Krom je priljubljena izbira pri platiščih, ročajih vrat, okenskih oblogah ter drugih delih avtomobila in prikolic, najdemo pa ga tudi v kopalniški in kuhinjski opremi. Navsezadnje, nič ne sije tako kot bleščeč in poliran krom. Vendar je tu poudarek na besedi POLIRAN, saj umazan ali po možnosti z rjo načet krom nima enakega učinka .
Torej kako ohraniti sijaj kromiranih površin? Sledite tem petim korakom:

Korak 1

Krom operite s toplo milnico in mehko krpo (najbolje deluje stara bombažna majica). Bodite prepričani, da temeljito opravite delo. Vsaka majhna zrnca ali ostanki, ki jih pustite na kromu, lahko površino praskajo in odrgnejo, ko jo polirate.
Druga možnost je, da na krpo nalijete nekaj kisa in obrišete morebitno umazanijo ali prah s kovine. Če obstajajo trdovratne lise, nataknite nekaj sode bikarbone na krpo, namočeno v kisu, in z njo obrišite krom. To bi moralo poskrbeti za večino umazanih madežev, ki jih vidite na kovini na vašem avtomobilu.

2. korak

Krom obrišite s suho mehko krpo. Tud bodite pozorni, da ga res dobro zbrišete in tako ne puščate sledi zasušene vode.

3. korak

Na kromiran del nanesite pasto za poliranje. Če želite izdelek vse v enem, ki lahko hitro odstrani vse, od prahu do rje, vzemite izdelek, ki je narejen prav za ta namen. (PUROL polirna pasta je najbolj pogosta).

4. korak

Pasto vtrite v krom z dolgimi krožnimi gibi. Za nanos tankega premaza je potrebno malo spretnosti in moči. Toda pritiskajte in drgnite dokler ne boste imeli enakomernega filma nad površino majhnega kromiranega dela.

5. korak

Premaz, ki bo ostal od polirne paste obrišite s čisto, mehko bombažno krpo in prvotni sijaj kromiranih površin bo spet nazaj.

 

Kaj pa če je kromiran del preveč poškodovan?

Kako ohraniti sijaj kromiranih površin?

Foto: www.goldeagle.com

Če je kromirana obloga poškodovana oziroma so na njej “rane”, potem poliranje ne bo več pomagalo. “Neozdravljivi primeri” se nanašajo na prisotnost rje na samem delu pod premazom. Za vrnitev prvotne kakovosti bo treba uporabiti posebne delavnice za nanos novega kroma. Če pa še vseeno vztrajate in bi poiskusili popraviti doma pa je postopek takšen:

Metoda z aluminijasto folijo

Metoda iz aluminijaste folije je eden najučinkovitejših domačih načinov čiščenja rje iz kromiranih povšrin. To je zaradi kemične reakcije, ki nastane med postopkom čiščenja.

1.) Z mehko gobico in čisto vodo odstranite vso umazanijo in umazanijo s površine kroma.
2.) Potopite aluminijasto folijo v čisto vodo. Voda z malo dodane soli najbolje deluje, saj lahko soli in elektroliti v vodi pomagajo pospešiti kemično reakcijo. Odtrgajte majhne trakove folije, ki jih boste nato uporabili na območjih kroma, ki ga je napadla rja.
3.) Koščke folije podrgnite naprej in naprej nad morebitnimi madeži rje, pri čemer bodite posebno pozorni na območja, ki močno rjavijo. Aluminij v foliji dejansko pomaga nanašati, zapolniti in zalepiti mesto rje, rezultati pa lahko ob pravilni izvedbi trajajo zelo dolgo.
4.) Ko končate z odstranjevanjem rje, obrišite celotno območje, na katerem ste delali, z mokro krpo, da odstranite morebitne ostanke.
5.) Temeljito posušite s suho krpo.

 

Uporabite WD-40 večnamenski izdelek za preventivno zaščito.

WD-40 večnamenski sprej je odličen uničevalec korozije hkrati pa izredno dobro podmazuje vse gibljive dele. Dobra stvar WD-40 tekočine pa je tudi ta, da ko se posuši ne bo razpokal, se luščil ali pa pokvaril izgleda vaših dragih kovinskih kosov. WD-40 je resnično primeren za vse!