Savskih 50 predstavlja skoraj 50 kilometrov ob reki Savi in je zimska turica za vsakogar. Ampak res za vsakogar saj je kolesarila tudi družina z otroci, pa tudi BMXarji so se pojavili v preteklih letih. Lahko rečemo, da kdor ni preveč neroden in vozi vaj približno spodobno kolo, ne bo sestopil.
Je prireditev, ki združuje vse kolesarje in raste iz leta v leto. Ne ustavi je ne mraz, ne dež….letos pa je ni ustavila niti pandemija. K organizaciji letošnje izvedve so pristopili še pri klubu ŠD Supersnurf in skupaj so “nagruntali” malo drugačno izvedbo, ki ustreza trenutnim vladnim ukrepom za preprečevanje širjenja virusa.

 

Savskih 50 - Supersnurfova breztična izvedba

Savskih 50 – Res lepa trasa! Foto: Vreček

Netekmovalna “breztična” izvedba

Organizirana je bila dvodnevna, netekmovalna izvedba, trasa pa je bila odprta od sončnega vzhoda v soboto, 19. decembra, do sončnega zahoda v nedeljo, 20. septembra. V petek pred in nedeljo po vožnji pa se je družilo virtualno, preko Zoom-a.

Breztična
Zakaj “breztična”? Saj letos poleg koronavirusa na udeležence preži po novem tudi ptičja gripa. Torej brezstično kolesarjenje brez “tičev”…vsaj brez labodov, ki so ponavadi na brežini reke save pri Stožicah.

Savskih 50 - Supersnurfova breztična izvedba

Gusarski zemljevid – Savskih 50 2020

 

Za tiste, ki ne prisegajo na moderno tehnologijo je bil na voljo gusarski zemljevid, za moderne modele pa so dodali tudi GPX format. Trasa je speljana zelo iznajdljivo. Načeloma ne moreš zgrešiti, le za tiste “tadobre single” pa se moraš kdaj pa kdaj tudi izgubiti. Uradno se jo vozi v obratni smeri urinega kazalca ampak letos nikjer ni pisalo, da se je ne sme prevoziti v obratni smeri.

Udeleženci so se preko različnih nalog, ki so jih pridno nalagali na instagram pod oznako #savskih50, potegovali za nagrade, ki smo jih poleg ostalih prispevali tudi pri WD-40 Slovenija.

Savskih 50 - Supersnurfova breztična izvedba

WD-40 večnamenski izdelek za nagrade – Savskih 50

Glede na to, da je se je na Savskih 50 prijavilo kar 94 kolesarjev se je bilo treba za nagrade malo bolj potruditi. Nekateri so se izkazali z domišljijo nekateri pa so so domišljiji dodali še drznost 😀
Vsega skupaj je bilo kar 14 izzivov a le peščica jih je dokončala vse. Če izpostavimo tri najboljše:

Savskih 50 – Najbolj plažna fotografija

Vsem poznani Fedr (Žiga Födransperg) je že v soboto napovedal boj za zmago in objavil divjo fotko. Na koncu se je žirija odločila, da si poleg Fedra zasluži nagrado tudi miss plaže – Borina Mišica. (slike žal ne najdemo več).

Savskih 50 - Supersnurfova breztična izvedba

Fedr – Savskih 50

Savskih 50 – Najbolj mokra fotografija

Tu je svojo iznajdljivost pokazala Barbara Kričej Bizjak – ha ha !

Savskih 50 - Supersnurfova breztična izvedba

Barbara Kričej Bizjak – Savskih 50. Foto: Jaka Bizjak

 

Najboljša fotografija za naslovnico

Ta je pripadla Anžetu Grubelniku, ki je “kamnite ležalnike” oplemenitil kar s kolesi.

Savskih 50 - Supersnurfova breztična izvedba

Naj naslovna fotka – Savskih 50 Foto: Anže Grubelnik

Super dogodek, super trasa!

Upamo si trditi, da je to dogodek z velikim potencialom. Vseeno pa upamo, da ostane takšen kot je – netekmovalen, saj je ravno to čar tega dogodka. Upamo tudi, da se bomo lahko v prihodnjem letu mogoče spet družili, furali skupaj in v živo primerjali naše dogodivščine ob Savi. Se vidimo naslednje leto!

Savskih 50 - Supersnurfova breztična izvedba

Vreček na Savskih 50