Računalnik uporabljamo po večini več časa na dan, kot pa osebno vozilo. Vseeno, pa mu ne namenimo skoraj nič pozornosti. Svojemu osebnemu vozilu naklonimo čas ob registraciji in tehničnem pregledu. Takoj za tem mu redno menjavajo vse tekočine. Skrbimo, da gladko in hitro teče in da ne zakuha. Isto bi moralo biti pri računalniku. Tokrat bomo opisali kako lahko poskrbite vsaj za osnovno vzdrževanje računalnika.

Redno vzdrževanje računalnika je pomembno

Če imate računalnik dlje časa, je verjetno poln prahu in umazanije. Zato je potrebno, kot pri avtu, stanovanju, hiši ali dvorišču, da ga očistite. Tu govorimo o samem fizičnem posegu in ne programskem. Z malo čiščenja boste računalnik obdržali v odličnem stanju in mu s tem podaljšali življenjsko dobo.

O čem pravzaprav govorimo?

Prah, lasje, umazanija in drugi drobci, ki se nabirajo na hladilnih telesih in ventilatorjih, preprečujejo stabilno in učinkovito hlajenje. Ob tem prihaja do problema pregrevanja, zaradi česar hladilna pasta razpoka hitreje, komponente lahko izgubijo stik in posledično pride do okvare ter odpovedi delovanja posameznih delov računalnika.

Osnovno vzdrževanje računalnika

Tekom let se lahko nabere VELIKO umazanije. Zato je redno vzdrževanje računalnika nujno!

Kaj lahko storimo?

Samo delo je daleč od zabavnega in lahkega, še posebej, če tega ne izvajate redno. Delo je lahko zamudno, odvisno je od same predhodne uporabe računalnika, okolja ter pogostosti čiščenja in hkrati zahteva vašo celovito pozornost. Za začetek je potrebno pripraviti računalnik, kar pomeni fizičen odklop vseh kablov ter  konektorjev in priprava ustreznega okolja. Temu sledi razpihovanje računalnika, kjer je potrebno paziti, da ne pride do poškodb, še posebej pri ventilatorjih. S tem še zdaleč nismo končali, saj je potrebno odstraniti ventilatorje, jih dobro očistiti in v kolikor je potrebno, podmazati mehanizem. Če opazite, da se ventilatorji, kljub posegu, ne vrtijo gladko, jih morate zamenjati. Enako velja za poškodovane in obrabljene dele. Po daljšem obdobju priporočamo ob čiščenju še odklop posameznih delov oziroma komponent, kjer naj se očistijo stiki. Ob tem je pri hladilnih telesih potrebna zamenjava hladilne paste. Pri slednji dobro odstranite staro pasto ter pri tem pazite, da ne poškodujete površine. Nato namestite ravno pravšnjo količino sveže hladilne paste. Ob samem zaključku ne pozabite dobro in optimalno speti kable za čim večji pretok zraka.

Pri kontaktih si pomagajte z WD-40 čistilcem kontaktov! Ta raztopina očisti olje, umazanijo, ostanke spajkanja in kondenzacije z občutljive elektronske in električne opreme. Zelo hitro prodre do težko dostopnih mest, se hitro posuši in ne pušča sledi . Več kot odličen pripomoček za vzdrževanje računalnika!

Osnovno vzdrževanje računalnika

WD-40 čistilec kontaktov poskrbi, da bodo kontakti tip top! Foto: wd40.com

Na koliko časa je potrebno čistiti računalnik?

Če računalnik uporabljate za brskanje na spletu, pregledovanje elektronske pošte je vsake dve leti ravno prav. Ko pa računalnik uporabljate za zahtevne grafične programe, igranje iger je priporočilo, da ga očistite in podmažete vsako leto.

V kolikor niste vešči takega opravila, tega ne počnite sami in delo raje prepustite usposobljenemu osebju.

Če pa se boste sami lotili čiščenja, potrebujete za postopek stisnjen zrak, majhen čopič, križni izvijač, hladilno pasto, strojno olje, alkohol, vezice, škarje in antistatično čistilno krpo. Vse te pripomočke zagotovo dobite v prodajalnah MERKUR, BAUHAUS, OBI SLOVENIJA

Po opravljenem čiščenju bi moral vaš računalnik delovati tišje, stabilnejše in kar je še posebej pomembno, s tem ste zmanjšali tveganje za morebitne okvare.

Po vsem tem ne pozabite redno čistiti vašega računalnika. Če ne veste na koliko časa, enostavno odstranite pokrov in že na pogled bo jasno ali računalnik ponovno potrebuje čiščenje.