Oktober je mesec avtomobilske nege in sedaj je pravi čas, da to jesen svojemu avtomobilu namenite malo pozornosti . Pregled vozila vam lahko pomaga, da je vaš avto varen in zanesljiv, z zgodnjim prepoznavanjem morebitnih težav pa boste prihranili denar. Če želite zagotoviti, da vaše vozilo deluje z največjo zmogljivostjo, upoštevajte teh nekaj osnovnih nasvetov za vzdrževanje avtomobila.

Čeprav je pomembno, da avtomobil peljete na servis na redno vzdrževanje, ter seveda na popravilo okvar, je prav tako pomembno, da razvijete nekaj osnovnih navad za vzdrževanje avtomobila in ohranjanje v dobrem stanju.

Tu je 9 nasvetov za osnovno vzdrževanje avtomobila

 1. Navodila za uporabo

Pred prvo uporabo pozorno preberite priročnik za uporabo in vzdrževanje avtomobila.

9 osnovnih nasvetov za vzdrževanje avtomobila

Navodila za uporabo. Foto: Freeimages.com

V njem boste našli pomembne napotke za vzdrževanje avtomobila. Tam so navedeni pomembni podatki vašega avtomobila zato je dobro, da jih občasno pregledate in osvežite znanje. V kolikor vam kakšna stvar ni najbolj jasna pa povprašajte vašega avtomehanika.

 1. Bodite pozorni na tekočine v avtomobilu

Nivo predpisanih tekočin mora biti ustrezen! Preverjanje nivoja in po potrebi dolivanje motornega olja, tekočine za servo krmiljenje in hladilne tekočine je enostaven način za vzdrževanje vašega avtomobila.

9 osnovnih nasvetov za vzdrževanje avtomobila

Redno vzdržujte priporočen nivo tekočin v avtomobilu. Foto: Freeimages.com

Preberite priročnik za uporabo in vzdrževanje avtomobila ali prosite svojega mehanika, da vam pokaže, kako preveriti raven tekočine in kam jo po potrebi dolijete. Tekočine so ključne za delovanje vašega avtomobila. Brez določenih tekočin lahko pride do hudih okvar in popravilo vas lahko stane precej denarja.

V kolikor  morate v svoj avtomobil zelo pogosto dolivati tekočine to navadno pomeni, da je nekaj narobe.

 1. Bodite pozorni na opozorilne lučke

9 osnovnih nasvetov za vzdrževanje avtomobila

Opozorilne lučke niso samo za okras! Foto: Freeimages.com

Avtomobili imajo izpopolnjene sisteme senzorjev in opozorilnih lučk, ki vam bodo oznanile vse, od raznih napak pa do obvestil, kot so odprta vrata vozila. Novejši avtomobili vas opozorijo tudi, ko je prenizek nivo tlaka v pnevmatikah. V priročniku za uporabo in vzdrževanje avtomobila preberite, kaj pomeni vsaka od vaših opozorilnih lučk in kako jo odpraviti. Če se prižge kakšna opozorilna lučka in težave ne morete takoj odkriti in odpraviti, nemudoma odpeljite svoje vozilo k vašem avtomehaniku.

 1. Preverite tlak v pnevmatikah

9 osnovnih nasvetov za vzdrževanje avtomobila

Pravilen tlak v pnevmatiki je ključen pri oprijemu in življenski dobi pnevmatike. Foto: tyrepower.com

Za daljšo življensko dobo pnevmatik in posledično varno vožnjo je nujno potreben pravilen tlak v pnevmatikah.  Pravilen tlak v pnevmatikah zmanjšuje tudi tveganje za prezgodnjo obrabo in celo poškodbo pnevmatik. Pnevmatike se sčasoma praznijo, zato je priporočljivo, da enkrat mesečno preverite tlak in po potrebi dodate zrak. Vaš avto morda ima sistem opozarjanja o tlaku v pnevmatikah, vendar se bo navadno vklopil le, če pnevmatika pade na nevarno nizko raven tlaka. Da bi pnevmatike ohranili v najboljšem stanju občasno preverite nivo tlaka.  Kolikšen je pravilen tlak pa preverite v na pnevmatiki. Nikoli ne prenapolnite pnevmatik, kar je lahko enako nevarno kot pri premalo napolnjenih pnevmatikah.

