Čiščenje žlebov je eno izmed obveznih jesenskih opravil. Od vas terja sicer nekaj truda, a neredno čiščenje vas lahko privede do veliko večjih težav, kot je ta, da se morate povzpeti na lestev.

V žlebovih se velikokrat nakopiči odpadlo listje, veter prinese še prah, dež pa s strehe odplakne umazanijo ter vse skupaj še bolj zapaca. Posledica so seveda zamašeni odtočni žlebovi. Če umazanije pravočasno ne odstranimo, se začne razvijati mah, zaredijo se najrazličnejše živali, ker voda ne more normalno odtekati, pa se nenadzorovano razliva in lahko začne zamakati .Zato redno čistite svoje žlebove!

Prav zato je dobro, da žlebove vsaj dvakrat letno, spomladi in jeseni, pregledamo in po potrebi očistimo. Če živimo v hišici, ki ni previsoka, se tega lahko lotimo sami, če gre za višje stavbe, pa to za nas lahko opravijo strokovnjaki.

Kako očistimo žlebove?

Redno čistite svoje žlebove!

Lestev premišljeno naslonite na žleb.

Lestev naslonite na žlebove blizu nosilcev na katerih je žleb vpet.  Če lestev postavite dlje odvpetja, je žleb šibkejši in se lahko sesuje.

  • Super je, če lahko lestev naslonite na glavno konstrukcijo hiše in se tako popolnoma izognete naslanjanju na žlebove.
  • Če postavite lestev na mehko podlago, pod noge položite kos vezanega lesa. To bo pripomoglo k stabilnosti nog in zmanjšalo tveganje padcev.
Redno čistite svoje žlebove!

Z lopatko odstranite nastalo umazanijo.

Izvlecite listje in ostanke, ki so zagozdeni v žlebove. Priporočamo, da nadenete rokavice. Z majhno vrtno lopatko izkopljite čim več ostankov. Če nimate majhne lopatke, poiščite prazno 1,5L plastično flašo. Izrežite dno in del stranice, da nastane zajemalka.

  • Na tleh postavite koš za smeti ali ponjavo, kjer boste lahko med čiščenjem odlagali listje.
  • Odpadke lahko vržete na kompostni kup (če ga imate) ali pa jih vrzite v smeti.
  • Bodite previdni pri uporabi lopatke nad spoji odtočnih cevi, saj lahko preveč sile poškoduje te povezave.
  • Nagibajte se na levo in desno stran in zajemite čim več umazanije, ne da bi premikali lestev. Tu namigujemo predvsem na to, da se ne nagnete tako daleč, da pridete iz ravnotežja. Varnost na lestvi je vedno pomembna!
  • Tudi na žlebove se nikar ne naslanjajte, saj niso tako čvrsto pritrjeni, da bi zdržali vašo težo.

Premaknite lestev v naslednji odsek in nadaljujte s čiščenjem. Ker lahko verjetno dosežete le nekaj metrov na obeh straneh lestve, jo boste morali večkrat premakniti, dokler ne odstranite vseh ostankov iz žlebov.

Redno čistite svoje žlebove!

Z vrtno cevjo najlažje sperete žlebove!

 

Izperite žlebove z vrtno cevjo. Šobo cevi nosite s seboj po lestvi do žlebov. Razpršite žlebove proti vsakemu odtoku, da splaknete preostale umazanije iz žlebov.

  • Morda bo trajalo nekaj časa, da se vsa umazanija izpere iz žlebov, vendar to ne počnete pogosto in se splača potruditi, da očistite tako, kot se zagre.
Redno čistite svoje žlebove!

Pretok mora biti nemoten!

 

Preverite pretok vode skozi dotoke. Medtem ko voda teče, preverite vsako odvodno cev, da vidite, ali se voda pretaka nemoteno. Na ta način boste tudi najlažje videli, če vsi spoji žleba tesnijo in nikjer ne pušča.

 

Žlebove očistite z nekovinsko krtačeno ščetko. Zgrabite običajno gospodinjsko čistilno krtačo (odsluženo) in drgnite žlebove, da sprostite morebitne madeže ali kopičenje. Pomembno je, da ne uporabljate ščetke s kovinskimi ščetinami, ker lahko opraska žlebove ali odstrani zaščitne premaze.

  • Zaradi slabih madežev boste morda potrebovali minuto ali več, vendar se bodo blagi madeži hitro odstranili.
  • Pri čiščenju zadnjih zasušenih ostankov s krtačo lahko uporabite tudi WD40 VEČNAMENSKI IZDELEK . Posprejajte ga po površini in počakajte kakšno minuto, da začne delovati. Nato s krtačo podrgnite vso umazanijo dol in sperite z vodo.
Redno čistite svoje žlebove!

WD-40 večnamenski izdelek je odličen pri razgrajevanju usedlin.

 

Redno čistite svoje žlebove!

S krtačo najlažje zdrgnete usedline.

 

DODATEN PREDLOG: Zbirajte deževnico

Čisti žlebovi so tudi pogoj, da lahko zbirate deževnico in tako pomembno prispevate k varčevanju z vodo.

Če se odločite za uporabo le na vrtu, potem lahko zbirate deževnico preprosto. To naredite tako, da pod odtočno cev žleba postavite čim večjo plastično posodo. Da se ne bi prehitro razvijale alge, je bolje uporabiti temnejšo posodo, da voda v njej ni izpostavljena pretirani svetlobi, ko je le možno, jo lahko pokrijete. Iz posode nato zajemate vodo kar z zalivalnikom oziroma z manjšo posodo.

Vsake toliko posodo do konca izpraznite in jo temeljito očistite, da se v njej ne začnejo razvijati kakšni škodljivi (mikro)organizmi.

 

Vrtne cevi, lopatke in WD40 izdelke lahko kupite v trgovinah BAUHAUS ali MERKUR 😉