odstranite rjo iz kovih je lahko zelo zahtevno delo, ki pa ni nemogoče. Obstaja kar nekaj različnih tehnik, kako delo opraviti. Izbira najboljše metode, ki deluje je v celoti odvisna od predmeta, na katerem postopek izvajamo.

Tukaj je naš preprost vodič o tem kako iz kovin odstraniti rjo s pomočjo različnih tehnik.

Odstranjevanje rje z drgnjenjem

Če je predmet že predolgo zarjavel in ga ni mogoče pošpricati s sredstvom proti rji, priporočamo najpreprostejši trik – drgnjenje. Rjo boste odstranili s pomočjo jeklene volne, žičnate ščetke ali nekaj brusnega papirja.

Enostavno drhnite po predelih, ki jih je prizadela rja, dokljer le ta ne prične odpadati in izginjati. Ta način najbolje deluje pri rji, ki ni pregloboka ampak samo površinska.

Utopite in razkrojite rjo z pomočjo kisa

Če delate z zarjavelimi predmeti, jih v celoti potopite v posodo ali kozarec, pol z belim kisom. Ko boste predmet potopili v tekočino, boste takoj opazili, kako raztaplja rjo in jo razkraja do te mere, da jo lahko samo obrišete.

Če na predmetu ostanejo dodatne plasti rje, je vse kar morate storiti to, da predmet spleknete s hladno vodo in postopek po potrebi ponovite. Če pri postopku opazite, da predmetu ne pride do živega beli kis, niti žičnata krtača, potem potrebujete nekaj močnejšega. Čas je, da na plat izvlečete komercialni izdelek za čiščenje rje.

Kako iz kovin očistiti rjo z WD-40

Produkt za večkratno uporabo je poznan kot izvrstno sredstvo v boju proti rji, prav tako pa tudi kot preventivni ukrep. Vse kar morate storiti je to, da rjast predmet namočite z WD-40 in ga s pomočjo žičnate krtače zdrgnete.

Če želite najprej testirati ali WD-40 predmet poškoduje, le tega najprej nanesite na majhno mesto in ga preizkusite. Če WD-40 redno nanašate na površino, ki je nagnjena k rjavenju, se ta ne bo pojavila. Če standardni izdelek WD-40 ne deluje tako zelo učinkoviti, kot ste si zamislili, pa si priskrbite WD-40 specialist penetrant. Ta izdelek je bil posebaj zasnovan za prodiranje v umazanijo in rje, tako da je nesnago mogoče enostavno odstraniti z vseh površin. Pazite, da si po uporabi temeljito umijete roke, še posebaj, če le te pridejo v stik z izdelkom.

Pri vseh teh nasvetih, ni nobene možnosti več, da bi na površini ostalo še kaj rje. Nekoč grd kovinski predmet rdečkasto rjave barve, bo sedaj izgledal kot nov.