Vsi smo naleteli na matico, ki je sčasoma zarjavela in postala eno z matico. Vedno je težko zrahljati zarjavele matice in vijake, vendar obstaja sredstvo, ki vam lahko pomagajo, če se znajdete v takšni situaciji. Tu je seznam stvari, ki bi vam morale pomagati, da razrahljate zarjavele matice in vijake ter jih nato odstranite: 

Analizirajte vijk

Ko se znajdete z rjastimi maticami in vijaki, morat najprej ugotoviti, ali se bo matica ali vijak zlomila. Ko se te stvari raztegnejo čez mejo elastičnosti, se bodo zlomile. Naslednja stvar, ki jo morate ugotoviti, je, ali ima matica in vijak zaklepno spojino. Številni tovarniški vijaki so opremljeni z navojnim zaklepom, ki ga je mogoče zmehčati pri segrevanju. 

Vprašajte se tudi, ali je zarjavela matica ali vijak vredna varčevanja ali ne. Pritrdilni element ne bo zagotovil potrebne sile vpenjanja, če je izgubil svojo natezno trdnost zaradi rjavenja. Pritrdilni element, ki kasneje ne bo koristil svojemu namenu, ni smiselno reševati. Bolje je, da take zarjavele predmete razbijete in jih zamenjate enkrat za vselej. 

Odstranite čim več rje z premium produkti

Če ste poskusili z vsemi močmi, vendar ni bilo rezultatov, ne skrbite. Obstaja še nekaj načinov, kako zrahljati zarjavele matice in vijake. 

Če ugotovite, da je matico ali vijak vredno reševati in se zdi rešljivo, morate z nje odstraniti čim več rje. To je mogoče storiti z žično krtačo. Z njeno uporabo boste odstranili veliko umazanije in prahu. Najbolje je, da pri tem uporabite izdelek, ki vam bo dodatno pomaga pri odstranjevanju rjastih delov. Izdelek za večnamensko uporabo WD-40 je eden najboljših izdelkov, ki jih boste našli za rahljanje zarjavelih matic in vijakov. 

  • WD-40® Smart Straw (pametna cevka)                                                To je najboljši izdelek za težje dostopna območja, ki so zarjavela, da se znebite rje na takšnih predelih. Na voljo je s 8-palčno fleksibilno cevkoCevka je narejena iz vrhunskega fleksibilnega materiala, ki se upogne toliko, kot želite, ne da bi pri tem izgubila obliko. Razpršuje na dva načina, kar olajša doseganje težkih območij. Formula izpodriva vlago in jo hitro posuši, s čimer zagotovimo, da ni kratkih stikov zaradi vlage. 
  • WD-40® Multi-Use Product (večnamenski izdelek)

    Izdelek varuje kovine pred korozijo in rjo. Prodira v del, izpodriva vlago in ga maže, kar varuje pred rjo. Je debelo gel mazivo, ki ostane tam, kjer ga nanesete. Ne samo, da vam bo to pomagalo pri razrahljanju rjastih delov, temveč nudi 12-krat dolgotrajnejše vlaženje, ki pomaga preprečiti rjo, vse tja do enega leta. 

 

Soak the Rusted Parts Liberally Zarjavele dele namočite 

Ko ste izbrali pravi izdelek za mazanje zarjavelih področij, sledi naslednji korak, sredstvo nekaj časa pustite delovati na prizadetih območjih. Tako boste tem izdelkom dali čas, da opravijo svoje čarovnije, zarjavele matice in vijaki pa boste tako lahko preprosto zrahljali. Tu je spet ključna potrpežljivost. Morda jih ne boste mogli takoj razrahljati, vendar je to bolje, kot da matice ali vijake v celoti izgubite. 

Dodajte nekaj vzvoda 

Za dovolj dolgo časa jih prepojite z mazilom, nato boste potrebovali dolg ročaj lopatice ali lomilnico, da pridobite več vzvoda. Pazite, da z odtegovanjem in več sile ne zlomite zarjavele matice. Pri tem nosite oblazinjene rokavice, da zaščitite roke. 

Postopek se na tej stopni konča, če ste natančno upoštevali zgornje korake. Najpomembnejši del razrahljanja rjastih matic in vijakov je uporaba pravih maziv. Brez teh sredstev bi bilo zelo težko ohraniti matice in vijake, kaj šele, da bi jih odvili. Če uporabljate pravo mazivo, boste lahko zrahljali vse vrste zarjavelih matic in vijakov in jih boste lahko ponovno uporabljali, saj pri procesu ne bodo poškodovale. 

Najboljša rešitev za zarjavele dele 

Če iščete najboljše produkte, s katerimi boste lahko razrahljali zarjavele matice in vijake, bi morala biti vaša najboljša izbira WD-40. Ime podjetja pove vse. Na tržišču je že več kot 60 let in zagotavlja enostavna za uporabo in učinkovita maziva. Izdelki so idealni za uporabo od industrijskih strokovnjakov do ljudi, ki verjamejo v samostojno delo. Maziva, izdelana posebej za odstranjevanje zarjavelih delov, kovino ščitijo pred korozijo in rjo s prodiranjem v prizadete dele in izpodrivanjem vlage, ki se na njih nabira. Produkti so idealni za mazanje katerega koli zarjavelega dela. Najboljša stvar pri WD- 40® Smart Straw (pametni cevki) in izdelku za večnamensko uporabo WD-40® je, da pomagajo pri razrahljanju rjastih delov in jim nudi celoletno zaščito pred rjo. Uporaba maziv bo varovala vaše stroje in ne bo se vam treba več spopadati z rjo in korozijo.