Domač kompost bi moral biti osnovni element vsakega vrta saj ohranja trajni humus v tleh. To je tudi največja prednost pred organskimi gnojili, ki jih kupimo v trgovini, zato ga čim več pridelajte sami in pametno uporabite na vrtu.
Če ste med tistimi, ki ste se odločili, da boste v prihodnosti na domačem vrtu tudi sami kompostirali, smo za vas pripravili nekaj enostavnih idej, kako primeren kompostnik z malo truda lahko izdelate kar sami.

IZBIRA PROSTORA ZA KOMPOST

Kompostnik na vrtu naj bo v senci, da ne bo preveč suh. Če je možno naj ne bo preblizu vrta saj v kompostu pogosto prezimujejo škodljivci kot so bramor, voluhar ali miš. Na kompostnem kupu se vso leto gostijo tudi polži. A kompost je najboljše gnojilo za vrt zato se nekaj škodljivcev ne ustrašite.

PRIPRAVA PROSTORA ZA KOMPOSTNIK

Ko smo izbrali prostor, tla očistimo travne ruše; to shranimo in pozneje kompostiramo. Tla utrdimo z nekaj glinaste zemlje. Lahko tudi betonirate podest ampak to se odločite sami.
Za kompostiranje ne potrebujemo posebnih posod, ograj, te imamo na vrtovih zato, da je vse skupaj bolj urejeno. Številni vrtičkarji se bodo zato odločili za urejen prostor. Ograjo okoli organske mase komposta lahko naredimo iz zelo različnih materialov, lesa, opeke, žičnate ograje … Izogibajte pa se plastičnim, saj ne pripomorejo k lepšemu videzu ali celo boljšemu kompostiranju organske mase.

Kompostnik: Kako ga naredimo doma?

Domačega kompostnik – vir: Dom in Vrt

GNOJ, KOMPOST ALI KUPLJENA ORGANSKA GNOJILA?

Kompost je boljši od gnoja, tudi organska gnojila, ki jih kupite v trgovini se z njim ne morejo primerjati saj ima kompost v sebi že iste organizme, ki so v tleh in je ekološko najbolj sprejemljiv.

KAKO OBLIKUJEMO KOMPOSTNI KUP PO PLASTEH?

Svetujemo vam, da na dno kompostnega kupa položite drenažno plast vej, sončnic, koruznice, trstike in podobnih organskih materialov. Tako lahko zagotovimo zračnost komposta.
Na to osnovo nalagamo plast organskih odpadkov z vrta, posušenega listja ali suhe trave. Če imamo gnoj ga dodamo za širino lopate, uporaben pa je tudi star predelan kompost. Plast organskih odpadkov je lahko nekoliko večja od gnoja. Med plasti komposta med letom dodajajte tudi tanke plasti pepela, ki ima veliko kalija in ga v kompostu običajno primanjkuje. Kompostni kup naj bo visok največ 1,5m.
Za dobro pripravo naj bo kompost mešanica rastlinskih in živalskih ostankov (gnoj). Če nimamo gnoja na kompostnem kupu mešamo star kompost z novim.

TABELA ORGANSKIH ODPADKOV, KI JIH DAJEMO IN NE DAJEMO NA KOMPOST:

Kompostnik: Kako ga naredimo doma?

KAKO ZAKLJUČIMO KOMPOST?

Kompostni kup zaključimo v jesenskem času, ko z dreves začne odpadati listje. To obdobje se običajno ujema s koncem oktobra. Kompost se tako začne razgrajati že jeseni saj je še dovolj toplo. Kompost zaključimo s kupčkom, da zimska voda odteka, na vrh damo tudi izolacijsko maso. Uporabimo lahko smrečje, koruznico, slamo ali debelejšo plast listja. Tako kompostni kup ogrejemo in razgrajanje poteka hitreje.

ZA DOBER KOMPOST JE KLJUČNA USTREZNA VLAŽNOST.

V primerno vlažnem kompostu se ob stisku v pesti lahko pojavi kapljica, vsekakor pa voda ne sme teči. Če nam kompost v roki ob stisku razpada je preveč suh in se ne razgrajuje, zato ga v tem primeru občasno zalijemo. V kompostu kjer je dovolj zraka in ne preveč vlage bo kompost razpadal in ne gnil. Zato pazimo, da kompost ni prevelik in preveč potlačen.
V primeru, da se ob dvigu komposta iz njega cedi voda je preveč vlažen. Takrat ga z vilami nekoliko privzdignemo in mu dodamo plast posušene trave, suhega listja, zmečkan časopisni papir ali pepel.

PRIPOROČAMO:

Dva kompostna kupa:
Če je le možno si naredite dva kompostna kupa. V en kompostni kup zbiramo vse kar prihaja iz vrta in kuhinje, v drugem pa imamo že povsem preparel kompost, ki je že dozorel. Z zrelim kompostom gnojimo v vrtu in ga v plasteh dodajamo na nov kompost.

Uporabite WD-40 večnamenski izdelek
Ja, tudi tu vam bo prav prišel. Nanesite ga na vse žeblje, ki jih boste uporabili pri izdelavi kompostnika in jih tako ustrezno zaščitite pred rjo 😉

Preberite si več o kompostiranju na DOM & VRT
Preberite si naših izdelkih na WWW.WD40.SI