Pleskanje stanovanja je “nujno zlo” in se ga navadno lotimo na vsakih nekaj let. Včasih zato, ker si želimo spremembe, če pa imamo doma majhne otroke ali hišne ljubljenčke, pa je pleskanje pravzaprav nujno. Tokrat smo se razpisali o tem, kakšne barve je priporočljivo uporabiti in kako lahko poskrbimo, da bo naš dom spet čist in lep.

 

Plesen vpliva tudi na zdravje!

Pozimi se zaradi slabšega prezračevanja in posledičnega povečanja vlage v prostoru na notranjih zidovih lahko pojavi plesen in zidne alge. Vzrokov nastanka je več, običajno pa gre za kombinacijo nepravilne gradbene zasnove posameznih konstrukcijskih elementov ali celotne stavbe, neustreznega ogrevanja in neustreznega režima uporabe prostora. Vlaga v bivalnih prostorih povzroči pojav plesni, ki negativno vpliva na zdravje uporabnikov, sploh majhnih otrok.

Plesen lahko saniramo na zelo preprost način. Sprva jo mehanično odstranimo z vlažno krpo, nato pa zidno površino posprejamo z dezinfekcijskim sredstvom Algicid Plus. Po osmih do dvanajstih urah nato stene prebelimo s specialno, proti plesnim odporno notranjo zidno barvo. Ta podatek omenite prodajalcu in zagotovo bo vedel kaj potrebujete.

 

Madeži na zidnih površinah

Po zidu polito olje, kava, vino, celo madeži poplav, se lahko po beljenju ponovno prikažejo na svežem sloju barve. Takšni trdovratni madeži namreč vsebujejo substance, ki se raztopijo v sloju vodne barve, kar vodi do njhove migracije čez film novega nanosa, kjer ponovno tvorijo madeže.

Za sanacijo trdovratnih madežev lahko posežete po barvah, ki učinkovito blokirajo topne snovi. Ponavadi pa imajo take barve še dobro pokrivnost in oprijem na steni.

 

Pralna barva?

Madeži olja od cvrtja, blatni čevlji, prislonjeni ob zid; mastni otroški prstki na steni stopnišča … Vsak dom ima površine, ki so bolj izpostavljene umazaniji in si zato zaslužijo posebno zaščito. V tem primeru priporočamo premaze s pralno barvo. Imajo namreč izredno trpežen in odporen barvni film, ki kljubuje obrabi in mehansim poškodbam. Tako lahko madeže enostavno obrišete z vodo in gobico, ne da bi se bali, da boste poškodovali barvni film.

Barve z občutkom toplote

Ja, prav ste prebrali! Predstavljajte si trenutek, kadar se naslonite na hladen zid za vami. Kar zmrazi vas, kajne? No, dejansko obstajajo barve, ki pričarajo “toplo steno”!
Na primer pri Jupolu so razvili sistem barv Thermo, ki vsebuje votla polnila, ta pa naj bi zniževala toplotno prevodnost in imela celo izolativne lastnosti.
V kolikor bi v vaših prostorih radi imeli občutek topline ob dotiku z zidno površino priporočamo, da posežete po termo barvah.

Po končanem delu zaščitite čopiče z WD-40 večnamenskim izdelkom!
Več o vzdrževanju in čiščenju čopičev si lahko preberete TUKAJ.

Barve in ostal material za pleskanje lahko kupite v trgovinah MERKUR, OBI & BAUHAUS.

 

Nasveti za učinkovito pleskanje