Kampiranje omogoča številne prijetne trenutke in doživetja na prostem kar je nekaj čisto posebnega in nekaj povsem drugačnega od našega ustaljenega vsakdana.

Ločimo kampiranje z avtodomom in s prikolico (navadno pavšal) ali pa šotorenje.

Vsak način ima svoje prednosti, od vaših osebnih želja in preferenc pa je odvisno, za kakšen način se boste odločili. V tokratnem zapisu bomo zapisali nekaj koristnih nasvetov pri kampiranju s prikolico.

Kampiranje s prikolico

Če je pri avtodomu prednost, da lahko poljubno menjate lokacije, pa je pri kampiranju s prikolico pretnost ta, da si lahko na svojem izbranem prostoru uredite vse kot vam ustreza. Tu govorimo tudi o opremi in pripomočkih za kampiranje, ki jih uporabljate.

Ponavadi se poleg prikolice postavi še predprostor in kakšen paviljon, ki vam omogočajo dovolj dodatnega prostora, ki ga lahko prilagodite svojim potrebam za še večje udobje med kampiranjem.
V predprostoru si lahko uredite bivalni prostor, pod paviljonom pa lahko imate stole in mizo, kjer se boste zbirali in družili na prostem.

Populacija, ki se večinsko odloča za kampiranje na pavšal, so navadno družine, upokojenci in ostali, ki so vzljubili določen kamp in imajo izbrano parcelo, ki jim ustrezata.

Predprostori za več dodatnega prostora

V kolikor se odločate za nakup predprostora, je potrebno najprej pravilno in natančno izmeriti prikolico, potem pa se lahko odločite za nakup predprostora. Nato je opcij več.
Najboljša opcija je, da je izdelan po meri, saj je to najboljši način, da se bo predprostor točno ujemal z dimenzijami prikolice. Prileganje mora biti tesno saj se lahko drugače zgodi, da vam bo kje zamakala voda, pihal zrak, itd.

Pri predprostoru izdelanem po meri lahko tudi izbirate barvne kombinacije, da boste imeli dizajn, ki vam bo všeč, hkrati pa se lahko postavitev oken/vrat prilagodi glede na vaše potrebe in zahteve glede na okolje.

Lokaciji kampiranja in pogojem – vetrovno, vroče, več sence, manj sence, je potrebno prilagoditi tudi materiale in podobno.

Predprostor se navadno podaljša še s kakšnim senčnikom ali pa paviljonom.

Navadno je to prostor, kjer se postavijo stoli in mize, zato je tudi od velikosti parcele odvisno, kaj boste izbrali.

Paviljoni so lahko tudi različnih konstrukcij, obstajajo razne vrste njihove postavitve, vrst je več.

Izbira parcele in pravila na parceli

Še ena stvar, ki jo je potrebno razmisliti (zlasti pri kampiranju s prikolico) je izbira parcele. Pavšalisti navadno izberejo parcelo, ki jim ustreza in jo vsakoletno uporabljajo.

Za vse tiste, ki parcelo še izbirate pa je izbira parcele vaša odločitev, glede na vaše želje, kaj vam je bolj pomembno: bližina morja, bližina sanitarij, recepcije, lokacija glede na površino in okolje – obdano z drevjem ali ne ipd.

Izberete lahko torej tisto, ki vam je všeč – seveda pa je potrebno najprej pri recepciji preveriti ali je parcela še prosta.

Nemalokrat se namreč zgodi, da so parcele večinoma že porazdeljene med pavšaliste in je omejeno število mest, ki so na voljo za nove rezidente. Odvisno od zasedenosti kampa in kapacitet.

Pavšalisti pozor!

Pravila kampa se lahko z leti spremenijo, pa tudi ste prepričani, da zares poznate vse predpise?

Za vas je to še posebej pomembno področje, saj se vam kaj hitro lahko zgodi, da vam ob neupoštevanju pravil kampa porušijo, kar ste si ustvarili. Npr. visoke ograje ali tlakovci, kjer niso dovoljeni, uporaba neprimernih materialov in podobno.

Da pa bodo počitnice v kampu prijetne za vas in tudi za vaše sosede, pa upoštevajte naslednje nasvete.

V kampu je potrebno biti obziren, s postavitvijo svoje opreme in parkiranjem vozila ne smemo posegati v prostor na naslednji parceli. Priključitev na elektriko v kampu lahko izvajajo samo pooblaščene osebe, tega ne smete početi sami. Skrbeti je potrebno za red in čistočo parcele, po odhodu za seboj pospravite vse…

WD-40 VEČNAMENSKI IZDELEK

Vedno je dobro imeti pri pri sebi pločevinko večnamenskega spreja! Navsezadnje nudi odlično zaščito kovine pred rjo in korozijo, prodre v zagozdene sloje, odstrani vlago in ponuja široko uporabo podmazovanja. Odstranjuje celo mast, umazanijo itn. iz večine površin. Skratka, uporabne je na vseh področjih! 😉

Koristni nasveti pri kampiranju s prikolico

Več o WD-40 večnamenskem izdelku: WWW.WD40.SI