Dobro vzdrževanje in čiščenje vaše vrtne opreme je bistvenega pomena za vzdrževanje urejene trate, saj bo tako dolgo odlično delovala. Varovala vas bo pred morebitnimi nesrečami, dopolnila pa bo tudi vašo čisto in negovano trato. Kosilnice so eden najpomembnejših kosov opreme za urejanje vrta. Kosi travo in ohranja vaš vrt in videz trate sveže in zdravo. Pomembno je, da očistite in vzdržujete rezila za travno kosilnico, saj je to potrebno za enakomerno pokošeno trato. Prav tako bo preprečilo širjenje okužb in bolezni skozi odprte rane v travi. To lahko storite s čistilom za travno kosilnico. Dobro vzdrževana in čista kosilnica bo zmanjšala možnosti za to. 

Medtem ko bi morda želeli posedati na vrtu po dolgem dnevu, boste morali svojo kosilnico očistiti, preden se travnati odpadki na rezilih in ohišju posušijo in postanejo trdi. Čiščenje in vzdrževanje rezil vrtne kosilnice ni težka stvar. Sledite nekaj preprostih in hitrih korakov in s čiščenjem boste zaključili. Tu je nekaj preprostih korakov za čiščenje rezil kosilnice. 

Korak # 1 

Prvi korak je, da poskrbite, da vaša varnost ne bo ogrožena, saj boste ravnali in delali z zelo ostrimi rezili. Predno nadaljujete na naslednje korake, morate obvezno obleči nekaj težkih in močnih delovnih rokavic, da ne pride do kakšnih resnih nesreč. 

Korak # 2 

Naslednji korak je praznjenje rezervoarja za gorivo. Kosilnico je treba obrniti na glavo, da pridete do rezil in jih očistite na pravi način. Pomembno je, da rezervoar za gorivo izpraznite, saj zaradi tega ne bo seklo iz rezervoarjaZ ročno črpalko lahko izčrpate vso gorivo iz rezervoarja ali rezervoar posušite pred zagonom. 

Korak # 3 

Kosilnico boste spirali, zato je pomembno, da se prepričate, da skozinjo ne bo tekel tok. Odstranite žico svečke iz svečke. S tem se boste tudi rešili skrbi, da bi se travna kosilnica slučajno vklopila med čiščenjem rezil. Vse, kar morate storiti, je, da žico svečke povlečete navzgor. Nekatere kosilnice bodo morda zahtevale, da odstranite žico svečke s ključem. 

Korak # 4 

Vzemite cev in poškropite rezilo in ohišje. Tako se boste znebili vseh ostankov in zmečkanin trave iz lopatic in ohišja. Bolje je, da uporabite cev z relativno visokim pritiskom, ker bo odstranila vso nakopičeno travo. Obrnite kosilnico na stran in nadaljujte s škropljenjem, dokler se večina odpadkov in trave ne izpere. 

Korak # 5 

Vzemite krtačo in jo uporabite za čiščenje rezil in ohišja. Uporaba krtače s ščetinami je idealna za odstranjevanje vseh težkih področij, ki jih voda ni uspela očistit. 

Korak # 6 

Ko so rezila očiščena, jih odstranite s kosilnice. Odstranite tudi rezila iz ohišja s pomočjo ključa. To bo zahtevalo nekaj sile in nekaj resnih vzvodov. Zato se priporoča uporaba ključa z dolgim ročajem. 

Korak # 7 

Rezilo temeljito obrišite navzdol z obeh strani. Rezila lahko tudi naostrite. To lahko preprosto storite sami z uporabo orodij za ostrenje kamna. Če to nameravate narediti sami, poskrbite, da boste še posebej previdni, saj so rezila res ostra in lahko vodijo do globokih ureznin, če to ne storite pravilno. 

Korak # 8 

Ko končate s čiščenjem in ostrenjem rezil in ohišja, je naslednji korak vzdrževanje. Če želite to narediti, je vse, kar potrebujete, WD-40. Odlično čistilo za travno kosilnico. Preprost razpršilec WD-40, kot čistilo za travno kosilnico na nožih in ohišju, bo preprečil, da bi se trava lepila. Prav tako bo ohranilo ohišje in rezila brez rje. Zaradi česar bo kosilnica dolgo delala v najboljšem stanju. Je eden najboljših čistilcev in maziv za vrtno kosilnico, ki bo dolgo delovala v idealnem stanju. Tudi prihodnje čiščenje in vzdrževanje kosilnic bo enostavno in hitro. 

Korak # 9 

Ko končate z mazanjem rezil in ohišja vrtne kosilnice, je čas, da jo znova sestavite. Ponovno pritrdite rezilo in se prepričajte, da ga dobro in temeljito zategnete. Ko so rezila postavljena in tesna, obrnite kosilnico pokonci. Sedaj ponovno priključite žico vžigalne svečke. Napolnite rezervoar z gorivom in kosilnica je spet pripravljena za uporabo. 

 

Čiščenje rezil kosilnice ne vzame veliko vašega časa, če to pravilno in redno opravite, boste podaljšali življenjsko dobo kosilnice in povečali njeno učinkovitost. Rezila bodo ostra in bodo odrezala travo na pravi ravni. WD-40, razpršen na rezila, preprečuje, da bi se na rezilih nabirala in nastajala rja, tako da so primerna za dolgo uporabo.