Če imate kater koli kovinski izdelek, ki je zarjavel, le tega ne morete preprosto vreči stran ali pa ga zamenjati. Obstaja več načinov, s katerimi lahko enostavno odstranite rjo s kovinskih predmetov. Uporabite lahko številne gospodinjske izdelka, kot je blaga kisla tekočina, na primer beli kis ali aluminijasta folija. Lahko pa se zatečete tudi k izdelkom, ki so prav posebej zasnovani za odstranjevanje rje, na primer WD-40. Ne glede na metodo, ki jo boste uporabili za odstranjevanje rje, bo le ta vključevala čas in potrpljenje, saj je to dolgočasna naloga. Če pa si vzamete čas in vložite nekaj truda, lahko preprosto odstranite rjo s številnih kovinskih površin. 

Uporaba domačih sestavin 

  1. Beli kis je učinkovita metoda za odstranjevanje rje. Ko pride rja v stik s kisom reagira in se raztopi. Kovinski predmet lahko preprosto za nekaj ur potopite v beli kis in nato rjasto plast samo obrišite. Če je predmet prevelik, preprosto polijte beli kis enakomerno po površini predmeta in ga pustite nekaj časa, da se usede. Predmet lahko tudi obrišete z krpo, namočeno kis. Druga rešitev za brisanje rje s predmeta je ta, da namočimo kos aluminjaste folije v kis, in predmet preprosto obrišemo. Uporabite lahko tudi navaden kis; razlika je samo v tem, da bo ta potreboval malo več časa, da bi pričel delovati. Uporaba navadnega kisa je tudi možnost; preprosto bi potrebovali več časa, da odstranite rjo. Predmet namakajte v navadnem kisu 24 ur; to bo zmanjšalo količino čiščenja, ki je potrebna.
  2. Tudi limona in sol sta lahko zelo učinkovita pri odstranjevanju rje. Na površino predmeta, ki nudi nego, posujte nekaj soli in se prepričajte, ste predmet popolnoma prekriliNato na predmet stisnite limonoPotrudite se, da iztisnete čim več soka, ki ga nato na predmetu pustite približno 3-4 ure, predno le tega očistite. Na pomoč pri finalnem čiščenju vam lahko priskoči ostanek mešanice. Ta je dovolj močan, da odstrani rjo, ne da bi pri tem poškodovala kovino. Na enak način lahko uporabite tudi limono.
  3. Uporabite sodo bikarbono in iz nje naredite pastoMešanica vode in sode bikarbone naj bo precej gosta, da se lahko enakomerno razporedi po kovini. Pustite nekaj časa učinkovati, nato pa predmet očistite s pomočjo zobne ščetke in postopoma spirajte z vodo. Mešanico lahko razredčimo po svojih željah. Natančne specifikacije za količino ni. 
  4. Detergent za pomivanje posodobe in krompir sta prav tako učinkovita pri odstranjevanju rje. Krompir narežemo na dva kosa. Na prerezan del nanesite detergent za pomivanje posodeS tem boste sprožili kemično reakcijo med pripomočkom in rjo, kar bo olajšalo brisanje. Krompir položite na površino kovinskega predmeta in ga tam pustite nekaj ur. Če želite postopek ponovit, odrežite stran uporabljeni konec in na svež konec nanesite milo za pomivanje posode. Po tem ga za nekaj časa spet položite na kovinsko površino. Kot alternativno lahko uporabite tudi mešanico vode in sode bikarbone. 
  5. Za odstranitev rje lahko uporabite tudi oksalno kislino. Ker je to močno kemično sredstvo, se prepričajte, da ste se pred uporabo seznanili z zaščitnimi ukrepi. Poskrbite, da nosite zaščitna oblačila, očala in gumijaste rokavice. Pazite, da ne boste vdihavali kislih hlapov. Naredite mešanico vode in oksalne kisline (25 ml kisline, 250 ml vode). Predmet pomočite v mešanico za približno 20 minut ali pa predmet samo obrišite z medeninasto krtačo ali krpo. Ko odstranite rjo, predmet temeljito operite in posušite. 

Uporaba izdelkov iz trgovine 

  1. Obstaja več kemičnih odstranjevalcev, ki vam lahko pomagajo odstraniti rjo. Kemični dstranjevalci so običajno narejeni z uporabo oksalne ali fosforjeve kisline in so zato zelo nevarni ob stiku s kožoPreden uporabite kemični odstranjevalec za ostranjevanje rje z kovinskega predmeta upoštevajte vsa navodila. Pazljivo preberite in uporabite izdelek v skladu z navodili, saj se uporaba od izdelka do izdelka lahko razlikuje. Upoštevajte, da morajo biti te kemikalije nanešene več ur in jih je kasneje potrebno sščistiti,  zato bodite pripravljeni na veliko dela. Upoštevati morate, da so kemični odstranjevalci rje običajno dragi in se uporabljajo le za manjše predmete. 
  2. Uporabite kemikalije, ki pretvarjajo rjo. Lahko kupite katalizator rje, katerega naloga je, da preprečuje, da bi se rja nadalje odzivala v stiku s kovino. Pretvorniki rje so kot barve v spreju in služijo kot temeljni premaz pod barvo. Ta metoda, je sicer učinkovita za preprečevanje širjenja rje, vendar rje s kovinskega predmeta ne odstrani popolnoma. Pretvornike rje uporabite samo, če nameravate prebarvati površino kovinskega predmeta. 
  3. Ena izmed možnosti za preprosto odstranjevanje rje z orodji je brusilni papir oz. sredstvo za poliranje. Ta metoda vključuje veliko truda in trdega dela, vendar je mogoče rjo odstraniti na ta način. Za to metodo obstaja več gospodinjskih predmetov, ki jih lahko uporabite, npr. izvijači, jeklena volna itd. Za delo lahko uporabite katero koli kovinsko orodje, vendar morate pozneje boste uporabiti fini brusni papir, da odstranite morebitne praske. 
  4. Alternariva je, da greste v trgovino s strojno opremo in si nekaj orodij izposoditeČe morate odstraniti rjo z večjih površin, je najbolje, da uporabiti električni brusilnik. Vedno začnite na območju, ki je najbolj prizadeto in se postopoma pomikajte proti manj zarjavelim območjem. Tako se grobost predmeta ne bo zmanjša. 
  5. Učinkovita kemikalija za odstranjevanje rje je tudi citronska kislina. Kupite škatlo citronske kisline v prahu v vaši najbljižji trgovini. Citronsko kislino dajte v plastično posodo in dodajte malo vroče vode. Prepričajte se, da je tekočine dovolj za popolno prekrivanje predmeta. Predmet pustite v tekočini čez noč in ga zjutraj sperite. Posušite ga z čisto krpo. 

 

izveste več o WD-40