Vžigalna svečka ima pomembno nalogo in sicer, da vžge mešanico goriva in zraka. Za to je potrebna iskra, ki jo svečka ustvari. Če so vžigalne svečke pokvarjene se lahko poveča poraba goriva, motor izgublja moč ali pa privede do kakšnih bolj žalostnih posledic. Pri menjavi svečk mora biti vedno pri roki pločevinka večnamenskega izdelka WD-40. In to ne samo zato, da odvijete svečko, ampak tudi, da preprečite prezgodnjo korozijo vžigalnih svečk! 😉

Kako pogosto je treba menjati vžigalne svečke?

Kako pogosto je treba zamenjati svečke, je odvisno od njihove kakovosti. Pravilo velja, da je treba svečke zamenjati na vsakih 30.000 km. S kakovostnimi svečkami pa si to lahko privoščita tudi po 100.000 prevoženih kilometrih. Vendar pa je situacija glede menjave pogojena tudi od tipa bencinskih naprav, kot so kosilnice ali kosilnice.. Tu seveda kilometrina ne pride do izraza,  zato svečke menjajte v nekaj letih. Koliko let preteče med spremembo je pri takšnih napravah odvisno od številnih dejavnikov. Pri starejših napravah morate svečke zamenjati pogosteje kot pri novih modelih. To je predvsem posledica dejstva, da so pri starejših napravah v območju svečk ponavadi tudi saje. Kdaj je treba svečke zamenjati pa proizvajalci običajno določijo v navodilih za uporabo.

 

Kako torej poteka menjava vžigalnih svečk?

Odvijte svečko
Preden lahko zamenjate svečke, mora biti dostop čist, svečke pa je treba zrahljati. Tu se lahko pojavijo prve težave, vendar jih je mogoče enostavno rešiti z WD-40 večnamenskim izdelkom. Sem spadajo na primer vroči vijaki na pokrovih ali tesni pokrovi na svečah. WD-40 večnamenski izdelek je prodorno olje, ki teče skozi najmanjše luknje v prostorih in je zato odličen pomagač pri odtegovanju zapečenih svečk.
Nato vzamete ključ za svečke in jih poskusite odviti. Tu je potreben določena sila, to pa velja zlasti pri napravah kot so kosilnice, ki niso popolnoma suhe in je lahko svečka zarjavela. Tudi v tem primeru lahko uporabite WD-40 večnamenski izdelek za lažje odtegovanje. Nato lahko izvlecite svečko iz držala s ključem svečke.

Vstavite novo svečko
Preden vstavite nove sveče je dobro preveriti stike. Na to se še posebaj osredotočite zlasti, če pride do težav z rjo pri menjavi svečk. To najlažje naredite tako, da jih pošpricate z WD-40 večnamenskim izdelkom in pustite, da tekočina razžira rjo. Po krajšem času izpostavljenosti lahko stike obrišete s primerno krpo ali čistilnim papirjem. V primeru trdovratne korozije bo morda treba postopek ponoviti večkrat.
Nato s ključem ročno privijte novo svečko v smeri urinega kazalca. Občasno je vredno uporabiti tudi navorni ključ, vendar pa morate biti zelo pazljivi saj lahko nepravilna nastavitev navora povzroči škodo, ki pa ne bo poceni.

Kako zamenjati vžigalne svečke na avtu?

Še nekaj nasvetov:

Pri menjavi vžigalnih svečk na svojem avtomobilu korozija ni redka težava. Da preprečite rjo, lahko to mesto po vstavitvi svečke poškropite z večnamenskim izdelkom WD-40. Tako bo ostal rahel oljni “film”, ki preprečuje vlagi, da bi zlahka prodirala. Ker WD-40 ni trajno olje ga je treba večkrat razpršiti in tako lahko nenehno preprečujete vlago in s tem tudi korozijo na območju svečk.

Katere vžigalne svečke naj uporabim?
Če želite zamenjati svečke, uporabite tudi ustrezne svečke. Sodobne svečke imajo na primer tesnila, ki preprečujejo vdor vlage. Seveda obstajajo tudi razlike v velikosti ali niti. Kater model svečk morate uporabiti, je običajno navedeno v priročniku.
Vsekakor pa se lahko za nasvet obrnete na specializiranega prodajalca oziroma serviserja. Pri nakupu je koristno tudi, da vzamete star vzorec s seboj kot vzorec.

V kolikor pa nimate orodja in znanja za menjavo vžigalnih svečk pa svetujemo, da to prepustite mojstrom v mehaničnih delavnicah 😉

WD-40 večnamenski izdelek lahko kupite tudi pri:
Avtomojster
KA3