Krožna žaga je električna žaga z zobatim ali abrazivnim diskom, ki omogoča rezanje z rotacijskim vrtenjem žaginega lista. Primerna je za rezanje številnih materialov, kot so les, kamen, plastika ali kovina, lahko pa je ročna ali namizna. Kako izbrati pravo krožno žago zase pa izveste v nadeljevanju…

Krožna žaga: Vse kar rabimo vedeti

Krožna žaga je zelo koristno orodje. Foto: Wikipedia.si

 

Kako izbrati primerno krožno žago?

Poznamo več tipov krožnih žag:

  • navadne
  • enoročne z posebnim držalom usmerjenim proti uporabniku
  • potopne krožne žage za specializirana dela

 

Večje je ponavadi boljše

Vsaka krožna žaga je konstruirana za določeno velikost lista in uporabljate lahko samo to velikost. Velikost žaginega lista določa največjo globino žaganja. Izberite tako žago, ki lahko dosega globino žaganja, ki jo zahteva vaše delo.

Krožne žage so na voljo v različnih velikostih glede na premer žaginega lista, od 155 mm najbolj pogosta je mera lista 165 mm, nekaj krožnih žag ima rezilo velikosti 190 mm, do tudi zelo velikih 225 mm. Običajno jih ocenjujemo tudi glede na število vrtljajev žaginega lista ter najbolj pogosto – moč motorja krožne žage.

Pri izbiri krožne žage je dobro pravilo, da kupite tisto, ki ima višjo moč kot drugi modeli enake velikosti.

 

Nastavitve krožne žage

Krožne žage imajo možnosti za nastavitev globine reza (od nič do približno 66 mm na tipičnem modelu z rezilom 190 mm) in poševno rezanje (žagin list se lahko nagne od nič do 45 stopinj). Preverite ali se lahko te nastavitve enostavno prilagodijo in jih lahko trdno privijete, da držijo globino ali kot. Nekateri modeli uporabljajo sorazmerno velike upravljalne ročice s katerimi je enostavno prilagajati, medtem ko drugi uporabljajo nerazumljivo majhna stikala.

 

Varnostne funkcije

Krožne žage imajo nekaj osnovnih varnostnih funkcij. Preverite ali ima žaga, ki si jo ogledujete, varnostno stikalo, ki ga je treba pridržati preden se sproži sprožilec. Obstajati mora tudi zaščita rezila, ki se lahko premika pri potiskanju žage skozi les, vendar se vrne nazaj na svoje mesto, ko žaga ni aktivna.

Kot vsa električna ali baterijska orodja, so lahko tudi krožne žage zelo nevarne, če jih ne uporabljate pravilno. Vedno preberite, razumite in upoštevajte varnostna navodila, ki so priložena žagi.

 

Dodatne lastnosti

Kakovostnejše žage uporabljajo dodatne funkcije, kot je proti-blokirna sklopka, ki je prirobnica na obeh straneh rezila in ščiti krožno žago pred večjo poškodbo. Še ena uporabna značilnost je zaklep rezila, ki zaklene vreteno na mestu, kar olajša menjavo žaginega lista. Nekatere potopne krožne žage imajo tudi funkcijo, ki preprečuje povratni udarec in ustavi žago, brez premika izven delovne površine pri globokih rezih.

 

Električna krožna žaga ali baterijska?

Nedavni napredek v kategoriji krožnih žag so manjše baterijske žage z manjšimi rezili. Te so čudovite za majhne operacije rezanja, kot so opaž ali 1/4-palčni vezan les. So lahke in popolne, ko morate doseči višje oz visoko, da naredite rez. Vendar pa jim primanjkuje moči in se tudi zato ne uporabljajo veliko za rezanje več kot le nekaj milimetrov. Vsekakor vam priporočamo, da imate eno vedno pri roki, vendar šele takrat, ko ste opremljeni tudi z močnejšimi modeli krožnih žag.

Močnejši modeli krožnih žag z močjo tudi preko 2000 W so primerni za debelejše in trdnejše materiale, saj so zaradi izredno močnega motorja neustavljive. Ampak je treba omeniti tudi večjo težo, kar onemogoči agilnejšo uporabo.

 

Kako zamenjati list krožne žage?

Listi krožne žage so posebej zasnovani za vsak posamezen material, ki ga nameravamo rezati, pri rezanju lesa pa so posebej zasnovani za rezanje, rezkanje ali kombinacijo obeh. Kako jih menjamo?

 

NASVET: Priporočamo, da po končanem rezanju očistite rezilo in ga pošpricate z WD-40 PTFE Suhim Mazivom proti trenju. Tako bo rezilo vedno čisto in pripravljeno na novo delo!

Krožna žaga: Vse kar rabimo vedeti

 

Krožne žage lahko kupite v trgovinah: Merkur, Obi, Bauhaus.