Kako čistiti verigo kolesa 

Za čiščenje kolesarske verige uporabite čistilec kolesnih verig WD-40. Uporaba sredstva WD-40 BIKE je bistvenega pomena za nego kolesarske verige. Podaljšuje življenjsko dobo kolesa, olajša menjavo prestav in zagotavlja več udobja v vožnji. Za čiščenje verige je treba pedal obračati, da se čistilec verig razprši na prestave in po celotni kolesarski verigi. Ko je kolesarska veriga nekaj časa izpostavljena sredstvu, jo lahko izperemo in obdelane dele posušimo. 

Očisti kolesarsko verigo – tako se to naredi 

Za čiščenje verige, kolo postavite tako, da je zadnje kolo v zraku in enostavno zavrtite padal. Delo vam lahko olajša priročen nosilec za kolo. Če takega orodja nimate, lahko kolo obrnete na sedež in krmilo. Pred začetkom čiščenja, pod kolo položite krpo, ki bo ujela umazanijo od čistila za verigo. Za čiščenje vseh delov kolesarske verige je priporočljivo, da pedal obračate v nasprotni smeri urinega kazalca z eno roko, čistilo pa z drugo roko. Sredstvo nanašate tam, kjer se srečujeta kolesarska veriga in zobniki. 

Na ta način se očisti celotna veriga in tudi zobniška kolesa. Sredstvo mora za najboljši učinek delovati nekaj minut. Če so kolesarska veriga ali zobniki še posebej močno umazani, bo morda potrebno očistiti prizadeta območja s čopičem. Za ta namen je odlična tudi uporaba zobne ščetkeNjene ščetine segajo tudi do majhnih prostorov in tam odstranijo oprijete delce umazanije. Obdelane dele je treba sprati s čisto vodo. Da se izognete rji ali nanosu vodnega kamna, lahko verigo kolesa in zobnik obrišite s krpo. 

Takoj, ko se kolesarska veriga in kolo očisti in posušiju lahko negujete z oljem za suhe ali mokre pogoje ali pa z verižnim sprejem, če je potrebno. 

Zakaj je dobro očistiti verigo kolesa? 

Obrabo določenih delov kolesa pospešujejo delci umazanije, ki so na njih pritrjeni. Še posebej umazana ali zarjavela veriga otežuje menjavo prestav, kar negativno vpliva na udobje v vožnji. Čistilec verige odstrani umazanijo, kot so saje, olje in blato iz verige, verižnih zobnikov, ročic in kaset. Ne pušča ostankov in pomaga zmanjšati obrabo omenjenih delov kolesa. Če želite ohraniti vaše kolo in podaljšati življenjsko dobo vožnje, je nujno redno čiščenje koles in kolesarske verige.