Članek opisuje, kako očistiti steklene površine in ogledala. Postopke lahko uporabljate za obe površini.

Ogledala in steklena okna so magneti za umazanijo, tudi če le ta pogosto čistimo. Poleg tega rezultati, kljub nenehnem čiščenju, niso zadovoljivi. Kozarec nikoli ne izgleda povsem čist; vedno ostane nekaj črt umazanije ali neprijetnih linij. To pomeni, da ne uporabljate pravih materialov. Da, krpa in voda ali gobica, niso dovolj da bi zagotovili ogledalo brez madežev. Na primer, ali je običajna krpa ali papirnata brisača primerna za uporabo na steklenih oknih, steklenem pohištvu, tuš kabini in ogledalu? Odogovor na to vprašanje je ne, saj bodo ti produkti za sabo puščali sledi, ki jih neglede na drgnjjenje ne boste odstranili. Kar potrebujete je krpa iz mikrovlaken, vrisalec ali jelenovo krpo.

Tudi časopis je odličen za čiščenje ogledal in stekla. Ni vam treba skrbeti, da bi tiskarsko črnilo obarva vaše ogledalo ali steklo, saj površine ne absorbirajo črnila. Kljub temu se je treba izogibati močnem drgnjenju časopisa po okenjskih okvirijih. Preberite si nekaj več o tem, kako lahko v nekaj korakih preprosto očistite steklene površine in vsa ogledala v vašem domu. Sami lahko enostvno očistite steklene površine in ogledala. Če boste na začetku poskrbeli za nekja preprostih reči, si lahko zagotovite njihovo popolno čistočo.

Koraki za čiščenje

Postopek se začne z zbiranjem vseh potrebnih premetov. Najprej morate zbrati vs a čistilna sredstva in podode. To vključuje:

 • Beli kis
 • Voda (najbolje je destilirana voda)
 • Steklenička za brizganje ali velika posoda

Ko ste pripravili čistilna sredstva, potrebujete še pripomočke za čiščenje. Tej vključujejo:

 • Krpa iz mikrovlaken
 • Mehka krpa, ki ne pušča vlaken
 • Časopis
 • Vatirane palčke
 • Zobna ščetka (mehka)

Če čistite okno, morate na okenjske police položiti brisače. To morate storiti še posebaj, če imate lesene police. Čistilna raztopina lahko škodi lesu.

Ena izmedn najbolj učinkovitih sredstev za čiščenje oken in ogledal je mešanica belega kisa in vode, v razmerju 1:4 (en del belega kisa, štirje deli vode).

Neglede na to, ali ste čistilno raztopino dali v posodo ali steklenico z razpršilom, jo nanesite na krpo za čiščenje. Krpo navlažite in stisnite, da odstranite odvečno raztopino. Če pa je površina, ki jo želite očistiti, prevelika, razpršite raztopino na samo steklo ali ogledalo.

Neglede na to, ali ste čistilno raztopino dali v posodo ali steklenico z razpršilom, jo nanesite na krpo za čiščenje. Krpo navlažite in stisnite, da odstranite odvečno raztopino. Če pa je površina, ki jo želite očistiti, prevelika, razpršite raztopino na samo steklo ali ogledalo.

S krožnimi gibi drgnite površino in odstranite vse nečistoče. Nato pričnite z vodoravnimi in navpičnimi potezami, da steklo popolnoma obrišete in mu omogočite sijaj.

Za čiščenje robov in vogalov uporabite vatirane palčke ali zobno ščetko. S tem boste zagotovili, da v kotih površine ne ostane nobena čistilna raztopina.

Na koncu uporabite časopis, da površino popolnoma očistite in se znebite sledi umazanije, ki so morda še ostali. V tem primeru lahko uporabite tudi katero koli staro bombažno krpo (npr. staro bombažno majico).

Če želite očistiti zelo umazane steklene površine, začnite uporabljati krpo iz mikrovlaken, namočeno v čistilno raztopini, ne glede na to, ali ste jo kupili v trgovini ali ste jo izdelali sami doma. Ko ste površino očistili, jo prebrišite z časopisnim papirjem.

Če želite kupiti čistilo za steklo, ki je komercialno na voljo, je najbolje uporabiti izdelek, ki ne vsebuje amoniaka. Sodavica je zelo učinkovita za čiščenje stekla in ogledal. Tudi kavni filtri so lahko pri čiščenju ogledal in stekla zelo učinkoviti.

Kaj storiti pri zelo umazanih površinah

Če je na ogledalu ali steklu sloj, ki izgleda kot vosek, lahko v tem primeru uporabite za izdelavo učinkovitega sredstva za čiščenje sledeče sestavine. Potrebovali boste:

 • Dve skodelici vode sobne temperature
 • Četrt skodelice kisa
 • Pol skodelice detergenta za pomivanje posode

Alternativni recept za zgoraj omenjeno težavo je sledeč:

 • 1 žlica alkohola
 • 1 žlica belega kisa
 • 1.5 čajna žlička koruznega škroba
 • 1 skodelica mlačne vode

Naredite mešanico, ki jo lahko hranite v steklenički z razpršilom. Pred uporabo dobro pretresite.

Če je vaša steklena površina motna, se da čiščenje uporabljajo sledeče sestavine:

 • Pol skodelice alkohola
 • Četrtina čajne žličke detergenta za pomivanje posode
 • 2 žlici amoniaka

Če želite očistiti stekleno mizo, na površino poškropite limonin sok in podrgnite z časopisnim papirjem. Pazite, da ne drgnete premočno, saj lahko površino popraskate. Vendar pa lahko vse to preprečite z majhno količino bele zobne paste.

Alternativne rešitve za čiščenje ogledal

Poleg zgoraj omenjenih načinov za čiščenje, obstajajo številna nadomestna čistila, ki se lahko uporabijo pri čiščenju ogledal. Prav tako jih lahko poleg ogledal, uporabite za katero koli stekleno površino.

Borax

Borax je odlična alternativa pri čiščenju ogledal. Dve žlici Boraxa zmešajte v tri skodelice vode. Krpo iz mikrovlaken namočite v mešanico in z njo odstranite vso umazanijo.

Pena za britje

Še ena izmed učinkovitih rešitev za čiščenje ogledal je pena za britje. Površino ogledala očisti in jo pusti brez umazanije. Peno za britje s papirnato brisačo nanesite na ogledajo. Z mokro papirnato brisačko nato peno obrišite dol.

Britvica z enojnim robom

Nekatera čistila ne morejo odstraniti barve, lepila, ki so jih pustili lepilni traki in drugih madežev. Eno robno britvico lahko učinkovito uporabite za odstranjevanje teh madežev, brez da bi pri tem poškodovali površino.

Osvežilec zraka

Presenetljivo, osvežilci zraka so odličen način za čiščenje ogledal. Enostavno jih razpršite na ogledalo in ga obrišite s krpo iz mikrovlaken.

WD-40

WD-40 Multi-Use-Product (večnamenski izdleek) je odlična alternativa za čiščenje steklenih površin in ogledal. Odstrani lepljive ostanke in madeže, in za sabo pušča kristalno čisto steklo . Izdelek vedno temeljito odstranite s suho krpo.