Vstopamo v obdobje nizkih temperatur in zmrzali. To prinese tudi nekaj nevšečnosti kot so poledica, sneg, led, …, vse te kombinacije pa včasih vodijo do neljubih dogodkov. Poleg raznoraznih nesreč bi lahko mednje uvrstili tudi zamrznjene ključavnice in vrata avtomobila in tokrat smo za vas napisali nekaj nasvetov s katerimi lahko preprečite in odpravite ta problem!

 

 

Predstavljajte si kako moteče je, ko pridete zjutraj do avtomobila in ugotovite, da se vaša vrata nočejo odpreti. Ali pa, da sploh ne morete obrniti ključavnice s ključem? Zoprno kajne? No, zamrznjene ključavnice in vrata lahko preprečimo z nekaj preprostimi potezami:

 

Preveri druga vrata

Preden se zaletite v takšne in drugačne poskuse odpiranja vrat na voznikovi strani, najprej poskusite, če lahko odprete katera koli druga vrata. Če imaš morda avto parkiran blizu stene, bi toplota, ki jo ta oddaja, morebiti preprečila zamrznjenje ključavnic na drugi strani avtomobila. V skrajni sili lahko poskusiš dostopiti v notranjost avtomobila skozi prtljažnik.

 

Z vžigalnikom segrej ključ

Ta nasvet bo pomagal predvsem kadilcem, saj nekadilci ponavadi ne nosijo s seboj vžigalnika. Toda pozor pri uporabi tega. Ko boš segreval ključ, naj ta ne bo preveč vroč, saj lahko narediš več škode kot dobrega. Zato je boljše, da segrevanje večkrat ponoviš, sčasoma se bodo zamrznjene vodne kapljice stopile.
Odsvetujemo pa segrevanje ključavnic, saj je nevarnost poškodbe laka dokaj visoka.

 

WD-40

O, ja, prav ste prebrali! Tudi WD-40 večnamenski izdelek utegne rešiti zagato, hkrati pa bo ključavnico ustrezno podmazal. Toda kdo nosi WD 40 stalno pri sebi? Če ti ključavnica zamrzne pred domačimi vrati, lahko hitro skočiš v klet ponj, sicer pa ta nasvet ne pomaga kaj dosti.

Zamrznjene ključavnice in vrata avtomobila

 

Namenski sprej za odmrzovanje

Zamrznjene ključavnice in vrata avtomobila lahko rešite tudi s spreji za odmrzovanje, ki služijo prav za to. Žal ti spreji niso ravno prijazni ključavnicam. Notranjost ključavnice je namreč prevlečena z oljnim filmom, da je omogočeno delovanje brez večjega trenja. To olje hkrati ščiti pred zamrzovanjem, medtem ko spreji za odmrzovanje načnejo oljni film. Zato je pomembno, da ključavnico po uporabi spreja za odmrzovanje obdelaš npr. z WD 40. Seveda pa tudi ta nasvet s sprejem za odmrzovanje ne pomaga kaj dosti, če imaš tega shranejnega v notranjosti avtomobila.

 

Vazelin

Tudi če nimate maziva za zaklepanje, lahko še vedno improvizirate. Verjetno je, da imate doma že vazelin. Odprite ga in potopite avtomobilski ključ noter, nato ga vstavite v avtomobilsko ključavnico in ga nekajkrat obrnite. Ponovite ga večkrat, da zagotovite, da se vazelin ustrezno porazdeli po delih ključavnice. Naredite to vsaj enkrat na teden v zimski sezoni in rešili se boste zamrznjenih ključavnic.

 

 

Kaj pa, če so poleg ključavnic zamrznjena vrata avtomobila?

Včasih se zgodi, da zamrzne tudi tesnila guma okoli vrat in posledično vrat nikakor ne morete odpreti. Na gumo okoli vrat nanesite WD- 40 silikonski sprej ali pa kar olje oziroma vazelinom. Ženske si lahko pomagajo tudi s pudrom v prahu, ki ga potresejo po tesnilu okoli vrat. To prepreči vlaženje, zaradi česar tesnilo ne bo zamrznilo. 😉

 

Izdelke WD-40 lahko kupite tudi v trgovinah MERKUR