V našem domu se nahaja precej kovinskih stvari v gospodinjstvu, ki so nam velikokrat zelo samoumevne. Od vodnih pip, okrasnih kipov, nakita, vratnih kljuk pa vse do posode. Vendar pa lahko čas in uporaba teh stvari povzročita, da se lahko ti kosi obrabijo in izgubijo svoj sijaj. V tem blogu bomo našteli nekaj uporabnih rešitev za čiščenje vaših kovinskih stvari v gospodinjstvu.

1.) WD-40

Skoraj vsak ima že svojo pločevinko tega večnamenskega maziva doma v garaži ali pa pod umivalnim koritom. Toda ali ste vedeli, da se lahko številne uporabe WD-40 večnamenskega izdelka nanašajo prav na poliranje in čiščenje vseh vrst kovin? Poskusite lahko kar sami! Poiščite nekaj kovinskih stvari v gospodinjstvu, primer – medeninasta posoda, ki je izgubila sijaj in začela bledeti. Vzemite čisto krpo iz mikrofibre, jo pošpricajte z WD-40 večnamenskim izdelkom in nato s krožnimi gibi vtrite v zbledelo medenino. Odstranite umazanijo, ki se je nabirala skozi leta in vaša posoda bo videti kot nova.
Če gre za večjo stvar lahko kupite kar WD-40 raztopino v sodu, ki jo nato nalijete v vedro in vanj postavite predmet, ki ga želite obnoviti. Pustite ga v raztopini nekaj časa, da se ta malce vpije v predmet in ga nato dobro zbrišite. Videli boste kako gre ves sloj umazanije dol pred vašimi očmi.

2.) Soda bikarbona in kis

Domače zdravilo, ki se tudi izkaže kot zelo učinkovito za čiščenje kovinskih stvari v gospodinjstvu je mešanica sodebikarbone in kisa. Iz znanstvenih ekperimentov v šoli nas bo večina vedela, da mešanje teh dveh sestavin povzroči reakcijo ob kateri se sproščajo plini, ki povzročijo, da se zmes speni in lahko rata penasti vulkan. Ta mešanica pa je tudi dobra za čiščenje kovinskih stvari v gospodinjstvu.
Nanesite jo na kovino in nato z mehko ščetko nežno krtačite po površini. Majhni delci sode bodo lepo postrgali umazanijo s kovine. Ta postopek je poceni in dovolj blag, da ne poškoduje kovinske površine. Ko zaključite s postopkom obrišite mešanico z vlažno krpo in nato posušite. Po končanem delu lahko po površini z lahkoto nanesete še malo WD-40 večnamenske tekočine in zdrgnete, da se izdelek zopet zasveti.

3.) Limonin sok

Limonin sok lahko zaradi svojih kislih lastnosti deluje podobno kot kis in ga lahko uporabljate na različne načine, odvisno od naloge. Kadar čistite medenino, baker ali krom je limona zelo koristen pripomoček. V vedro nalijte vodo, vanjo dajte na polovice narezane limone in nato notri pomočite posodo. Posodo pustite notri nekaj časa in nato jo obrišite z mehko krpo. V kolikor želite še večji sijaj lahko na limone, preden jih daste v vodo posujete še sol. Za končni lesk lahko ponovno dodate še WD-40 večnamenski sprej in ga dobro vtrite.

Zaščitite kovinske dele s pokrivno barvo

Obstajajo tudi pokrivne barve za zaščito kovinskih delov. Lahko obarvamo nove ali pa obnovimo stare kovinske površine v zaprtih prostorih in na prostem. S tem postopkom jih zaščitimo pred vremenskimi vplivi kot so voda in UV žarki, z izboljšanimi antikorozijskimi lastnostmi pa kovine tudi zaščitimo pred rjo.
Pokrivne barve lahko nanašamo s čopičem, valjčkom ali brizganjem v enem ali dveh slojih. Imejte pa v mislih, da zna ta postopek uničiti estetiko kovin kot sta medenina in baker.

Priporočamo tudi, da nanesete WD-40 večnamenski izdelek na vse kovinske predmete z gibljivimi deli!

WD-40 večnamenski sprej je odličen uničevalec korozije hkrati pa izredno dobro podmazuje vse gibljive dele. Dobra stvar WD-40 tekočine pa je tudi ta, da ko se posuši ne bo razpokal, se luščil ali pa pokvaril izgleda vaših dragih kovinskih kosov. WD-40 je resnično primeren za vse!

Izdelek, ki ga priporočamo v tem zapisu:

WD-40 večnamenski izdelekhttps://wd40.si/multi-use-product-vecnamenski-izdelek/original/

WD-40 večnamenska raztopinahttps://wd40.si/multi-use-product-vecnamenski-izdelek/wd40-raztopina-vecnameski-izdelek-spodrivavodo-protirji/

 

WD-40 večnamenski izdelek lahko kupite tudi v naslednjih prodajalnah:

Merkur: https://www.merkur.si/tehnicni-sprej-wd-40-wd-40-spray-240ml/
KA3: https://www.ka3.si/dodatna-oprema/wd40
Mercator M Tehnika: https://mtehnika.mercator.si/izdelek/4217781/sprej_wd_40_400_ml