Sezona letnih dopustov se začenja, večina ljudi pa jo mahne na morje! Tam je lepo imeti vozilo v senci, vendar kaj ko nam smola iglavcev potem povzroča toliko sivih las. Zato smo vam pri WD-40 Slovenija pripravili nekaj nasvetov in vodič kako najboljše odstranite drevesno smolo z avta.

Odstranjevanje drevesne smole

Najprej odstranimo večje sledi smole, to lahko storimo kar z visokotlačnim čistilcem, v primeru da ga nimate pa lahko to storite tudi z nožem ali drugim ostrejšim predmetom. Pri tem seveda pazite, da ne pride do stika s povšino vozila. Na steklenih površinah, kot je naprimer vetrobransko steklo smolo odstranimo nekoliko lažje in sicer kar z nitro razredčilom. Malo razredčila vpijemo v krpo in s krpo drgnemo, dokler razredčilo ne razžre smole. Potem površino operemo s šamponom, še bolje pa je, da stekleno površino očistimo s sprejem za steklene in polirne površine.
Večji problem je odstranjevanje smole na barvi in laku, kjer najprej odstranimo večje dele smole. Načeloma lahko uporabite tudi nitro razredčilo, vendar v zelo malih količinah, saj le-ta lahko pusti za seboj poškodbe na laku ozr. barvi.

Jedilno olje

Bolj varna tehnika je lahko tudi z navadnim jedilnim oljem, ki ga naj bi imelo vsako gospodinjstvo. Olje na smolo nanesemo s krpo, pustimo nekaj časa, da nekoliko razgradi smolo, potem pa spet nanesemo nekaj olja na krpo in zdrgnemo ostanke smole. Avto operemo s šamponom in tako odstranimo mastno olje.

Namenski odstranjevalci smole

Na trgu so sicer tudi razni namenski odstranjevalci smole, ki pa ponavadi niso nič boljši od navadnega olja, vendar pa niso tako poceni (za 500ml boste odšteli dobrih 10€). Če imate namen vozilo v kratkem spolirati, vam bodo ponekod smolo odstranili poleg poliranja tudi brezplačno.

WD-40 večnamenski izdelek

Res je, tudi z WD-40 večnamenskim izdelkom lahko odstranite drevesno smolo z vašega konjička. Postopek je zelo preprost:

1.)  Poiščite smolo na vašem avtomobilu

Kako odstraniti drevesno smolo z avta?

2.) Pošpricajte smolo z WD-40 večnamenskim izdelkom

Kako odstraniti drevesno smolo z avta?

3.) Pustite, da WD-40 nekoliko razgradi smolo.

Kako odstraniti drevesno smolo z avta?

4.) Obrišite smolo s krpo

Kako odstraniti drevesno smolo z avta?

5.) S šamponom ali čistilom za steklo očistite lise, ki jih bo pustil WD-40 sprej.

Kako odstraniti drevesno smolo z avta?

6.) občudujte svoje delo 😀

Kako odstraniti drevesno smolo z avta?

 

Več o WD-40 izdelkih: https://wd40.si/wd-40-izdelki/