Ena boljših stvari v hladnih zimskih mesecev je prasketajoč ogenj v kaminu, ki ogreva vaš dom. Sekanje lastnih drv marsikomu prinaša neverjetno veliko zadovoljstva – še toliko bolj, če jih sekate kot pravi mojster. Preberite si koristne nasvete pri sekanju drv, da jih boste varno in učinkovito pripravili za ogrevanje vašega doma.

 

Pripravi se

Pri sekanju drv je treba upoštevati številne stvari. Torej, preden sekate drva, se prepričajte, da imate ustrezno opremo:

 • Nosite čevlje s trdo konico in zaščito za oči.
 • Priporočamo tudi usnjene ali delovne rokavice, da ohranite oprijem vašega izbranega rezalnega orodja in ohranite tudi vseh deset prstov.
 • Če delate skupaj s prijateljem ali družinskim članom, bodite na varni razdalji 5 metrov ali več.
 • Prav tako se prepričajte, da poznate velikost kamina, da boste hlode razrezali v pravo velikost.

Dobra zaščita pred telesnimi poškodbami vpliva tudi na zaščito ega. Nihče namreč ne mara cvilijočega drvarja 😛

 

Imejte pravo orodje

Izkušeni lesarji skoraj vedno izberejo težko sekiro – cepilnik – za sekanje drv. Da razsekate drva potrebujete fizično moč, toda cepilnik pod vplivom lastne gravitacije bolje razcepi košček lesa. Njegovo tupo rezilo se ne zatakne v les, ampak deluje kot klin. Navadna sekira tudi zadostuje vendar bo delo z njo rahlo težje.

 

Koristni nasveti pri sekanju drv

Primer sekire – cepilca, ki precej olajša delo pri sekanju drv. Foto: merkur.si

 

Sekire boste našli v specializiranih trgovinah kot je na primer MERKUR.

 

Kako sekati drva?

Velika napaka pri sekanju drv je, da se prehitro zaženete. Pri tem opravilu boste morali opraviti veliko udarcev, pretiravanje pa vam bo v kombinaciji s težko sekiro hitro odvzelo moč. Pa tudi do poškodb hitreje pride saj vam na ta način tudi pade koncentracija in niste tako natančni. Treba je maksimalno izkoristiti težo orodja in dolžino ročaja – moment sile.

 

 • Pripravite primeren podstavek  – ravno prav velik, moker in težek, z ravno površino. Vse to vpliva, da bodo sekanci na njem stali stabilno.
 • Les obrnite tako, da so grče in ostale nepravilnosti na dnu.
 • Najprej poskusite na kakšni vidni razpoki.
 • Gozdarji tudi priporočajo, da cepljenje razcepite kot pico – razdelite na polovico in nato na četrtine, dokler ne dosežete želene velikosti.
 • Prevelike kose lesa najprej nasekljajte na robovih, da ga “načnete”

 

Koristni nasveti pri sekanju drv

Pri sekanju drv bodite zelo pazljivi! Foto: freeimages.com

 

Pazite tudi na hrbet! Dvignite cepilec nad glavo z zgornjo roko blizu glave. Dodajte nekaj vaše sile in nato pustite, da pade sam proti lesu. -Gravitacija bo opravila delo namesto vas, vaše roke pa naj bodo le kot vodilo do točke.

 

Shranjevanje lesa

Kako dolgo morate shraniti les?  V idealnih pogojih lahko posamezne vrste drv dosežejo zračno suhost že v obdobju enega leta ali celo prej, vendar je iz praktičnih razlogov in zaradi odstopanj od primernih pogojev sušenja bolj zanesljivo, da se drva sušijo dlje časa, zato se na osnovi izkušenj priporoča sušenje drv najmanj:

 • 1 leto za topol in smreko,
 • 1,5 leta za lipo, jelšo, brezo,
 • 2 leti za bukev, jesen, sadno drevje,
 • 2 do 3 leta hrast.

Višja vlažnost drv ne povzroča samo slabše zgorevanje z visokimi emisijami in nižji izkoristek kurjenja, ampak povzroča tudi bistveno nižjo energijsko vrednost goriva. Razlika je lahko tudi 100 % ali več. Če ima posekan les bukve delež vlage 50 %, to pomeni 100 % vlažnost lesa, imajo drva kurilnost približno 9 MJ/kg ali 2,5 kWh/kg. Zračno suh les z deležem vlage 20 % oziroma vlažnostjo lesa 25 %, pa kurilnost približno 14,8 MJ/kg ali približno 4,1 kWh/kg.

Pri shranjevanju lesa lahko spodnja plast zgnije v stiku z tlemi. Držite ga stran od zemlje. To najbolje storite tako, da les podložite z dvema leseniam palicama in ga s tem rahlo dvignete od tal, da zagotovine cirkulacijo zraka.

 

Koristni nasveti pri sekanju drv

 

Na sušenje drv vpliva tudi oblika: okroglica, polovica (okrogli les razcepljen na pol), četrtina (okrogli les je razcepljen na štiri dele) in sredica (le osrednji del okroglega lesa – brez skorje). Sredice, brez skorje, so se do poletja najhitreje sušile. Vendar so v deževnem avgustu in septembru najhitreje absorbirale vodo. Četrtine in polovice so se sušile zelo podobno, vendar so imele četrtine po enem letu nekoliko nižjo vlažnost. Najslabše so se sušile okroglice. Ti rezultati meritev kažejo na velik pomen cepljenja okroglega lesa pred sušenjem.

 

WD-40 NASVET:

Uporabite izdelek WD-40 večnamenski izdelek na glavi sekire in drugih kovinskih orodjih za sekljanje, da prepreči rjavenje 😉

Koristni nasveti pri sekanju drv