Štiridnevni festival Flat Out Days 2020 je zaključen, mi pa se javljamo s poročilom dogajanja.

ŠOV IN POL!

Flat Out Days v organizaciji Batt Crew ne skriva zgledovanja po največjih festivalih gorskega kolesarstva, prinaša pa svojo svežino in inovativnost ter vsej zainteresirani javnosti pokaže sadove nikoli končanega dela – gradnje in vzdrževanja vedno novih poti in poligonov. Največji festival gorskega kolesarstva pri nas je potekal med 13. in 16. avgustom v MTB Trail Centru Kočevje, tja pa ga je BATT ekipa po treh letih dogajanja v Bike Parku Ljubljana preselila iz logističnih razlogov – možnost večjih skokov, več parkirnih mest, prostor za kampiranje, itd. In uspelo jim je!

Pot do izvedbe festivala ni bila lahka, za zaključek pa je udaril še COVID19 in mnogi so podvomili v uspeh. Ekipa ni obupala in v skladu z ukrepi število obiskovalcev festivala omejili na 380. Vstopnica je bila naprodaj za 50 evrov, vključevala pa je pa uporabo prog v MTB trail centru Kočevje, prostor za kampiranje ter uporabo tuša in sanitarij.

FLAT OUT DAYS 2020

Če potegnemo črto prav veliko skokov na veliki liniji ni bilo. Razlog tiči v poškodbah in seveda vremenu – dež in veter. Začelo se je s sredo kjer sta svoj pohod proti uspešno prevoženi liniji zaključila Jan Perše in Jure Logar. Jan je utrpel zlom gležnja, Jure pa je utrpel zlom golenice v kolenu pri grdem padcu na takoimenovanem “transfer” skoku. Dogajanje na festivalu pa je bilo sledeče, po dnevih:

Flat Out Days 2020 - REPORT

Slika: Legit Films @Legitfilms

ČETRTEK – PRVI DAN

Otvoritev prvega dne se je začela s furanjem po Kočevskem MTB Trail Centru, ki mu je sledilo odprtje novozgrajene “Jump linije”. Linija je malce zahtevnejša in ni primerna za tiste manj izkušene, so jo pa zelo pohvalili vsi ostali, ki so jo lahko prevozili. Na sporedu je bil tudi “BIG LINE SESSION”, ki pa so ga bili zaradi premočnega vetra primorani prestaviti na petek.
Večer se je zaključil z družabnim turnirjem “beer pong-a” in namiznega nogometa.

Flat Out Days 2020 - REPORT

Ob visokih temperaturah je bilo bližnje jezero kot nalašč za ohladitev! Foto: Klemen Humar

PETEK – DRUGI DAN

Za drugi dan festivala je bilo usodno vreme. Zjutraj so obiskovalci še lahko vozili in uživali v trailih parka, popoldne pa je dež pokvaril plane in morali so odpovedati dva glavna dogajanja dneva – “big air session na hip skoku” in “big line session”. Dopoldne so je nekaj hrabrih kolesarjev (povabljenih seveda) opogumilo in treniralo na veliki liniji. Najpogumnejši je bil nemec Iven Ebener, ki se je edini pognal preko vseh skokov. Na zadnjem “step up” skoku je bil, tako kot v sredo Jan Perše, prekratek in to je za organizatorje pomenilo naknadno delovno akcijo saj so morali celotni pristanek premakniti oziroma skrajšati za 1,5m. Zvečer je sledil koncert za tiste, ki se ne bojijo blata.

Flat Out Days 2020 - REPORT

Ivan Ebener je potrdil, da bodo na zadnjem “step up-u” potrebni popravki. Foto: Klemen Humar (BATT Crew)

SOBOTA – TRETJI DAN

Za predzadnji dan se je  vreme obrnilo organizatorjem v prid in sledil je napet dan. Zjutraj je se je furalo park, popoldne pa se je začelo z WHIP tekmovanjem na manjših linijah, ki se ga je udeležilo kar 49 tekmovalcev. Poleg krasnih whipov smo bili priča tudi ostalim zahtevnim trikom kot so frontflip, backflip, 360, no-hander, itd. Sledil je prvi resen preizkus velikanske linije in vsi so bili zadovoljni s tem, da so jo po petkovem dežju sploh lahko preizkusili. Fantje iz BATT-a so cel petek vključno s sobotnim dopoldnevom z bagrom prestavljali doskočišče zadnjega skoka, step-upa čez cesto, in solidno posušili poglobljeni del pred njim. “Big Line session” je bil mogoč le za povabljene in tako se je z velikansko linijo spopadlo 21 tekmovalcev plus trije “predtekmovalci” na motorjih: Rok Rus, Roman Jelen in nemški FMX profesionalec Kai Hasse. Linija še vedno ni bila dovolj suha in zato je polet preko vseh skakalnic uspel le španskemu zvezdniku Bienvenidu Aguadu in Nemcu Ivenu Ebenerju. Večer se je zaključil s “Pit stop pumptrackom” in koncertom, ki je trajal pozno v noč.

Flat Out Days 2020 - REPORT

Erik Kralj – Superman seat grab Foto: Klemen Humar

 

Flat Out Days 2020 - REPORT

Moto dvojica Rok Rus in Roman Jelen testirata skoke. Foto: Klemen Humar

 

Flat Out Days 2020 - REPORT

Velika linija je zares VELIKA! Foto: Klemen Humar

Flat Out Days 2020 - REPORT

Jaka Hartman na transferju. Foto: Klemen Humar

 

NEDELJA – ZADNJI DAN

Po obetavnem, sončnem jutru in dopoldnevu furanja po progah MTB trail centra Kočevje je glavni spektakel na veliki liniji odplaknil popoldanski dež. Dopoldne so tako lahko izvedli še tekmvoanje v najdaljšem manualu, popoldne pa je bila proga za “big line session” enostavno preveč razmočena za vožnjo.

Tekmovalci so na koncu vendarle izbrali najboljše za trofeje:
– Bienvenido Aguado je osvojil nagrado za “best trick”.
– Ivan Ebener je pobral kar tri trofeje (Best line, Best whip, Best Style)
– Organizator Jan Perše je postal Flat Out Zver

Na sobotnem whip tekmovanju:
– Najboljši Whip: Robert Sedmak
– Najboljši trik: Beienvenido Aguado
– Najboljši slog: Jaka Hartman

Zmagovalec pit stop pumptracka: Erik Kralj
Zmagovalec najdaljšega manuala: Sebastjan Žibert

Beri več na MTB.SI
Vse te štiri dni pa so si lahko obiskovalci svoja kolesa prali z WD-40 BIKE čistilom! 😉

Flat Out Days 2020 - REPORT

 

Bravo BATT CREW in MTB Trail Center kočevje! Kljub vremenu je bil festival odličen in prepričani smo, da bo 2021 verzija še boljša! 🙂