Mikrovalovna pečica je aparat, ki v nobeni kuhinji ne manjka več. Tradicionalne pečice seveda ne more nadomestiti, nam pa zagotovo olajša življenje s segrevanjem hrane ali odmrzovanjem zamrznjenih izdelkov. Toda tisti, ki mikrovalovno pečico uporabljajo na dnevni bazi bodo opazili, da se zelo hitro umaže, ta umazanija pa posledično vpliva tudi na okus hrane. Ja, res je! Mikrovalovna pečica lahko nabira vonjave in umazanijo, ki ne le pokvari kakovost hrane ampak lahko povzroči tudi nastanek bakterij. Zaradi tega bi bilo dobro pečico očistiti vsaj enkrat na mesec. Kako očistiti mikrovalovno pečico?
Spodaj vam ponujamo nekaj “čistilnih rešitev”. Enostavno in varčno z materiali, ki jih imate v svoji kuhinji!

Limone in soda bikarbona

Ja, prav ste prebrali. Tudi z limono in sodo bikarbono lahko očistite mikrovalovno pečico. Natančneje, tu potrebujete dve limoni, malo sode bikarbone in skledo. To skledo boste napolnili z vodo. Nato vzemite limone in jih prerežite na pol. Eno limono boste stisnili in dodali njen sok v skledo, drugo limono pa boste narezali na rezine in jo tudi dodali v skledo. Na koncu dodajte še žlico sode. Naslednji korak je, da posodo postavite v mikrovalovno pečico in jo vklopite za 3-4 minute. Vodna para, ki bo nastala bo delovala kot razkužilo. Po preteku štirih minut odstranite posodo in obrišite umazanijo s čisto krpo.

Kis in olivno olje

Druga sestavina, ki ga lahko uporabite in najdete v svoji kuhinji pa je kis. Če želite, da je vaša mikrovalovna pečica videti nova sledite naslednjemu postopku.
Vzemite še eno skledo in dodajte dve skodelici vode, 2 žlici kisa in žlico olja. Nato posoto damo v mikrovalovno pečico in pustimo, da se segreje. Kis odstrani neprijetne vonjave, hlapi pa bodo zmehčali posušene madeže. Ko se segrevanje konča, posodo odstranite iz pečice in z rahlo vlažno gobo odstranite umazanijo od znotraj.
Vsekakor je dobro, da stekleno ploščo na koncu postopka odstranite iz pečice, da je lahko operete in lažje očistite prostor pod njo.

Za trdovratne madeže

Če z zgornjimi rešitvami niste uspeli odstraniti trdovratnih madežev v notranjosti mikrovalovne pečice, potem imamo za vas še eno rešitev. Vse kar morate storiti je, da na madež nanesete malce tekočine za pomivanje posode in pustite delovati 10 minut. Nato vzemite odsluženo zobno ščetko in drgnite madeže dokler se ne raztopijo. Na koncu še obrišite mikrovalovno pečico z vlažno krpo dokler ne odstranite vse ostanke umazanije. Na krpo lahko dodate tudi malo kisa, da odstranite vonjave stare hrane iz pečice.

Ko ste končali s čiščenjem notranjosti mikrovalovne pečice se spodobi, da očistite tudi zunanjost saj je ob konstantni uporabi zagotovo umazana od prijemanja z mastnimi/umazanimi rokami od hrane. V tem primeru vam svetujemo kar WD-40 večnamenski izdelek .
Kako se lotim čiščenja mikrovalovne pečice z WD-40? V nobenem primeru se ga ne sme uporabljati za čiščenje notranjosti saj vsebuje kemikalije. Tudi nasploh ne smemo uporabljati težkih detergentov in kemikalij na živilskih pripomočkih saj se lahko snovi prenesejo v našo hrano, tega pa ne želimo.
Je pa zato WD-40 večnamenski izdelek odlična rešitev za odstranjevanje zasušenih delcev in umazanije na zunanji strani pečice. Torej vse kar morate storiti je, da ohišje poškropimo tanek nanos WD-40 in ga pustimo na madežu delovati 3 – 4 minute. Nato pa madeže drgnite z gobico dokler jih v celoti ne odstranite. Na koncu s čisto krpo in malo milnice očistite celotno zunanjo površino mikrovalovne pečice in spet bo pripravljena za nadaljno uporabo 🙂