ČIŠČENJE POGONSKEGA SKLOPA KOLESA


Te zanima čiščenje pogonskega sklopa kolesa in kako do tega pride?

Umazani in “zapacani” zobniki so pogost pojav  kolesarskem svetu. Razlogov zakaj do tega pride je več:
– prepogosto nanašanje olja na verigo.
– na koncu vsakega mazanja se verige ne obriše dovolj dobro ali pa se je sploh ne obriše.
– preredko pranje kolesa.
– nanos napačnega sredstva na verigo (pregosto, napačno olje).

Vse to so dejavniki, ki vplivajo na nabiranje umazanije na vaš pogonski sklop kolesa, v tem zapisu pa bomo šli skozi postopke čiščenja trdovratne umazanije iz zobnikov.

1.) Operi

Vse se začne pri čistem kolesu. Pri pranju umazanije si pomagajte s čistilom WD-40 BIKE Cleaner, ki odlično prodre skozi blato, olje in umazanijo.

2.) Razstavi

Čiščenje pogonskega sklopa kolesa bo najučinkovitejše tako, da komponente razstavite. Snemite dol zadnji koloset, razčlenite verigo (na powerlinku) in snemite dol gonilke. Lahko greste še bolj v detajle in snamete zadnje verižnike iz zadnjega koloseta, ter poberete vse zobnike (kolikor jih pač je) iz gonilke, a tu boste potrebovali že nekaj namenskega kolesarskega orodja.

3.) Očisti

Nekaj umazanije s pogonskega sklopa boste zagotovo odpravili že s pomočjo vode in čistila WD-40 BIKE Cleaner, pri najbolj trdovratni umazaniji pa je potreba poseči po čem bolj agresivnem.
Tu pride najbolj do izraza razmaščevalec v spreju WD-40 Specialist Degreaser, ki temelji na bazi topila in temeljito odstrani mast, olje, prah in ostalo umazanijo. Nanesite ga po površini pogonskega sklopa (zadnji verižniki, veriga in sprednji verižniki) in zraven drgnite z namensko ščetko. V kolikor namenske ščetke nimate lahko uporabite tudi staro, odsluženo zobno krtačko. Ko zdrgnete umazanijo nato samo še operete pod vodo in zobniki bodo zopet zasijali kot morajo.

4.) Sestavi

V kolikor ste komponente razstavili bo treba vse očiščene dele pogonskega sklopa (zadnji verižniki, veriga in sprednji verižniki) tudi sestaviti. Bodite pozorni na pravilno zaporedje zobnikov pri sestavljanju nazaj v prvotno stanje. V kolikor pogonskega sklopa niste razstavili pa samo temeljito sperite z vodo in celotno kolo vključno s pogonskim sklopom temeljito obrišite.

5.) Namaži

Očiščen pogonski sklop je sedaj čist in suh zato ga bo potrebno zaščititi in namazati z znamenskim oljem. Tu priporočamo uporabo naših dveh olj: WD-40 BIKE DRY LUBE za suhe in WD-40 BIKE WET LUBE za mokre razmere. Olje izberete vremenu primerno.

Po nanosu olja na verigo še nekajkrat zavrtite pogonski sklop, da olje še dodatno prodre med člene verige, nato pa verigo obrišite s cunjo in s tem odstranite odvečno olje.

Izdelki, ki jih priporočam v tem zapisu:

Čistilo ( Cleaner) – https://wd40.si/bike/cistilo/

Razmaščevalec (Degreaser) – https://wd40.si/bike/razmascevalec/

Mazivo za suhe razmere (DRY Lube) – https://wd40.si/bike/dry-lube-mazivo-za-suhe-vremenske-pogoje/