Začenja se kurilna sezona! Medtem ko so nekatera gospodinjstva, ki imajo svoja kurišča, ta že zagnala, se začenja tudi ogrevanje v sistemih daljinskega ogrevanja, ki so značilna za večja mesta. Ogrevanje je tako steklo po vsej državi. Medtem ko se v poslovnih objektih za vključitev ogrevanja odločajo glede na lastne potrebe, pa se v starejših večstanovanjskih objektih s centralnim sistemom ogrevanja v skupni sistem ogrevanja vključijo dan po tem, ko zunanja temperatura trikrat zapored ob 21. uri pade pod 12 stopinj Celzija, če etažni lastniki vključitve ne naročijo že prej. Stanovalci v veliki večini novejših objektov z vgrajenimi sekundarnimi stanovanjskimi toplotnimi podpostajami se lahko o ogrevanju stanovanj odločajo individualno. V tokratnem zapisu bomo govorili o nasvetih, ki jih priporočamo za varčevanje pri ogrevanju.

Vsaka stopinja več pri temperaturi nad 20 stopinj pomeni približno 6 % višjo porabo ogrevalne energije, kar pomeni posledično tudi višji strošek ogrevanja. Da ne boste pretirano nižali temperatur v stanovanju (in zmrzovali), priporočamo, da najprej preverite, kako lahko pomagate ohranjati toploto in tako vplivati na varčevanje pri ogrevanju

1.) Pazljivo nastavite temperature v prostorih!

Ali imate temperaturo in regulatorje nastavljeno še od prejšnje kurilne sezone? Zelo skrbno ugotovite, kakšna temperature vam najbolj ustreza v posameznem prostoru in jo zelo pazljivo uravnajte. Skrbno spremljajte tudi dnevne in nočne nastavitve. Ne pozabite, da vam lahko dve stopinji več precej spremenita porabo ogrevalne energije – 23 stopinj namesto 21 lahko pomeni  kar 12 % večjo porabo toplotne energije!

2.) Okna in vrata naj dobro tesnijo!

Če imate stara okna in vrata, le-ta velikokrat slabo tesnijo in skozi reže v vaš dom vdira hladen zrak, medtem ko prepih odvaja toploto. Če nimate namena zamenjati oken vrat, ker to predstavlja veliko investicijo, jih pred zimo skrbno zatesnite s tesnilnimi trakovi in tako preprečite vdor hladnega zraka. Minimalna investicija v trakove se bo bogato obrestovala.

3.) Tudi pozimi moramo prezračevati, vendar naj ne bo okna odprta ves dan!

Za dobro počutje potrebujemo svež zrak s kisikom, zato je prezračevanje potrebno, poteg tega nas kdaj v to prisilijo tudi vonjave po slastnem kosilu … Prezračevanje je nujno in zaželeno, vendar je treba to početi pazljivo, saj s ten lahko prihranimo tudi do 20 % energije. Oken nikakor ne puščajmo odprtih cel dan, ampak prezračimo tako, da okna odpremo za nekaj minut (3 minute bo dovolj) in jih nato zapremo. Pri prezračevanju se prostor ne sme preveč ohladiti, sicer tvegate nastajanje plesni.
Rolete in zavese naj bodo v nočnem času spuščene. Le tako boste namreč preprečili prehajanje hladnega nočnega zraka skozi stekla v prostor.

4.) Grelna telesa naj bodo odkrita!

Nikar ne skrivajte grelnih teles, kot so radiatorji, za debele zavese ali jih pokrivajte z različnimi stvarmi. Ustvarjena zračna blazina bo namreč zadušila toploto, ki bi se sicer širila po prostoru, poraba ogrevalne energije pa bo posledično večja!

5.) Kaj še lahko vpliva na večjo porabi toplotne energije?

Preglejte in preverite, katere morebitne investicije se vam morda izplačajo za varčevanje pri ogrevanju. Nekatere so lahko minimalne – tako kar se tiče časovnega in finančnega vložka .Naslednje lahko vpliva na porabo toplotne energije::

 • zastareli ventili na radiatorjih,
 • slaba ali poškodovana toplotna izolacija na inštalacijah za merilnim mestom,
 • slabo vzdrževane inštalacije,
 • dotrajana ali nepravilno nastavljena avtomatika za regulacijo temperature,
 • slaba toplotna izolacija na zgradbah,
 • nepravilno delovanje merilne naprave …

6.) POTEM PA ŠE:

 1. Če vam ogrevalni sistem to dopušča, svoj stari kotel čim prej zamenjajte z novim nizkotemperaturnim kotlom, saj lahko na ta način porabo energije zmanjšate kar za 30 do 40 %. V vsakem primeru pa je priporočljivo, da kotel zamenjate vsaj vsakih 15 let.
 2. Če imate na zunanjem zidu ali v prostoru vgrajena temperaturna tipala, lahko želeno temperaturo prostora ohranjate z avtomatsko regulacijo. Ob tem je potrebno posebno pozornost nameniti pravilni nastavitvi ventilov, s čimer zagotovite ustrezen pretok ogrevnega medija ter hidravlično uravnovešenje pretoka ogrevne vode.
 3. V prostorih, ki jih ne ogrevate, morajo biti cevi centralnega ogrevanja izolirane, da ne zmrznejo,. V njih zagotovite vsaj minimalen pretok.
 4. Temperatura sanitarne vode naj ne bo višja od 60°C. S tem oboste zagotovili manjše izločanje vodnega kamna in posledično daljšo življenjsko dobo sistema.
 5. V ogrevalnem sistemu oziroma instalacijah za ogrevanje ne sme biti zraka, ker le-ta poslabša oddajanje toplote v prostor.

Zaščitite ventile radiatorja pred z uporabo WD-40

VARČEVANJE PRI OGREVANJU: NASVETI

Foto: wd40.com

Če niso zaščitene, se radiatorske pipe sčasoma lahko zataknejo (zapečejo) in celo rjavijo.
WD-40 večnamenski izdelek ščiti kovino pred rjo in korozijo, prodira v zataknjene dele, izpodriva vlago in maže skoraj vse.
Prepričajte se, da je ogrevanje izključeno oziroma, da je radiator hladen. Nato preprosto napršite čisto, mehko krpo in ga podrgnite po želenem območju. Pustite tekočini, da opravi svoje delo in prodre med spoje in nato je ventil znova pripravljen na nadaljno uporabo.

Preveri ponudbo radiatorjev v trgovinah:
BAUHAUS
MERKUR