Vsi, ki smo kdaj iz garaže potegnili staro škatlo z orodjem, smo že navajeni, da se srečamo z rjo. Orodja, ki jih je rja samo načela, so ostala v škatli, ostala, bolj zarjavela orodja, pa so najvrjetneje končala v smetnjaku. No, želeli bi vam povedat, da ni potrebe po tem, da zarjavela orodja zavržete – saj ne obstaja orodje, ki se ga ne bi dala rešiti pred rjo.

Tukaj je vodič o tem, kako očistiti zarjavelo orodje z različnimi tehnikami, glede na vrsto orodja, ki potrebuje nego.

Kako očistit zarjavela orodja

Brušenje rje

Če menite, da je to najpreprostejša metoda na seznamu, se opremite z vedrom tople vode in nekaj detergenta za pomivanje posode. Nekaj detergenta nalijte v vedro in vanj potopite, orodje, ki ga želite obdelati.

S tem pridobite možnost uporabe mehkejših orodij, kot so krpe ali gobice, lahko pa za delo izberete tudi močnejše predmete, kot so žične ščetke ali jeklena volna. Medtem ko je orodje namočen, predmet za odstranjevanje rje uporabite kar v mešanice detergenta in vode ter opazujte kako rja izginja.

Ko ste končali morate orodje samo še posušiti ali pa z postopkom nadaljevati, če le ta ni bil učinkovit.

Orodje namočite v bel kis

Ko boste z orodja odstranili ohlapne kosmiče rje, se prepričajte tudi, da ga sperete s toplo vodo. To je nujen korak, saj je znano, da je beli kis precej škodljiv za kovinske predmete. Prav tako se lahko odločite, da raztopini dodate sol, da deluje kot katalizator v vašem domačem poskusu.

Če želite odstraniti rjo iz manjših orodji, kot so zarjavele matice in vijaki, jih preprosto potopite v kozarec ali skledo belega kisa. Postopek lahko nadaljujete z uporabo jeklene volne ali pa počakate da se rja razrahlja.

Ko boste z orodja odstranili ohlapne delce rje, ga dobro splaknite s toplo vodo. To je nujen korak, saj je znano, da je lahko beli kis za kovinske predmete precej škodljiv. Razstopini lahko dodate sol, ki deluje kot katalizator pri vašem domačem poskusu.

Poškropite jih z WD-40

Če noben od zgoraj naštetih načinov ne deluje vam v prid, je čas da na plano privlečete nekaj močnejšega. WD-40 je večnamesni produkt; ena izmed njegovih možnosti je odstranjevanje rje iz kovinskih površin in preprečevanje, da bi se ta težava v bližnji prihodnosti ponovila.

Navodila so povsem preprosta: nekaj produkta WD-40 nanesite na zarjavelo površino in ga pustite nekaj sekund delovati. Nato iz orodja samo obiršete rjo in opazili boste, kako rja zdrsne iz produkta, brez da bi za sabo puščala sledi. Pazite, da si po uporabi temeljito umijte roke,če te pridejo v stik s produktom.