Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da morajo biti motorna in priklopna vozila med 15. novembrom in 15. marcem opremljena z zimsko opremo. Zato je tokratni blog posvečen vsem tistim, ki jih zanima vse o zimski opremi in zimskih pnevmatikah. Naprimer kje se zimske pnevmatike razlikujejo od letnih in zakaj jih uporabljati, kako jih prepoznamo itd. Pa začnimo kar na začetku:

 

Zakaj uporabljati zimske pnevmatike?

Zimske pnevmatike so zasnovane drugače kot letne pnevmatike: imajo drugače zasnovano tekalno površino z lamelami, ki omogočajo dober oprijem na snegu in ledu. Prav tako je drugačna gumena zmes, da je dovolj prožna tudi pri nizkih zimskih temperaturah.

 

Kako prepoznati zimske pnevmatike?

Slovenski predpisi določajo, da so zimske pnevmatike vse, ki imajo oznako M+S. A prave zimske pnevmatike so tiste, ki imajo poleg oznake M+S tudi znak snežinke s triglavo goro. Ta znak zagotavlja, da pnevmatike izpolnjujejo predpisane zahteve glede oprijema zimskih pnevmatik in imajo vsaj 25 odstotkov boljši oprijem na snegu kot letne pnevmatike.

 

Kaj določajo naši predpisi o zimski opremi vozil?

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da je zimska oprema zahtevana od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta, zunaj tega obdobja pa takrat, ko so na cestah zimske vozne razmere.
Zimska oprema je opredeljena kot zimske pnevmatike na vseh kolesih ali pa uporaba letnih pnevmatik in v priboru ustrezno velike snežne verige ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa.

 

Kako izbrati zimske pnevmatike?

Najbolj zanesljivo oceno o lastnostih zimskih pnevmatik zagotavljajo testi pnevmatik, saj vse pnevmatike na testu temeljito preizkusijo! Testne najdete na internetu. Svetujemo, da ste pozorni na datum in gledate najnovejše teste kjer so tudi najnovejši modeli pnematik.

 

Kakšna mora biti dimenzija zimskih pnevmatik?

Pnevmatike morajo biti takšne velikosti, kot je vpisana v potrdilu o skladnosti vozila. Običajno je vpisanih več dovoljenih dimenzij.

 

Kolikšna je minimalna dovoljena globina zimskih pnevmatik?

3 milimetre. Če je globina profila manj kot 3 milimetre, se upošteva, da gre za letne pnevmatike.

 

Kako je z uporabo celoletnih pmnevmatik?

Celoletne pnevmatike so nek kompromis med letnimi in zimskimi pnevmatikami, kar se pozna tudi pri njihovih lastnostih. Zaradi oznake M+S zadostijo predpisom o zimski opremi. Uporabo celoletnih pnevmatik svetujemo tistim, ki prevozijo malo kilometrov in ki se lahko odrečejo vožnji v najbolj zahtevnih zimskih voznih razmerah.

 

Na kaj moramo biti pozorni pri uporabi verig?

Pravilnik o delih in opremi vozil za snežne verige določa le, da morajo le-te biti zgolj ustrezno velike, dopušča pa tudi uporabo verigam enakovrednih pripomočkov za pogonska kolesa. Enakovrednost pripomočkov odobri homologacijski organ v Republiki Sloveniji – to je Agencija za varnost prometa RS, ki ji je zaupana tovrstna vloga. Pravilnik še določa, da morajo imeti vozila s stalnim štirikolesnim pogonom verige vsaj za eno os, s priklopljivim štirikolesnim pogonom pa vsaj za stalno vklopljeno os. Vse ostalo o uporabi verig si lahko preberete na strani AMZS

 

Čas je za zimske pnevmatike!

 

Ne pozabite na WD-40! 😉

Pri menjavi pnevmatik svetujemo tudi uporabo WD-40 večnamenskega izdelka ali pa WD-40 bele litijeve masti iz linije Specialist. Nanesite sredstvo na vse vijake za pritrditev platišč, da bodo spomladi še vedno v dobrem stanju in ne bodo “zapečeni”. Odtegovanje bo tako precej lažje!

Čas je za zimske pnevmatike!