Stari rek pravi, kjer je volja, je tudi pot. To lahko večkrat slišite v motivacijskih govorih o odpornosti človeške odločnosti, vendar lahko ta rek uporabite tudi drugje. In sicer… praske! Ja! Praske nastanejo na kakršnih koli vrstah tal in če jih ne obdelamo, bodo tam tudi ostale! So temelj vseh čistih površin in nikoli ne nehajo s širjenjem svoje neprijetne domene. Na srečo, upanje še obstaja, saj se lahko prask znebite na več načinov. Prijetno boste presenečeni, ko boste vedeli, da obstaja kar nekaj gospodinjskih predmetov, ki so odlični odstranjevalci prask.

Od kje praske sploh pridejo?

Praske nastanejo z pomočjo vsega, kar ima na podnu trdo gumo. To zajema široko paleto stvari, ki niso omejene na, čevlje z gumijastimi podplati, pete, lestve, pohištvo za igrače. Res se jim ne morete izogniti.

Kaj lahko sploh naredim?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od vrste vaših tal. Razkrili vam bomo metode, ki jih lahko uporabite za vinilna tla, ploščice ali na terasi. Naj se začne boj za vaša tla – prične.

Odstranjevanje prash iz vinil tal

Odstranjevanje prask iz vinilnih tal je lahko težka naloga, še posebej, če ne poznate razlike med linolejem in vinilom. Talne obloge iz linoleja so popolnoma naravne, vinilne talne obloge so sintetične. Vzorec ali barva je omejena samo na zgornji sloj tal. Zaradi tega razloga morate biti zelo pravilni, ko poskušate odstraniti praske, saj lahko ponesreči odstranite barvo. V tem primeru bi bil najboljši način odstranjevanja prask bela radirka, imenovana tudi kot “čarobna” radirka. Druga možnost za odstranjevanje prask je pasta, ki jo lahko naredite z kombinacijo vode in sode bikarbone. Uporaba česar koli bolj abrazivnega lahko povzroči, da se bo barva odstranila ali poškodovala.

Odstranjevanje prask iz ploščic

Z praskami, ki so nastale na tleh z ploščicami se lahko spopadete na številne načine. V tem primeru se lahko uporabijo številni materiali, ki bodo uspešno odstranjevali praske iz tal. Če imate keramične ploščice, bo vaše delo še enostavnejše. Tukaj je pet načinov, s katerimi lahko to storite.

Način 1

Pri manjših praskah, lahko uporabite prvi način, že omenjen zgoraj – belo radirko. Preprosta radirka je zelo učinkovita odstranjevalka prask. Drgnite toliko časa, da ostranite prasko. Priporoča se uporaba svetle barve, saj lahko radirke drugih barv puščajo sledi.

Način 2

Velike praske? Ni problema. Potrebovali boste teniško žogico. Ja, teniška žogica je lahko odlično sredstvo za odstranjevanje prask. Vzemite nož in v žogico naredite križ. Nato vzemite metlo in ročaj metle vtaknite v žogico ter začnite brisati.

Način 3

Stvari si lahko poenostavite in preprosto izvlečete kriptonit za popravljanje prask, torej WD-40. Že z majhno količino WD-40, ki jo razpršite na krpo, lajko odstrani praske. Ko jih odstranite, se prepričajte, da ste območje obrisali s suho krpo.

Način 4

Če imate res trdovratne praske, potem uporabite mehko gobico za pomivanje posode. Previdno jo uporabite, da preprečite poškodbe ploščic.

Način 5

Sprej proti neprijemanju za kuhanje je tudi odličen odstranjevalec prask. Vzemite kakršno koli mehko krpo, produkt nanjo malo razpršite in nato obrišite prasko. Poskrbeti morate, da predel temeljito obrišete s suho in čisto krpo.

Odstranjevanje prask iz tal na terasi

Tla na terasi so draga tla in zanje je treba pravilno skrbeti. Talne površine, ki so pravilno vzdrževane, lahko zdržijo več generacij. Praske so pogost problem na terasnih tleh, zato morate biti še posebaj pozorni nanje in se z njimi hitro spoprijeti. Tukaj je nekaj nasvetov, kaj morate storiti. Praske se lahko razlikujejo po intenzivnosti in globini.

Odpravljanje prask na površini

Tla na terasi imajo tanko plast voska, ki je odgovorna za to, da tla dobijo svoj zaščitni znak. Čiščenje prask bo verjetno povzročilo odstranitev sloja voska. Vzemite nekaj tople vode, kateri ste dodali nekaj detergenta za pomivanje posode. V mešanico potopite gobico in začnite odstranjevati praske. Ko ste z postopkom zaključili uporabite mehko čisto krpo in območje prebrišite.

Obvladovanje prask, ki so debelejše

Če je praska še vedno tam, je čas, da ji najavite vojno. Vzemite nekaj sode bikarbone in jo zmešajte s toplo vodo. Ko se soda bikarbona popolnoma raztopi, uporabite gobico za čiščenje tal na katero ste nanesli mešanico. Ko je mešanica posušena in se je površina posušila, obrišire tla, tako kot je opisano v prejšnji metodi. To storite le, če je praska še vedno tam. Mešanica sode bikarbone in vode je zelo vsestransko sredstvo za odstranjevanje prask in se lahko uporablja na različnih vrstah tal.

Globoke praske

Če praska še vedno ne izgine, si vzemite trenutek, da ocenite njeno obstojnost. Ni vam treba skrbeti, ker jo boste lahko odstranili. Če je praska še vedno tam, to lahko pomeni le to, da gre za globoko prasko. V tem primeru boste potrebovali polirni prašek, ki je narejen posebej za marmor, in ga zmešajte z vodo. To storite v skladu s priloženimi navodili. Vzemite krpo, potopite v raztopino in obrišite prasko. Po poliranju območje očistite s čisto krpo, kot smo opisali prej.

Podpovršinske praske

Je še vedno tam ?! No to pa je ena trdovratna praska. Toda kot smo rekli na začetku, tu nastopi naša odločenost, kar se tiče vztrajnosti. Zato brez skrbi!

Če je praska še vedno tam, to pomeni, da je pod površinska. To se običajno zgodi na tleh, ki se veliko uporabljajo in imajo tanjšo plast voska. Najprej morate odstraniti vosek, da pridete do površine. Za to lahko uporabite odstranjevalec voska. Očistite tla z milno vodo ali mešanico sode bikarbone in vode. Predel sperite z vodo in posušite. Na področje nato nanesite plast marmornega tesnila in plast voska. Ko se posuši, polirajte toliko časa, dokler ne dobite sijoče barve.