Ste ljubitelj vrtnarjenja? Vrtnarjenje je priljubljen hobi in našli boste veliko dvorišč z vsaj enim lončkom, posodo ali koritom, v katerem nekaj raste. Zagotovo boste veliko pozornosti namenili svojim rastlinam, toda ali ste bili kdaj pozorni tudi na svoje vrtnarsko orodje? Da bi vrtno orodje dlje časa zavarovali pred rjo in mu podaljšali življenjsko doboga morate zaščititi. Ena glavnih težav, ko gre za vrtno orodje, je rja. Ker so vrtna orodja izdelana iz kovine, ki lahko pride v stik z vlago, pričnejo s časoma rjaveti. Če si želite vsako sezono prihraniti delo z nakupom novega vrtnega orodja, upoštevajte te smernice. vodnik za ohranite vrtno orodje brez rje s pomočjo svetovno znanega WD-40, ki vam pomaga, da dobite katero koli službo donje prav!

Shranjujte jih varno 

Prvi nasvet, da preprečite rjo na vrtnem orodju, je varno shranjevanje. Največji sovražnik vrtnega orodja, ki ga veliko uporabljate, je izpostavljenost zunanjim elementom. Čeprav bi včasih najraje pustili orodja zunaj na prostem, tega ne počnite. Prvi razlog za rjavenje vrtnega orodja je neprimerno skladiščenje. Voda in vlaga sta glavni razlog, da vrtno orodje postane zarjavelo. Zato ga ne puščajte na prostem ampak ga shranite v lopi, ki ne vsebuje vlage in vode ter je hladna in suha. Prav tako je zaželjeno, da je lopa zračna, saj s tem preprečimo, da bi nastajala rja, korozija in plesen. 

Vrtno orodje naj bo čisto 

Tla imajo veliko vsebnosti vlage, ki spodbuja nastajanje rje. Če boste orodje  po uporabi temeljito očistili in nato spravili v skladišče, ga boste zagotovo zaščitili pred rjo. Čiščenje je tudi odličen način preprečevanja, da bi se semena, koščki plevela, korenine in različne bolezni, ki se prenašajo z zemljo, prenašali iz enega kraja na drugega. Preden vrtno orodje shranitega dobro sperite z vodoLahko pa ga tudi očistite z nožkom za kitanjeS tem boste odstranili iz orodja smolo ali rastlinske sokove in jih posledično zavarovali pred rjo. Orodje dobro posušite, preden ga odložite za hranjenje  v skladišču. Samo drobec vlage je dovolj, da povzroči rjo na vrtnem orodju, zaradi česar postanejo le ta manj učinkovita za nadaljno uporabo. 

Uporabite pravilne produkte 

Ko očistimo vrtno orodje, je tudi sušenjem in shranjevanjem na pravem mestu kot pomoč, da orodje ostane brez rje, vendar je potrebno iti še korak dalje. Učinkovit način, da ohranimo vrtno orodje brez rje je, da vrtno orodje prekrijemo z zaščitnim premazom.  Večina kovinskih orodij se bo odlično odrezala, če jih premažemo s tankim premazom olja. Tako orodje dobi zaščiten sloj, preden jih shranimo. Odličen izdelek, ki preprečuje, da bi vaše vrtno orodje zarjavelo, je WD-40® Multi-Use Product (izdelek za večkratno uporabo)Izdelek je  posebej izdelan za preprečevanje korozije in rjavenja ter za zaščito vrtnega orodja. Prodira skozi orodje, se znebi vlage in poskrbi za pravo količino mazanja, ki skrbi, da je vrtno orodje brez rje. Ti produkt je obvezen v vaši lopi! 

Rjo takoj odstranite 

Če na vrtnem orodju opazite rjo, je pomembno, da jo takoj očistite in s tem preprečite, da bi poškodovala preostalo orodje. Za odstranjevanje rje iz kovinskih delov lahko uporabite  mrežasto krpo ali žično krtačo. Uporabite lahko tudi masten pesek. Karkoli storite za čiščenje rje iz vašega vrtnega orodja in zaščito vrtnega orodja, to storite takoj, ko rjo opazite. Kaj se zgodi če odlašate predolgo? Rja se bo razrastla po drugih delih orodja in takrat jih bo veliko težje očistiti. 

Zakaj? 

Rja in korozija sta ena glavnih težav, ko gre za vrtno orodje. Oslabi vrtno orodje in ga naredi neprimernega za uporabo. Za dolgo življenjsko dobo orodja je treba paziti za zgoraj omenjene stvari, da zaščitite vrtno orodje pred rjo. Da bi si stvari olajšaliv svoji lopi nenehno hranite izdelke WD-40Z njim lahko uničite rjo in nato orodje brez skrbi hranite v skladišču več kot eno leto. Pomembno je zaščititi vrtno orodje pred rjo, saj ga le ta lahko poškoduje in povzroči, da boste morali vsako sezono vlagati v nova orodja, kar pa je zelo drago.