Vzmeti so del avtomobila, ki jim marsikdo ne posveča preveč pozornosti. V prispevku vam predstavljamo, zakaj je pomembno skrbeti za dobro delujoče vzmeti, in odgovorimo na vprašanje, kako vedeti, da je čas za menjavo. Za konec z vami delimo še nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni pri izbiri novih vzmeti.

 

Zakaj je sploh pomembno imeti dobre vzmeti?

Skupaj z amortizerji skrbijo za to, da je med vožnjo v avtomobilu vsem potnikom kar se da prijetno, ne glede na to, po kakšni poti se vozimo. Na njih počiva teža avtomobila, hkrati pa se zaradi njih avtomobilska kolesa lahko premikajo navzgor in navzdol, zaradi česar med vožnjo manj čutimo vdolbine, izbokline, grbine in druge poškodbe cestišča. To je še posebej pomembno pri vožnjo po makadamu in drugih neravnih terenih izven urejenih poti. Zato morajo imeti džipi in druga terenska vozila trpežne vzmeti ter biti opremljeni z dobrimi blažilniki oziroma amortizerji.

Tresenje avtomobila in vse druge sile, ki nastajajo med vožnjo, ne vplivajo le na počutje potnikov v avtu, ampak tudi na vozilo samo. Pri tem je obremenjeno predvsem podvozje in njegovi sestavni deli. Močni tresljaji lahko namreč razmajajo dele avtomobila ter povzročijo različne poškodbe in okvare, zaradi katerih avto ne deluje tako, kot si želimo.

Zato je zelo pomembno, da so vzmeti oziroma celoten sistem za blaženje v brezhibnem stanju ter da jih v primeru menjave nadomestite z originalnimi avto deli ali kakovostnimi nadomestki proizvajalcev, ki se ukvarjajo z nadgradnjami vzmetenja (Bilstein, Koni, Eibach Federn, …).

Kdaj in zakaj menjati vzmeti pri avtu?

Sveže vzmetenje naredi občutno razliko! Foto: Freeimages.com

 

Kdaj je čas za menjavo?

Vzmet narejena iz trpežnih materialov, ki prenesejo velike obremenitve, zato brez težav zdržijo tudi celo desetletje. Sčasoma se vseeno posedejo, zaradi česar jih je treba zamenjati. Navadno se vzmeti menjajo skupaj z amortizerji. S tem poskrbimo za udobno vožnjo ter za boljši nadzor nad našim vozilom.

Prvi znak, da je čas za menjavo vzmeti, je torej takrat, ko med vožnjo čutimo različne tresljaje. Drugi znak  pa je posedanje avtomobila, ko dobro napolnimo prtljažnik ali se v avtu pelje več oseb naenkrat.

Če so vzmetenje že zelo obrabljeno, se podvozje avta zaradi tega lahko posede skorajda do tal. V posamičnih primerih (kot je prikazano na spodnji fotografiji) bo prišlo celo do tega, da se vzmeti natrgajo ali pretrgajo. V tem primeru jih je treba nemudoma zamenjati.

 

Kdaj in zakaj menjati vzmeti pri avtu?

Primer počene vzmeti. Foto: Techplusautomotive.com

 

Na kaj paziti pri izbiri novih vzmeti?

Poleg vzmeti, ki morajo biti ustrezne našemu modelu in znamki avtomobila, za to poskrbita tudi opora in vodilo blažilnika, kamor spadajo predvsem različni ležaji amortizerjev. Pri izbiri je pomembna tako vrsta “fedrov” kot tudi njihova dolžina ter druge lastnosti.

Zelo priporočljivo je, da rezervne dele kupite v specializirani trgovini, kjer vam lahko tudi svetujejo pri tem, kakšne vzmeti kupiti. Prav tako boste tam lahko po ugodni ceni kupili tudi vse ostale dele za vaš avto, pa naj si bodo to akumulatorji, zobati jermen, ležaji ali vzmeti. Tu lahko svetujemo BARTOG d.o.o. kjer boste poleg vseh ostalih stvari našli tudi WD-40 izdelke.

Nasvet: Občasno nanesite WD-40 Večnamenski izdelek na vaše blažilce. S tem jim utegnete podaljšati življensko dobo saj bodo na ta način tesnila kasneje postala trda.

Kdaj in zakaj menjati vzmeti pri avtu?