Kaj je korozija?

Korozija se pojavi, ko začne material propadati zaradi okoljskih dejavnikov. Korozija je naraven proces, ki nastane, ko so izpolnjeni trije pogoji:

  • Prisotnost vlage
  • Kovinska površina
  • Oksidacijsko sredstvo (ti. akceptor elektronov)

Kot rezultat propadanja, se kovina pretvori v eno izmed njenih soli – oksid / hidroksid / sulfid, odvisno od materiala. Kovina je kemično nestabilna, v nasprotnju z kovino, pa je njena sol bolj stabilna. Ena najpogostejših oblik korozije je rjavenje. Ko železo prične rjaveti, nastane rdečkasto luskasta snov, ki je posledica korozijskega procesa, tako imenovan železov oksid.

Učinki na kovino

Korozija na kovine vpliva na več načinov. Ko kovinske strukture korozirajo, njihova celovitost oslabi in postanejo bolj nagnjeni k propadu. Ko se enkrat proces korozije začne, se lahko ta hitro širi, zaradi česar je potrebno biti pozoren in to preprečiti takoj na začetku.

Metode za preprečevanje korozije

Sledeče metode, so najpogostejše pri prečevanju korozije.

Izbira uporabljene kovine

Ena izmed enostavnih metod za preprečevanje korozije je uporaba kovin, ki so odporne proti koroziji. Značilen primer takšnih kovin sta aluminj in nerjaveče jeklo.

Zaščitni premaz

Stroškovno učinkovita metoda za preprečevanje korozije je nanos sloja barve. Barva deluje kot ovira med kovino in elementi, ki preprečujejo pretok električnega naboja, ki povzroča korozijo.

Zaščitni premazi so tudi nizkocenovne učinkovite rešitve za preprečevanje korozije. Za premazovanje kovinskih površin se uporablja suh prah. Kovina se nato segreva, zaradi česar se prah poveže s kovino v enakomerno prevleko. V suhih prahih se uporabljajo različne sestavine, kot so poliester, najlon, uretan, epoksi in akril.

Obvladovanje okoljskih razmer

Korozija je posledica kemijske reakcije med kovino in nekaterimi plini iz okolja. Če je mogoče nadzirati prisotnost teh plinov v okolju, potem lahko nadzorujemo pojav reakcije. Preprosti ukrepi v zvezi s tem so zmanjšanje izpostavljenosti dežju ali atmosferski vlagi. Težji ukrepi bi bili nadzorovanje vsebnosti žvepla / kisika / klora v okolju.

Primer težjega ukrepa je čiščenje vode, ki je prisotna v vodnih kotlih z mehčalci. Mehčalci iz vode odstranjujejo kalcij in magnezij, ki sta visoko reaktivne kovine, ki povečajo možnost korozije. Poleg tega mehčalci pomagajo pri uravnavanju vsebnosti kisika in alkalnosti vode.

Žrtveni premazi

Preprečevanje korozije je mogoče doseči s premazom kovinske površine z drugo kovino, ki ima sorazmerno večji ali manjši potencial za oksidacijo.

Obstaja dve vrsti žrtvenih premazov in sicer: anodna zaščita in katodna zaščita.

Anodna zaščita

Pri anodni zaščiti je površina, ki jo je treba zaščititi, prevlečena s kovino, ki je manj reaktivna (npr. kositer). Z danim primerom je kositer veliko manj dovzeten za korozijo, zato je površina, na katero se nanese, varna, dokler je prevleka tam. Razlog za poimenovanje anodne zaščite je v tem, da kovinska površina, ki jo je treba zaščititi, postane anoda.

Anodna zaščita se uporablja za zaščito rezervoarjev iz ogljikovega jekla, ki se uporabljajo za shranjevanje petdeset odstotkov kavstične sode in žveplove kisline. Katodne zaščite ni mogoče uporabiti v tem primeru, saj bi bile zahteve po njej izredno visoke.

Katodna zaščita

Nanos sloja cinka na površino železnih legiranih jekel je pogost primer katodne zaščite. Ta postopek imenujemo pocinkanje. Ker je cink bolj reaktiven od jekla, bo korodiral. Kot rezultat bo oksidiral, zaradi česar bo preprečil korozijo jekla. Razlog za poimenovanje katodne zaščite je v tem, da kovinska površina, ki jo je treba zaščititi, postane katoda.

Katodna zaščita se pogosto uporablja za zaščito jeklenih cevovodov, ki prevažajo gorivo ali vodo, ladijske trupe, rezervoarje za bojlerje in naftne ploščadi na morju.

Sprememba oblikovanja

Pasivni ukrep pri preprečevanju korozije je oblikovanje kostrukcij na način, ki zavira korozijo in posledično poveča življenjsko dobo in trajnost vseh protikorozijskih premazov. Idealno oblikovanje bi moralo biti takšno, da prepreči nabiranje vode in prahu, olajša pretok zračnih tokov in prepreči razpoke. Navsezadnje mora zasnova zagotoviti, da je konstrukcija dostopna za redno vzdrževanje.

Zaviralci korozije

Še ena izmed metod za preprečevanje korozije je uporaba zaviralcev korozije. To so kemikalije, ki reagirajo bodisi s kovinsko površino bodisi s plini v okolici in posledično “zavirajo” kemične reakcije, ki povzročajo korozijo. Inhibitorji se uporabljajo za nanašanje kovinskih površin v zaščitni film. Obstajata dve obliki zaviralnih kemikalij, ki se lahko uporabljajo. Lahko jih zmešamo s primernim topilom; naknadno nanesemo nastalo raztopino. Ali pa pa se z uporabo običajnih tehnik disperzije nanesejo kot zaščitni premaz. Postopek, s katerim se uporabljajo zaviralci korozije, se imenuje pasivacija.

Pasivacija

Pri tem postopku se uporablja zaščitni material (običajno nekakšen kovinski oksid), ki zagotavlja plast čez kovinsko površino. Ta plast je tisto, ki zavaruje površino pred korozijo. Dejavniki, ki vplivajo na tvorjenje plasti, vključujejo temperaturo okolice, pH okolja in kemično sestavo okoliške atmosfere. Ena od dodatnih prednosti tega postopka je, da se na strukturi, kjer se ta sloj nanaša, oblikuje patina. Zaradi tega struktura s časom postane lepa. To lahko opazimo na strehah z bakrenimi ploščami. Drug primer procesa pasivizacije je barva Kipa svobode. Patina, ki je modro-zelene barve, se je razvila nad strukturo, ki deluje kot ovira proti koroziji za baker, ki se nahaja pod njo. Zaviralci korozije se običajno uporabljajo v tovarnah kemične proizvodnje, rafinerijah nafte in tovarnah za čiščenje vode.

Takojšnji ukrep je uporaba večnamenskega izdelka WD-40. Razpršilo učinkovito za določen čas zaščititi kovinske dele, če so le tej izpostavljeni okolju ali če so dlje časa hranjeni v zaprtih prostorih. Priporočamo, da izdelek WD-40 redno uporabljate.