Vsake toliko morate svoj avto tudi oprati. Pomembno je odstraniti umazanijo in nesnago, saj lahko povzroči, da avto prične hitreje rjaveti. Čiščenje avtomobila, pa ohranja odličen videz! Če želite prihraniti čas, lahko uporabite avtopralnico, vendar je tu naš korak po korak vodnik za čisti avtomobil. 

1. Pripravite se na pranje avta 

Avtomobila ne parkirajte na neposredni sončni svetlobi, saj lahko prehitro sušenje pušča sledi na barvi, avtomobil pa postane vroč, zaradi česar voda hitreje izhlapi! Preverite, ali ste pravilno zaprli vsa okna in vrata, saj ne želite, da bi voda vstopila v avto. Dvignite brisalce na vetrobranskem steklu. Nosite primerna oblačila, saj se boste verjetno zmočili! 

 

2. Zoorganizirajte vse kar potrebujete 

Potrebovali boste cev, vedro, gobo, krtačo, pralno rokavico, brisačo, čistila. Pri pranju avtomobila boste potrebovali veliko vodekar se razlikuje glede na velikost avtomobila (in kako umazan je). Prav tako boste potrebovali 2 ali 3 pralne rokavice in krtačo, primerno za čiščenje pnevmatik. Brisače ali krpe iz mikrovlaken so uporabne za sušenje vašega avtomobila. Sredstvo za pranje avtomobila lahko kupite v lokalnih trgovinah in pri mešanju z vodo upoštevate priporočila proizvajalcev. 

 

3. Avto predhodno sperite 

To bo pomagalo odstraniti površinsko umazanijo in jo spralo iz težko dostopnih območij. Najbolje je, da odstranite čim več umazanije, da se gobe ne umažejo preveč. Priporočamo, da pri pranju avtomobila uporabite čistilo za predpranje, saj boste tako odstranili umazanijo, cestno sol in žuželke. Pri čistilu vedno upoštevajte priporočila proizvajalcev, saj ga boste morali pustiti na avtomobilu nekaj minut in nato sperite. WD-40 izdelek za večnamensko uporabo je odličen tudi za odstranjevanje hroščev, umazanije, starih nalepk, ptičjih iztrebkov ter še veliko več! 

 

4. Očistite kolesa

 

Kolesa so ponavadi najbolj umazan del avtomobila. Za čiščenje koles uporabite krtačo, nato pa gobo z milnico. 

 

5. Operite avto 

Uporabite milnico in očistite površino avtomobila. Še posebej bodite pozorni pri območjih, ki so bolj umazana, da si zagotovite čist avto. Na avtomobilu ne uporabljajte krtače, saj lahko povzročite praske. Avto dobro sperite, da odstranite detergent. Nato postopek ponovite, če je to potrebno. Če je mogoče, avto v celoti pustite mokrega, če se območja začnejo sušiti, lahko pustijo sledi, ki otežujejo poliranje. 

 

6. Avto posušite 

Mikrovlakenske krpe so odlične, saj dobro absorbirajo vodo, uporabili pa jih boste nekaj. Avto v celoti obrišite in s tem odstranite odvečno vodo, saj lahko le ta povzroči rjo. Ko je vaš avtomobil suh, uporabite vosek. Uporabljajte izdelek za večkratno uporabo WD-40 za mazanje in zaščito delov, ki lahko sčasoma postanejo zarjaveli. WD-40 lahko uporabite tudi za odstranjevanje odrgnin in rahlih prask.