Preprečevanje rjavenja vašega avtomobila, ki bi morala zanimati vsakega lastnika vozila, saj rja ne škoduje samo vozilu, ampak tudi pokvari njegov videz in vrednost pri prodaji. Eden najbolj priljubljenih prostorov za rjo, je vaš avto. Obstaja nekaj nasvetov, ki jih lahko upoštevate, da jo preprečite. Če avtomobila ne boste dobro vzdrževali, boste tu in tam opazili rjaste brazgotine, ki uničujejo celovitost vozila in ogrožajo njegovo lepoto. Če rjo pustite, da se razširi, jo bo pozneje telo težko odstraniti.

Morda se sliši klišejsko, vendar gre tudi v tem primeru bolj za preprečevanje kot zdravljenje. Tukaj je nekaj nasvetov in trikov za lastnike vozil, s katerimi lahko svoje avtomobile zaščitijo pred rjo. Ti nasveti bodo upočasnili oksidacijo tudi najbolj krhkih delov avtomobila in ga obdržali svetlega, sijočega in brez rje. 

Nasveti za preprečevanje rje 

Z naslednjimi nasveti lahko preprečite rjavenje in imate avto brez rje. 

Pranje in vosek 

Če vozilo redno perete in voskate, se bo možnost za rjavenje zelo zmanjšala. Umazanija ne samo, da poslabša izgled vašega avta, ampak v njem zadržuje tudi veliko vlage, kar je eden glavnih razlogov za rjavenje. Pranje vašega vozila na vsakih nekaj tednov prepreči nabiranje prahu in umazanije. Poleg tega voskanje s kakovostnim avtomobilskim voskom na vsaj vsake štiri mesece zaščiti barvo pred umazanijo, ki se prilepi na površino in povzroči odprtine v barvi. Te odprtine prepuščajo vlago in povzročijo rjavenje kovin. Za preprečevanje rje je pomembno, da avto redno operete in voskate. 

 

Zavarujte svoj avto pred soljo 

Rjavenje vozila se še bolj pospeši, če živite v bližini morja ali po zimi, ko je na cesti sol. Najboljši način za preprečevanja rjavenja vašega vozila zaradi cestne soli je, da ga redno čistite in nato avto premažete s pravim mazivom, kot je WD-40. Spodnjo stran avtomobila, pa tudi kolesje treba očistiti, kadar so umazana, ali pozimi vsaj enkrat na teden, saj je na cesti veliko soli. Čiščenje pred soljo in mazanje z dobrim mazivom za preprečevanje rje prepreči rjavenje vašega vozila, saj zagotavlja zaščitno plast med površino vozila in vlago, ki je glavni razlog za rjo. 

Premažite ga z WD-40 

Če se želite izogniti vsem težavam povezanim z rjo na vozilu in želite zagotoviti, da vaš avto ostane v popolnem stanju skozi celoto leto, ga morate premazati z mazivom za preprečevanje rjeKo govorimo o zaščiti pred rjo, nič ne premaga izdelek WD-40. Kovinske površine ohranja suhe, kar je ključno za preprečevanje rjavenja na vaših vozilih. Ima vse kar potrebujete v razpršilu za zaščito pred rjo in bo vaše vozilo dolgo ohranjalo v najboljši luči. 

Za najboljše rezultate pred uporabo  WD-40, avto dobro operite in očistite. Ne pršite ga le na zunanjo karoserijo vozila, ampak ga dobro poškropite tudi po spodnji strani avtomobila, ki je bolj nagnjen k rjavenjuZ plastjo WD-40 bo vaš avto brez sledi o rji in ne boste potrebovali zahtevnih metod, da bi se je znebili. 

Pazite na udarnineodrgnine in praske 

Parkirišča so postavljena in zgrajena tako, da so parkirana vozila veliko bližje drug drugemu kot kadar koli prej. To povečuje tveganje, da lahko pride do prask, odrgnin in udarnin, ko sosednji avto odpira vrata. Praske nastanejo tudi, ko odložimo stvari na pokrov, streho ali prtljažnik avtomobila, da bi ga odklenili. Vdolbine in udarnine lahko povzročijo tudi kamenčki ali drobne skale, ki med vožnjo tolčejo ob vozilo. Pomembno je, da se zavedate vzrokov teh težav in se jih poskusite čim bolj izogibati. Ti vdolbinice, praske in udarnine povzročijo, da med njimi ostane vlaga, kar vodi do rjavenja vozila. 

Naredite dodaten korak in avto redno servisirajte 

Če želite svoj avtomobil ohraniti brez rje, boste morali za preprečevanje rje uporabiti dodatne ukrepe. Če bo vaš avto dolgo nedejavenga operite in poškropite z WD-40 – najboljšim sprejem za preprečevanje rje. Ne vozite preblizu ostalim vozilom, da bi preprečili praske, ki jih povzročijo kamenčki. Kadar je le mogoče, naj bo vaš avto pokrit z avtomobilskim pokrivalom. 

Redni pregled in servis avtomobila sta prav tako pomembna za preprečevanje rje. Poiščite rjo na karoseriji avtomobila in preverite, ali barva na katerem koli delu avtomobila odpada ali pa je nagubana, saj to pomeni začetek težave z rjo. Za rjo bodite še posebej pozorni na tri površine in sicer, prtljažnik, motor in zunanji pobarvani deli avtomobila in podvozje. 

Avtomobili so nagnjeni k rjavenju in če zanje ne skrbimo dobro, se bo rja razširila, ne da bi to sploh opazili. Pomembno je upoštevati zgoraj omenjene nasvete in trike, če si želite avto brez rje. Britanci ščitijo svoje avtomobile pred rjo že zadnjih 60 letz uporabo WD-40. To je idealno mazilo za preprečevanje rje, ki ga je enostavno razpršiti in zagotavlja vrhunsko zaščito pred rjoZ plastjo WD-40 bo vaš avto vsaj pol leta ostal brez rje.