Pravilno mazanje verige kolesa

Pravilno mazanje verige kolesa Foto: Klemen Humar / Batt crew

Dva bloga nazaj smo govorili o pravilnem čiščenju pogonskega sklopa kolesa, tokrat pa se bomo osredotočili na pravilno mazanje verige kolesa.

Čista veriga je ključ do:

  • manjše obrabe verige
  • večje prožnosti verižnih povezav
  • manjše obrabe zobnikov
  • bolj natančnega prestavljanja

Kako pravilno očistiti in namazati verigo kolesa:

Verigo lahko očistimo na dva načina:

1.) Ko je veriga še na kolesu (najbolj pogosto).
Pri pranju kolesa nanesite WD-40 Bike Cleaner čistilo tudi po pogonskem sklopu in ga drgnite s trdo krtačo ali staro zobno ščetko. Po končanem drgnenju in krtačenju splaknite z vodo.
V kolikor bo na verigi  tudi po prvem pranju ostalo še veliko umazanije in stare masti, priporočamo, da se čiščenja lotite tudi  z razmaščevalcem WD-40 Bike degreaser, ki je še malo bolj agresiven od navadnega WD-40 Bike Cleanerja. Pri nanašanju/špricanju razmaščevalca WD-40 Bike Degreaser pazite, da ga nanašate res samo na verigo/zobnike in ne po disk zavorah!! Nato spet drgnite s trdo krtačo ali staro zobno ščetko in splaknite z vodo. Če bo tudi po tem veriga še vedno umazana se priporoča način #2, ki je opisan spodaj.

2.) Tako, da verigo snamemo s kolesa (občasno – v primerih, ko je zares umazana).
V primerih, ko je veriga zares umazana in zgoraj opisani postopek #1 ne pomaga, je potrebno verigo odstraniti s kolesa. Tu poglejte ali ima vaša veriga že sistem za hitro zapenjanje (quick link/power link). V kolikor ga nima, boste morali imeti za odstranitev verige še namensko orodje s katerim boste lahko potisnili pin ven iz člena( tu bo treba biti pazljiv, drugače se hitro zafrkneš in porineš pin preveč ven iz členov).
Ko je veriga sneta, jo postavite v neko plastično posodo in jo pošpricajte z razmaščevalcem WD-40 Bike Degreaser. Pustite razmaščevalec približno 1-2minuti, da začne razžirat umazanijo in se nato verige lotite s temeljitim ščetkanjem. Po končanem ščetkanju verigo splaknite pod vodo in morala bi zasijati v svojem polnem sijaju.

Pravilno mazanje verige kolesa

Ko je veriga čista jo dobro obrišemo s suho krpo, namestimo nazaj na kolo (v kolikor ste jo mogli odstraniti) in lahko pričnemo z mazanjem verige kolesa.
Pri mazivih imamo na voljo dve opciji:

1.) Mazivo WD-40 Bike Dry Lube
To mazivo je psoebej razvito za vožnjo v suhih in prašnih razmerah. Formula, ki vključuje PTFE prodre globoko v spoje verige in ustvari tanko mazivno plast za optimalno podmazovanje ter odbija prašne delce.

2.) Mazivo WD-40 Bike Wet Lube
Idealen izdelek za kolesarje, ki jih mokre in blatne razmere ne odvrnejo od vožnje. Olje prodre globoko v verigo in preprečuje rjavenje ter zaradi gostote zagotavlja obstojno mazanje v ekstremnih pogojih. Zmanjšuje trenje in obrabo ter s tem povečuje učinkovitost verige in izboljša kakovost vožnje.

Po končanem mazanju zelo proporočamo, da naredite še nekaj obratov verige, da olje dobro prodre med člene, nato pa verigo še enkrat obrišite s krpo, da odstranite odvečno olje.
Pravilno mazanje verige šteje! 😉

Pravilno mazanje verige kolesa

WD-40 Bike Lube mazivo v rokah Bonnizzlerr. Foto: Klemen Humar / Batt crew

 

Kaj je še dobro vedeti pri verigah?

Verigo redno pregledujte!
Gledate lahko, če je vmes kak “trd člen”, ki je posledica kakšnega udarca. Ta “trd člen” lahko tudi vpliva na slabo prestavljanje.
Predlagam, da tudi redno pomerite raztegnjenost verige z namenskim orodjem. V kolikor tega orodja nimate se zglasite v eno izmed servisnih delavnic. To orodje mora imeti vsaka servisna delavnica, meritev pa je zelo hitra. Najvišja meja še uporabne raztegnjenosti je 0,75. Če je več od te vrednosti pomeni, da je veriga preraztegnjena in jo bo potrebno zamenjati.

Ni vsaka veriga ista!
Verige se razlikujejo med seboj in sicer po obliki in razmaki med členi. Zato pred nakupom svetujemo, da preštejete koliko zobnikov imate na zadnjem verižniku, da boste lahko prodajalcu v kolesarski trgovini razložili, da rabite verigo za npr. 10 prestav. 😉

To je to. Uspešno čiščenje in mazanje vam želimo!

Izdelki, ki sem jih priporočal v tem članku:
Čistilo WD-40 Bike Cleaner – https://wd40.si/bike/cistilo/
Razmaščevalec WD-40 Bike Degreaser – https://wd40.si/bike/razmascevalec/
Mazivo WD-40 Bike Dry Lube – https://wd40.si/bike/dry-lube-mazivo-za-suhe-vremenske-pogoje/
Mazivo WD-40 Bike Wet Lube – https://wd40.si/bike/wet-lube-mazivo-za-mokre-vremenske-pogoje/

Spisal: Kristjan Vreček
https://www.instagram.com/kristjanvrecek/