1970. leta in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah.

 

Zgodovina:

Leta 1969 je na Unescovi konferenci v San Franciscu, mirovni aktivist John McConnell predlagal dan spomina na Zemljo, ki bi se praznoval na prvi pomladni dan 21. marca 1970. Mesec dni kasneje je ameriški senator Gaylord Nelson proglasil Dan Zemlje na 22. april 1970. Sprva so so dogodek praznovali večinoma po Združenih državah, dokler ni Denis Hayes leta 1990 dogodek spromoviral na globalno raven in tako je Dan Zemlje sprejelo kar 141 držav.

Namen:

Po vsem svetu se Dan Zemlje praznuje z dogodki, javnimi programi in praksami na domu, ki spodbujajo razumevanje, kako in zakaj moramo skrbeti za Zemljo.
22. april je dan, ko se združimo in delimo metode za ustvarjanje bolj trajnostne prihodnosti. Čeprav se posamezna prizadevanja zdijo majhna, lahko kolektivno ukrepanje in vedenjske spremembe pozitivno vplivajo na okolje. Z vašo pomočjo si lahko prizadevamo zmanjšati in odpraviti okoljska vprašanja, kot so podnebne spremembe, izumrtje in onesnaževanje.

 

Svetovni dan zemlje!

Ravnajmo odgovorno in ne jemljimo narave kot nekaj samoumevnega. Foto: Shutterstock

 

Skrb se začne pri nas samih

Zbrali smo nekaj koristnih opcij za sodelovanje na praznovanju dneva Zemlje:

  • Posadite drevo
  • Poberite smeti v svojem okolju
  • Ustvarite načrt za recikliranje v vašem domu
  • Varčujte z elektriko
  • Preberite več o kompostiranju
  • Poiščite načine za zmanjšanje odpadkov 


Dobre planete je težko najti. Pomagajmo ohranjati naše zdrave in zelene. Ekipa WD-40 Slovenija vam želi srečen dan Zemlje.

NASVET: Učinkovite prakse vzdrževanja z izdelki WD-40® in izdelki WD-40 Specialist® pomagajo pri vzdrževanju orodja, vozil in opreme v dobrem stanju in zunaj smetišča. Te vrhunske zmogljive rešitve uporabljajo mehaniki, tehniki in vikendaši, ki si bodo naredili sami, da opravijo delo v službi in doma.