Če se vprašate, kaj je tista stvarna katero najbolj vpliva rja in korozijaje soglasni odgovor matice in vijaki. V večino premerov, vijak in matica postaneta eno. Tako zelo se zataknejo in zasidrajo na mestu, da jih je težko celo premikati. Zarjavela oprema lahko resno škodi vsakemu izdelku. Če niso prekriti z izdelkom, ki nudi odpornost proti rji, obstaja nevarnost rjavenja in korozije. Tu so tudi okoljski dejavniki, ki hitro povečajo rjavenje, na primer vlažno ozračje in močna izpostavljenost vlagi. Medtem ko vseh oblik rje niso vidno zaznave, pa lahko vseeno poškodujejo opremo in celo privedejo do nepravilnega delovanja. 

Rja in korozija v primeru vijakov in matic lahko privedeta do okvare celotne komponente. Zato je pomembno, da se lotite problema rje takoj, še preden se naredi škoda. 

Odstranjevanje zarjavelega pritrdilca 

Če so vijaki in matice dolgo časa izpostavljeni vlažnemu vremenu ali vlagi, bodo precej hitro zarjaveli. Komponenta, na katero najbolj vpliva rja, so pritrdilni elementi, ki so prisotni v avtomobilskih sestavnih delih in gospodinjskih aparatih. Vlaga lahko privede do razkroja pritrdilnih elementov, zaradi česar se naprave uničijoZaskočene pritrdilne elemente je težko odstraniti, zlasti če so kovinska glava ali deblo elementa, podvržena rji. Rjast pritrdilne elemente težje odstranimo z izvijačem ali ključem. 

Odstranjevanje rjastih pritrdilnih elementov je mogoče storiti na več načinov. Našteti so tisti, ki se najpogosteje uporabljajo in so najbolj učinkoviti. 

Mazanje: 

Če so pritrdilni elementi zaskočeni na mestu zaradi rje, je uporaba WD-40 Penetrant Spray (penetrantni sprej) idealna rešitev. Če je rja že dosegla deblo pritrdilnega sredstva, potem ni boljšega načina, da ga razrahljate kot z uporabo WD-40 penetrantnega pršila. Nanesite ga na vijak in ga nato s kladivom rahlo tapkajte. To pomaga penetracijskemu pršilu WD-40, da prodre skozi okovje in popusti vijak, tako da ga je mogoče enostavno odstraniti. 

Rezanje: 

Če je pritrdilni element tako močno zarjavel, da ga ni mogoče popraviti, je edina možnost, da ga izrežete. Pritrdilni element, bo sicer postal neuporaben, vendar se boste znebili rje. Z kleščami lahko dobro oprimete glavo vijaka in jo močno zasukate, tako da se bo sprostil iz svojega položaja. 

Segrevanje: 

Druga izvedljiva metoda za razrahljanje zarjavelih matic in vijakov je uporaba toplotne svetilke na nizki ali zmerni vročini. Toplota bo omogočila, da se rjaste matice in vijaki razširijo dovolj, da jih je mogoče zrahljati. Pomembno pa je, da ste pri tej metodi zelo previdni. Številna maziva za matice in vijake so vnetljiva in se lahko vnamejo, če so izpostavljena ognju. 

 

Preizkušene in delujoče metode za odstranjevanje rje 

Medtem ko se je mogoče znebiti zarjavelih vijakov in jih nadomestiti z novim, ta možnost ni na voljo v vseh primerih. Obstaja veliko starih strojev in delov, katerih matic in vijakov ni mogoče zamenjati z novimi. V takih primerih se morajo matice in vijaki obnoviti z uporabo tehnik odstranjevanja rje, kar je stroškovno učinkovita metoda za ohranjanje delovanja naprave. Tu je nekaj pogostih tehnik, ki se uporabljajo za odstranjevanje rje. 

Brušenje: 

Ko končate z odstranjevanjem rje na vijakih, ga lahko pobrusite z jekleno volno ali brusnim papirjem, da odstranite še preostalo rjo. To je poceni in relativno enostavna metoda, ki pa lahko vzame zelo veliko časa. Na koncu, morate uporabiti mazivo, da bo pritrdilni element lahko ponovno uporaben. 

Vodikov peroksid: 

Vodikov peroksid nanesite na pritrdilni element in ga tam pustite nekaj časa. Tudi to je učinkovita metoda za odstranjevanje rje imatic in vijakov. Vodikov peroksid raztaplja rjo. S ščetkanje s trdo krtačo se boste znebili vse rje, ki je ostala na maticah in vijakih. Ta poceni metoda za odstranjevanje rje je sicer učinkovita, vendar lahko za seboj pusti ostanke rje. 

Prebarvanje: 

Prebarvanje matic in vijakov z barvo prav tako prepreči rjavenje. Z matic in vijakov odstranite rjo, preden jih premažete z barvo, ki varuje pred vlago, kar je glavni vzrok za rjoZaščitni sloj na osnovi voska ali olja pomaga pri preprečevanju ponovnega nabiranja rje na maticah in vijakih. 

Čistilo proti rji: 

To je hitro in močno delujoče pršilo, ki hitro seže na težko dostopna območja in zrahlja zataknjene in zarjavele pritrdilne elemente. Pomaga tudi pri razrahljanju rjastih gibljivih delov. Je vodoodporen in tako ohranja vlago v elementu in varuje matice ter vijake pred rjavenjem in korozijo. 

Obstajajo številni čistilci rje, ki vam lahko pomagajo pri odstranjevanju rje iz matic in vijakov. Prodoren izdelek WD-40 penetrant spray (penetrantni sprej) ne samo da pomaga pri odstranjevanju zarjavelihzlepljenih matic in vijakov, ampak tudi pomaga pri zaščiti pred ponovnim rjavenjem. 

Odstranjevanje rje iz matic in vijakov in rahljanje zlepljenih je lahko naporna naloga. Če iščete najboljše mazivo, ki bi vam olajšalo to delo, potem nič ne premaga WD-40 penetrantnega spreja. Vse, kar morate storiti je, da poškropite zarjavele, zalepljene matice in vijake. Nato bo izdelek naredil svojo čarovnijo in jih razrahljal. To je hitro in močno delujoče pršilo, ki hitro seže na težko dostopna območja in zrahlja zataknjene in zarjavele pritrdilne elemente. Pomaga tudi pri razrahljanju rjastih gibljivih delov. Je vodoodporen in tako ohranja vlago v elementu in varuje matice ter vijake pred rjavenjem in korozijo.