Kopalnica je eden od pomembnejših prostorov v našem domu in zaradi vsakdanje uporabe zahteva tudi več pozornosti. Zaradi obilne vlage se lahko v kopalnici hitro razvijejo plesni, bakterije ali virusi, vse to pa nam lahko povzroči resne zdravstvene težave. Zato je redna skrb za čistočo vaše kopalnice še kako pomembna in tu bomo razkrili kako ohraniti sijočo kopalnico!

Najbolj izpostavljeni deli kopalnice

Najbolj izpostavljeni so vsekakor deli okrog tuš kabine, kopalne kadi ali lijaka. Dobro je, da omenjene predele vsak večer obrišete s suho krpo, vsaj enkrat na teden pa temeljito očistite vse površine.
Na tuš kabini in kadi se nabirajo tudi ostanki šampona, umazanija in vodni kamen, ta umazanija pa je včasih zelo trdovratna in jo težko odstranimo.

Nasveti in domači triki za sijočo kopalnico

Kupljena čistila ponavadi odlično očistijo vašo kopalnico, vendar so največkrat polna težkih kemikalij. Te kemikalije ponavadi občutite, ko vam povzročajo glavobole, sploh kadar jih uporabljate v prostorih s slabim prezračevanjem. Zato si lahko sijočo kopalnico pričarate tudi z naravnimi alternativnimi sredstvi:

  • Ogledalo lahko zelo lepo očistite z mešanico kisa in vode.
  • Zavese za prhanje navadno lahko perete v pralnem stroju, vendar vam svetujemo, da pred tem vsekakor preberete navodila za vzdrževanje od proizvajalca.
  • Plastične in steklene stene kabine za prhanje boste lahko tako kot ogledalo zelo lepo očistili s kisom ali mešanico kisa in vode.
  • luknjice v ročki prhe se tudi sčasoma zapacajo zaradi vodnega kamna. To boste rešili s tem, da ročko namočite v topel kis, ki ste mu dodali še nekaj žličk soli.
  • Kopalna kad bo spet sijoča, če jo boste očistili z mešanico kisa, soli in pinjenca. Lahko pa jo podrgnete tudi samo s kisom, saj le ta dobro topi vodni kamen

Sol in limona

Sol in limona sta močni živili v boju z nečistočo. Z limoninim sokom lahko očistite umivalnik, pipe, kad, lotite se lahko tudi tuš kabine. Za še boljši učinek dodajte čajno žličko soli.
Večkrat se zgodi, da na umivalniku nastanejo rumeni madeži. Teh se boste lahko s pomočjo limoninega soka tudi znebili.

Grenivka, soda bikarbona, boraks in para

Grenivka
Dišeča kombinacija grenivke in soli je prav tako odlična za čiščenje vaše kopalnice. Grenivko prerežete in na prerezan del obilno potresite kuhinjsko sol. Pred tem pa sol nanesite še na površine, ki jih želite očistiti. Površine prej še rahlo navlažite. Z grenivko, ki bo nadomestila gobico nato zdrgnite umazanijo. Ko boste čistili iz grenivke, narahlo iztiskajte njen sok. Citronska kislina bo odstranila vodni kamen, sol pa bo površine razkužila. Na koncu sperite čiščene površine z mlačno vodo. Čisto preprosto, hitro in poceni.

Soda bikarbona
Učinkovito je tudi čiščenje s sodo bikarbono. Eno žlico sode zmešajte z malo vode in zmes nanesite na gobico ter očistite površine. V primeru trdovratne umazanije ali pa vodnega kamna in plesni lahko naredite mešanico sode bikarbone in kisa za vlaganje. Mešajte v razmerju ena proti ena. Mešanico nato vlijte v razpršilo in pošpricajte po elementih, ki jih želite očistiti. Priporočamo vam, da jo pustite eno uro predenj boste obrisali s krpo.

Preprosti nasveti za sijočo kopalnico

Boraks
Še močnejše naravno sredstvo za čiščenje kopalnice je boraks, vendar morate biti z njim previdni in po uporabi dobro oprati roke. Boraks lahko uporabite za čiščenje kadi, tuš kabine ali stranišča. Zelo učinkovit pa je tudi pri odstranjevanju plesni. Za čiščenje stranišča vam svetujemo, da čez noč nasujte nekaj boraksa v školjko, zjutraj jo boste z lahko očistili. Če imate na kopalniških ploščicah ali tuš kabini plesen, potem naredite kremo. Boraks zmešajte z vodo, da dobite gosto zmes, ki jo nato nanesite na plesniva območja. Pustite delovati čez noč in zjutraj obrišite s krpo. Plesni ne bo več. Boraks deluje tudi kot belilo, z njim lahko očistite umivalnik, kad. Naredite mešanico z vodo in očistite elemente.

Para in parni čistilniki
Tudi s paro in parnimi čistilniki je čiščenje kopalnice popolnoma naravno. Z njimi lahko očistimo keramične in kamnite površine, stekla, preproge, radiatorje in armature. Čistilniki s pravilno kombinacijo temperature, pritiska in pare brez dodatka čistil raztapljajo in odstranijo umazanijo s površin. S paro pa ne uničimo samo umazanije, kot zagotavljajo proizvajalci, ampak tudi mikroorganizme, kar izboljšuje higieno v stanovanju. Para pa ne odstranjuje le umazanije, ampak tudi maščobne obloge in ostanke vodnega kamna.

WD-40
Tudi WD-40 večnamenski izdelek je primeren za odstranjevanje madežev vodnega kamna.
Vse, kar morate storiti, je, da večnamenski izdelek WD-40 poškropite na krpo in ga uporabite za brisanje vrat za tuširanje. Multifunkcijski izdelek WD-40 pomaga znebiti umazanije in maščob na tuš vratih.

Večnamenski izdelek WD-40 prav tako preprečuje, da bi se kabina za prhanje meglila. Podoben učinek pa ima tudi, vrjeli ali ne, pena za britje! 😀

WD-40 izdelke in ostale stvari dobite v trgovini MERKUR.