V kolikor so pnevmatike zrele za menjavo lahko to storitev opravite pri Avtomojstru !

 1. Začutite delovanje avtomobila

Bodite pozorni na to, kako se vaš avto obnaša, ko normalno deluje. Ko enkrat razumete to izhodiščno stanje, lahko začnete opažati, kdaj nekaj ni v redu. Ko se pojavijo novi občutki, vibracije, tresenje, cukanje, udarci ali oklevanja, so to znaki, da se je nekaj spremenilo. Dobro je, da si natančno zapišete čas in okoliščine pojava nenormalnega simptoma in te podatke sporočite vašem avtomehaniku, tako bo lažje odkril vzrok.

 1. Preverjanje svetlobnih teles

9 osnovnih nasvetov za vzdrževanje avtomobila

Čisti in delujoči še kako vplivajo na varnost! Foto: carfromjapan.com

Pred vsako vožnjo morate preveriti ali svetijo prednje in zadnje luči, zavorne luči in smerni kazalci. Vmes pa pregledujte tudi vso ostalo osvetlitev (osvetlitev notranjosti vozila, osvetlitev prtljažnika, predalov, ipd). V kolikor ugotovite, da je problem pri kontaktih svetujemo uporabo WD40 ČISTILCA KONTAKTOV saj odlično očisti kondenzacijo, hitro izhlapi in ne pušča sledi!
Pri nekaterih avtomobilih je zamenjava žarnice lahko precej zapletena in jo bo moral zamenjati vaš avtomehanik.

 1. Pregled zunanjosti avtomobila

Sprehodite se okrog avtomobila vsaj enkrat na teden in dobro preglejte zunanjost.

 • Preglejte ali so kje morebitne poškodbe.
 • Preverite, da so metlice brisalcev še vedno v dobrem stanju.
 • Preglejte, ali so pnevmatike nenavadnega izgleda, so obrabljene ali imajo ureznine.
 • Preverite vse ključavnice, stekla in strešno okno (če je na voljo) in se prepričajte, da pravilno delujejo.
  (če se ključavnice zatikajo uporabite WD40 večnamenski izdelek! )
 1. Vzdržujte čistočo avtomobila

Skrb za zunanji izgled, kot je pranje in voskanje pomaga izboljšati življenjsko dobo barve vašega avtomobila in lahko prepreči nastanek rje.

9 osnovnih nasvetov za vzdrževanje avtomobila

Pranje avtomobila. Foto: Siol.net

 • Pranje vozila odstrani sloj umazanije in poudari lesk barve.
 • Operite kolesa, tako platišča kot pnevmatike.
 • Operite stekla – znotraj in zunaj (vključno z ogledali).
 • Notranjost avtomobila naj bo brez umazanije in peska, ki lahko ovira varno upravljanje stopalk.
 • Vakuumirajte tla.
 • Odstranite listje iz zračnikov.

Poleg tega bo po čiščenju boljši izgled in vonj vašega avtomobila. Lepo vzdrževan avtomobil bo tudi več vreden ob morebitni prodaji.

9.) Najdite si mehanika, ki mu zaupate

Ključnega pomena za dobro stanje vašega avtomobila je, da poiščete avtomehanika, ki mu zaupate. Dobro je, da avtomobil vozite k istemu avtomehaniku saj bo tako poznal vaš avtomobil in njegovo celotno zgodovino servisiranja. To lahko olajša odpravljanje težav in vašemu avtomehaniku hitro pomaga, da pride do prave rešitve.

Dobro vzdrževanje avtomobila pripomore k temu, da vaš avto ostane v odličnem stanju.

Opozorilo: Avtomobili imajo gibljive dele, vroče dele, vroče tekočine, tekočine pod tlakom in visoko napetostjo. Pri delu na avtomobilih ali ob njih lahko pride do resnih telesnih poškodb ali smrti. Ne poskušajte sami početi določenih stvari brez ustreznega znanja. Bralec prevzema vso odgovornost za svojo varnost.