Kaj je lahko lepšega kot sankanje s prijatelji na lep sončen dan ali pa ponoči s čelno svetilko na glavi? Zamislite si sankanje navzdol po zasneženem hribu, mrzel zrak vam piha v obraz in vaš topel šal plapola za vami. Odbija vas gor in dol, poskušate ostati na progi ter počutite se kot da bi leteli. Sankanje je ena od najlepših oblik športne rekreacije za zasnežene dni hkrati pa je lahko prav drzna in smeha polna zabava. Tokrat vam bomo predstavili kako se lesene sanke razlikujejo med seboj in kako jih pravilno vzdrževati.

Sankanje

V zadnjem času postaja sankanje vse bolj priljubljena oblika športne rekreacije. Preprosto povedano, sankanje enostavno človeku zleze pod kožo. Za spuščanje s hriba je dovolj že nekaj skupaj zbitih desk in veselje je popolno. Na saneh se človek sprosti in uživa v povišanju adrenalina, pri čemer se mora vsak posameznik zavedati, da je lahko nevarno, zato se je na sankanje potrebno odpraviti v dobri fizični kondiciji in s primerno opremo. Predvsem je pomembna zaščita glave, zato naj bo čelada vedno sestavni del vsakega, ki se spušča s sanmi po zasneženih bregovih. Na organiziranih sankališčih je to sicer urejeno, na domačih pa tega žal ni. Sankanje je aktualno že več kot 100 let in to dokazujejo tudi članki, ki smo jih našli na svetovnem spletu. Letos mineva 100 let od prvega državnega prvenstva v zimskih športih v Bohinju.
Lesene sanke - kaj moramo vedeti?

Sankači na Bohinjskem sankališču »Belvedere« leta 1920. Foto: Revija Šport

Lesene sanke se med seboj razlikujejo

Pri izbiri sani ne smemo siliti z glavo skozi zid -vsekakor se splača dati nekaj več denarja za kvalitetne sani, kot pa kupiti nekaj na hitro. Tudi tukaj velja rek, da nikoli nisi tako bogat, da bi lahko poceni kupoval… Nekvalitetne sani se bodo hitro zlomile, so slabše vodljive in po navadi imajo neudoben in trd sedež, zaradi česar naša hrbtenica “pobira” tresljaje. Na spletu je kar dobra izbira osnovnih modelov sani po ugodnih cenah, pred začetkom sankaške sezone pa jih lahko najdemo celo v večjih trgovskih centrih. Vendar bodimo pazljivi -to so bolj ali manj “igrače”, ki so primerne za vožnjo otrok, nikakor pa ne za kakšnega močnejšega sankača in doseganjevečjih hitrosti. Neprijetno zna biti tudi, ko se sredi proge zaradi majhne hitrosti ustavimo in moramo sani navzdol vleči za sabo.

Lesene sanke - kaj moramo vedeti?

Primer navadnih sani. Foto: Trhljen.si

 

Več užitka pa nam nudijo (pol)tekmovalne sani, ki so sicer malce dražje, ampak vredne svojega denarja. Razlika med osnovnim in tekmovalnim modelom je predvsem v teži in gibljivi vezavi na sprednjem delu sani. Teža prispeva k moči sani in doseganju večjih hitrosti, gibljiva vezava pa nam omogoča zavijanje na principu karving smuči, brez zaviranja z nogami in posledičnim izgubljanjem hitrosti.Večinoma so narejene iz kvalitetnega jesenovega lesa, sedež je lahko klasičen pleten ali pa platnen, ki dobro “pobira” tresljaje tudi na slabše urejenih progah. Drsni površini sta postavljeni pod kotom, kar omogoča izredno vodljivost in posledično večje hitrosti. Zaradi večje širine so športne sanke tudi bolj stabilne na težavnejših odsekih in omogočajo večjo varnost v ovinkih.

Poznamo sani za enega sankača in take, na katerih se lahko peljeta dva -slednje so malo bolj toge in primerne tudi za ljudi malo višje rasti. Vsekakor se splača (če imamo to možnost) različne sani pred nakupom preizkusiti in tako najti najboljši model za naše potrebe in želje.

 

Enosed

Rožič enosed, ki se izdelujejo v dolžinah 120 cm in 110 cm. Sedež je prepleten iz nepremočljivih nylon trakov. Glede na dolžino sedeža so primerne za sankanje ene osebe.

Lesene sanke - kaj moramo vedeti?

Lesene sanke – enosed. Foto: sanke-rozic.si

 

Dvosed

dvosed Rožič. Sani so dolge 120 cm. Sedež je prepleten iz nepremočljivih nylon trakov. Zaradi daljšega sedeža so sani primerne za sankanje dveh odraslih oseb ali ena odrasla oseba in otrok v sedežu za otroka

Lesene sanke - kaj moramo vedeti?

Lesene sanke – dvosed. Foto: sanke-rozic.si

 

Športne sani

športne saniRožič.Sani so športno oblikovane in se izdelujejo v treh dolžinah 120cm, 110cm in 100cm. Sedež je izdelan iz nepremočljivega platna. Po obliki in videzuso primerne za tiste, ki si želijo še nekaj

Lesene sanke - kaj moramo vedeti?

Sanke – športne. Foto: sanke-rozic.si

 

Otroške sani

otroške sani Rožič. Sani so dolge 100 cm. Sedež je ožji in prepleten iz nepremočljivih nylon trakov.

 

Lesene sanke - kaj moramo vedeti?

Lesene sanke – otroške. Foto: sanke-rozic.si

VZDRŽEVANJE LESENIH SANK

Lesene sani so gibljive in pred prvo uporabo jih je priporočljivo razgibati. Po nekajkratni uporabi boste opazili, da se je njihova gibljivost povečala, kar je povsem normalno. Pomembno je, da ne zategujete matic in vijakov, ker lahko izgubijo vodljivost.

Sanke so narejene iz kakovostnih materialov in so zato tudi enostavne za vzdrževanje. Poškodbe se kažejo z minimalnim rjavenjem, kar pa lahko rešite na sledeč način:

  • se samo odstrani pri ponovni uporabi
  • lahko ga odstranite tudi sami s pomočjo brusnega papirja visoke granulacije.

Priporočamo, da drsni ploskvi po koncu sankanja posprejate z WD-40 večnamenskim izdelkom ter obrišete s suho krpo. Tudi za boljšo drsnost lahko na drsni ploskvi nanesete WD-40 večnamenski izdelek, ki povečujeje drsnost ali pa uporabite navadni vosek.

Shranjujete jih v hladnejših prostorih (garaža, klet), stran od virov toplote (radiator, peč). Sanke naj stojijo pokonci na ravni podlagi, ne naslonjene ob steno.

V primeru, da boste sanke iz kakršnegakoli razloga poškodovali, se lahko obrnete na mojstre izdelovanja sani, ki znajo marsikaj popraviti.