Letošnja zima nam streže z odličnimi pogoji za smučanje. Žal so na urejenih smučiščih precejšnje omejitve zaradi vladnih ukrepov glede zajezitve virusa, je pa zato turna smučerija v toliko večjem porastu. Jadranje po pršiču oziroma po novozapadlem snegu je ena boljših stvari za marsikaterega smučarja / bordarja in ob dobri zimi jih kar veliko išče te “perfektne pogoje” za pršič. Tokrat vam bomo predstavili osnove, ki vodijo do sanjskega pršiča.

 

Vsi eksperti so skrivnostni

Ja, prav ste prebrali. Ljudje z največ izkušnjami so ponavadi najbolj skrivnostni. Tako kot lovci na gobe in tajni agentje CIA, tudi smučarji / bordarji ne marajo deliti svojih infomacij.
Za največje ljubitelje smučanja / bordanja je to raj na zemlji. Raj, ki ne traja dolgo in vsak bi rad kar najbolje izkoristil sanjske razmere. Zato naj vas že vnaprej pripravimo, da ne boste presenečeni, če se vam ob vprašanju “kako najti pršič” kdo od znalcev le hudomušno nasmehne in odide stran 😛

 

Vremenoslovje ti ne sme biti tuje

Tu ne mislimo, da morate študirati vremenologijo, se morate pa vendalre naučiti brati osnovne podatke z merilnih postaj.

Kako najti najboljše pogoje za pršič

Radarska slika je osnova za pršič! Foto: forecast.wepowder.com

Med najbolj splošnimi povezavami za okvirno oceno širše lokacije predlagamo:
– Wepowder.com
– Bergfex.si
– Snow-forecast.com

Na teh povezavah se ponavadi spremlja splošno napoved kjer vidiš če prihaja do večjih sprememb.

 

Določi si okvirno destinacijo

Osredotoči se na en okrog. Recimo, da te mika Schladming in okolica in si za ta kraj ogledaš  katero smučišče ali dolina bi bila zanimiva.
Sedaj, ko imaš že določeno okvirno destinacijo pa sledi podatkom napovedi za ta kraj. Bolj ko se bliža dan X, bolj natančna bo napoved na zgornjih povezavah.

Potem pa greš v podrobnosti

Cca tri dni pred dnevom X preklopi na bolj podrobne podatke saj tako začneš postopoma slediti vremenskim postajam širše okolice. Avstrijci imajo za to uspostavljen sistem LAWIS.at, ki se pri naših smučarjih smučarjih smatra tudi kot zlati standard. Tudi naš Arso ima par postaj na hribih.
Seveda poglej tudi spletne kamere, da vidiš kako to kar vidiš na postajah zgleda v realnem svetu.Najbolje je tukaj iti kar na stran smušišča ali pa kar na bergfex.si

Začni gledati še podrobne napovedi vremena po GFSu

Predlagamo, da začneš istočasno slediti tudi podrobnejšim vremenskim napovedim večjih modelov kot so GFS – Global Forcast System.
Poleg vsega tega je dobro upoštevati tudi zunanje faktorje kot so smer in moč vetra, kolikšno bo sončno obsevanje, vlaga itd, saj vse to vpliva na snežno odejo in posledične razmere.

Ne pozabi na topografijo!

Ja, poleg vsega tega predlagamo še pregled topografije možnih destinacij. Da ne gremo v detajle predlagamo kar osnovni Google Earth.

 

Za vsak slučaj dodaj še kakšno destinacijo

Kljub vsej količini podatkov, ki jo moraš premleti je dobro, da si za vsak slučaj pustiš še eno ali dve destinacije za rezervo. V kolikor se prvotna destinacija izjalovi, spremljaj še razmere za plan B in plan C, ki se nahajajo v smeri prvotne destiancije. Dobro je biti pripravljen!

 

Preveri obvezno opremo!

V času, ko se odločaš za destinacijo upoštevaj, da imaš vso potrebno opremo. Če ti kaj manjka, skočiš še par dn prej v trgovino, da ne delaš tega zadnji večer pred odhodom. Svetujemo, da vaše vezi preventivno pošpricate z WD-40 večnamenskim izdelkom, da bodo zglobi delovali masleno ;)!

Večer pred odhodom še enkrat preveri, če imaš lavinski trojček, smuči in ostale stvari v avtu.
Zakaj večer prej? Ker boš zjutraj skoraj zagotovo nekaj pozabil. In vrjemi, da ni prijeten občutek, ko po štirih urah vožnje spoznaš, da bodo prijatelji uživali v pršiču, ti boš pa spodaj čakal.

Kako najti najboljše pogoje za pršič

Brez lavinskega trojčka sploh ne razmišljajte o odpravi v gore! Foto: shopify.com

 

Varnost naj bo na prvem mestu!

Ko se tako bližate zadnji možnosti odločitve, preverite še zadnje napovedi za plazove. Gledati moraš akumulacijo snega, čim manj vetra in nizke temperature!

 

Upamo, da smo ti vsaj malo pomagali in imaš v glavi bolj jasno predstavo kaj vse je potrebno, da najdeš dober pršič. Seveda ne bo sprva najlažje in zna biti, da prvič ne boš zadel. Ampak ne obupaj. Kot povsod, tudi za tovrstne podvige potrebuješ izkušnje, ki jih pridobiš s prakso. Uspešen lov na pršič vam želimo 😉