Vrtna orodja potrebujejo redno čiščenje, po možnosti po vsaki uporabi. Vendar jih je treba temeljito očistiti, zlasti ko jih pospravite pozimi, potem ko ste jih poleti veliko uporabljali. Vrtna dela se s čistilnimi orodji opravljajo bolj učinkovito, da ne omenjamo, da so čistila orodja lažja za uporabo in zdržijo dlje. Vprašanje je, katera orodja potrebujejo čiščenje? Odgovor je preprost. Vsako orodje, ki ima vijake, matice, verige in / ali rezila, potrebuje redno čiščenje. To vključuje, vendar ni omejeno na škarje za živo mejo, ročne kosilnice, obrezovalnike, sekire, lopate in drugo. 

Tukaj je nekaj preprostih korakov, s katerimi lahko očistite svoje vrtno orodje in jih ohranite delujoče dolgo časa. 

Zberite svoje orožje 

Tukaj so orodja, ki jih potrebujete za čiščenje vrtnarskega orodja. 

Čistilne potrebščine: Vrtna cev, detergent, stare krpe in brisača, goba, razpršilec 

Čistilna orodja: Čistilna krtača, jeklena goba, žična krtača, srednje trd brusni papir 

Mazanje: Mazivo, s katerim je očiščeno orodje zaščiteno pred vlago, rjo in korozijo 

Varnostna oprema: Zaščitna očala, rokavice in maska ​​za prah 

 

Korak 1 – Očistite orodja  

Prvi korak za čiščenje vrtnega orodja je, da se znebiti vse umazanije, ki se je nabrala na njihPrah in umazanija, ki ostaneta na vrtnem orodju, lahko povzročita plevel, pa tudi številne bolezni, ki se prenašajo z zemljo. Vlago privlači umazanija in jo tudi zadržuje, kar vodi do hitrega širjenja rje. Če ima vaše vrtno orodje premične dele, jih pred čiščenjem najprej razstavite. Z žično krtačo očistite umazanijo in rjo z vseh kovinskih površin. Za odstranitev trdovratne rje lahko uporabite jekleno gobo. Če imate nekaj velikih orodij, lahko uporabite tudi brusni papir. Pazite, da temeljito posušite vsa orodja, da preprečite kopičenje vlage. 

Korak 2 – Uporabite orodje za glajenje 

Drugi korak je glajenje vseh lesenih ročajev z srednje trdim brusnim papirjem. To bo pomagalo pri odstranjevanju trsk iz ročajev, znebili pa se boste tudi neravnih površin. Z brusnim papirjem lahko odstranite tudi rjo, ki je še vedno ostala na razpokah in površinah. Tako boste kovino rahlo polirali. Ko končate, obrišite orodje, da odstranite preostali odpadni brusni material, ki je na orodju. 

Korak 3 – Naostrite obrezovalnike 

Naslednji korak, ko končate s čiščenjem rje ali umazanije iz orodija je, da jih naostrite. Poskusite, kolikor lahko, da med ostrenjem ohranite prvotni kot ali naklon. Če imate obrezovalnike, lahko uporabite ostrilni kamen, da dobite ostri rezalni rob. Poševno stran rezila podrgnite proti kamnu in z ukrivljenim gibanjem drgnite oster rob rezila proti kamnu. Najprej odstranite izbokline z ravnih površin, nato pa nadaljujte in ostrite samo poševno stran rezila. 

Pomembno je, da orodja na koncu vsake sezone naostrite, da bodo dolgo delovala. 

Korak 4  Naostrite prostala orodja 

Ko ste naostrili obrezovalnike, je naslednji korak ostrenje preostalih orodij. Za ostrenje škarji, vrtnih škarji, motike in lopat lahko uporabite srednji ali fin brusni papir. Po ostrenju uporabite tudi pilico. Pazite, da pilo vedno potegnete stran od telesa. Pri ostranju rezil ne uporabljajte olja, saj bodo nazobčeni robovi zamašeni zaradi kopičenja kovinskih polnil. 

Korak 5  »podmažite« orodje 

To je eden najpomembnejših korakov, ko gre za čiščenje vrtnega orodja in njihovo varovanje pred vlago, rjo in korozijo. Najboljši izdelek za mazanje vrtnega orodja je WD-40 Multi-Use-Product (večnamenski izdelek). Uporaba tega maziva bo podaljšala življenjsko dobo vašega vrtnega orodja in tako zagotovila učinkovito delovanje. Vrtno orodje celo leto varuje pred rjo in korozijo. 

Preventivno vzdrževanje 

Zdaj, ko ste končali s čiščenjem vašega vrtnega orodja in so videti kot nova, si vzemite nekaj trenutkov na vsakih nekaj mesecev, da jih taka tudi ohranite. Tu je nekaj nasvetov za preventivno vzdrževanje, s pomočjo katerih lahko vaše vrtno orodje dolgo deluje učinkovito. 

  • Z vrtno cevjo sperite blato vsakič, ko uporabljate vrtno orodje. Eden glavnih razlogov za rjavenje vrtnega orodja je mokra zemlja, ki se oprijema orodja. 
  • Z ščetko za čiščenje hitro odstranite trdovratno zemljo. Za odstranjevanje smole lahko uporabite tudi razredčilo za barvanje. 
  • Orodje pred shranjevanjem v shrambo obrišite z brisačo ali krpo. Lahko jih tudi pustite, da se posušijo, tako da jih pustite na soncu. 
  • Orodja ne postavljajte na njihove robove – raje jih obesite  
  • Občasno obrišite površino z mazivi, kot je WD-40 za večkratno uporabo, da orodja zaščitite pred rjo in korozijo. 

 

Vrtno orodje je treba očistiti po vsaki uporabi, če pa za to nimate časa vsak dan, se prepričajte, da ga očistite vsaj enkrat na nekaj tednov. To bo preprečilo nabiranje prahu in vlage na njih, kar vodi v korozijo in rjo. Življenjska doba vašega vrtnega orodja se bo podaljšala, če jih boste redno čistili. Čiščenje samo po sebi ni dovolj za dolgo življenjsko dobo vrtnega orodja, poskrbite tudi za mazanje, da jih boste varovali pred dejavniki okolja, ki povzročajo njihovo obrabo in korozijo. Upoštevajte tudi, da je treba vrtno orodje po čiščenju hraniti na suhem in ne izpostavljati vlagi. Z vsemi temi koraki bomo omogočili, da bo vrtno orodje imelo dolgo življenjsko dobo in ga boste lahko uporabljali leta. In, najboljši del, je, da je vrtnarjenje z uporabo čistih orodij bolj sproščujoče. Želim vam srečno vrtnarjenje.