Rja oziroma oksidacija kovinskih delov lahko močno vpliva na varnost in včasih se premalo zavedamo kako pomembna je zaščita pred rjo. Da bi poudarili in cenili znanost, ki stoji za WD-40-jevim večnamenskim izdelkom, smo ustvarili vrsto poučnih in presenetljivih videoposnetkov. Prepričajte se kako se naša skrivna formula obnese pri laboratorijskih testih kjer so vključeni tudi konkurenčni izdelki.

Zaščita pred rjo

Tribologija je veda o trenju, obrabi in mazanju, vanjo pa sodi tudi preučevanje načel obrabe in korozije. Večina kovin oksidira na zraku. Reagirajo s kisikom in tvorijo kovinske okside. Ko kovina še naprej oksidira, se zgodi korozija.

Rjavenje je poseben primer korozije, ki se pojavi, ko železo ali jeklo reagirata s kisikom in vodo, kar ustvarja hidriran železov (III) oksid. (To je oranžno-rjava snov, ki jo vidite na površini zarjavelih predmetov.) Rja ni le površinska stvar. Če je ne zdravimo lahko poškoduje predmet, na katerega vpliva.

WD-40 je svetovno znan po lastnostih izpodrivanja vode, ki posledično pomeni tudi odlično zaščito pred rjo. Zahvaljujoč nižji površinski napetosti lahko naš večnamenski izdelek kapljice vode potisne popolnoma stran.

Tokrat bomo to trditev preizkusili!
V kozarce v katerih je voda iz pipe smo postavili štiri enake kovinske žeblje – eno neobdelano, dve prevlečeno v konkurenčnih izdelkih in eno prevlečeno z WD-40. Rezultat? Oglejte si naš videoposnetek in si oglejte rezultate 😉

 

Kot vidite WD-40 večnamenski izdelek ščiti in izpodriva vodo dlje kot katerikoli drug konkurenčni izdelek. Za nas je to še en odličen eksperiment, ki pokaže zmogljivost našega izdelka, za vas pa je lahko dokaz, da se na WD-40 lahko vedno zanesete!

P.S. Ne pozabite, da smo te poskuse izvajali v varnih laboratorijskih pogojih. Ne poskušajte jih poustvariti doma.

Celoten sklop Tribiology Lab Test Videos si lahko ogledate na originalnem YouTube kanalu WD-40 UK

WD-40 izdelke lahko kupite v naslednjih trgovinah:
Merkur
Petrol
KA3
Avtomojster
Mercator M Tehnika

Vse ostale podatke o WD-40 izdelkih pa si lahko pogledate kar na naši spletni strani www.wd.40.si